De carpoolplaats moet volgens Hart voor Blaricum een upgrade krijgen.
De carpoolplaats moet volgens Hart voor Blaricum een upgrade krijgen.

'Vrije busbaan niet nodig'

HOV-rapport Huizen overtuigend richting provincie

HUIZEN/BLARICUM - Gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland en de verkeerswethouders van Huizen en Blaricum hebben afgesproken een nader onderzoek te doen naar een tweede meerijvariant voor de HOV-lijn (Hoogwaardig Openbaar Vervoer). In Huizen en Blaricum is dat opgevat als dat de ongewenste vrije busbaan van tafel gaat.

Honderd procent zeker is dat niet, die streep door de vrije busbaan. Het is wel duidelijk dat het onderzoek dat de gemeente Huizen deed naar de HOV-bestendigheid van de meerijvariant overtuigend was. Eerder had ook Blaricum een onderzoek laten uitvoeren naar de snelheid en stiptheid van de HOV-bus als die gebruikmaakt van de bestaande wegen in plaats van een vrije busbaan. Beide gemeenten willen die vrije busbaan over het Meenttracé namelijk niet.

Net zo goed
De provincie vroeg de gemeenten aan te tonen dat het meerijtracé net zo goed is. En dat is het, zeggen Huizen en Blaricum, met hun beider rapporten in de hand. Het gaat dan om het Merktracé vanaf het busstation in Huizen via 't Merk en de Randweg naar de carpoolplaats in Blaricum. Wat betreft betrouwbaarheid, comfort, haltering en veiligheid is deze route HOV-bestendig. Het vijfde HOV-criterium, de gemiddelde snelheid, was tot voor kort voor discussie vatbaar. De gemiddelde snelheid werd net niet gehaald, maar de meerijvariant is wel weer iets korter en dat zorgt weer voor een beetje tijdwinst. Althans, dat bleek uit het rapport van Blaricum, opgesteld door Royal HaskoningDHV.

Acradis
Huizen liet een rapport maken door Acradis, dat de rekenmodellen verving door de rijtijden zoals deze op dit moment werkelijk met buslijn 320 behaald worden. Wat blijkt: de meerijvariant over het Merktracé slaagt glansrijk voor het HOV-examen. GroenLinks Huizen is er maar wat blij mee. "Het resultaat van deze aanpak is dat de huidige route van de 320 op alle aspecten als HOV-waardig kan worden aangemerkt. De conclusie is dan ook dat voor een HOV-verbinding tussen Huizen en Hilversum de aanleg van een vrij liggende busbaan niet noodzakelijk is." GroenLinks gaat er nu van uit dat er in ieder geval gekozen gaat worden voor een meerijvariant. Dat scheelt geluidsoverlast, ruimtebeslag, aantasting van groen en geld.

Bovenmaatweg
Waarom is er dan nog een onderzoek nodig? Dat komt doordat het Acradis-rapport nog meer meerijmogelijkheden zag, namelijk over de route Bovenmaatweg-Aristoteleslaan-Stroomzijde-Stichtseweg. De provincie wil dat de gemeenten nu ook nader onderzoek gaan doen naar deze zogeheten meerijvariant over het Meenttracé. De gemeenten hebben daarmee ingestemd en de uitkomst wordt binnen enkele weken verwacht. Na bespreking ervan vindt besluitvorming plaats door de gemeenteraden van Huizen en Blaricum en Provinciale Staten van Noord-Holland.

Carpoolplaats upgraden
Om de meerijvariant nog meer kans van slagen te geven, wil Hart voor Blaricum nu dat Blaricum en Huizen een plan ontwikkelen voor herinrichting en upgrading van de carpoolplaats.Fractievoorzitter Marion Jongeling: "Daaronder verstaan we onder meer vergroting van het aantal parkeerplaatsen, een kiosk voor koffie/thee en andere versnaperingen voor reizigers, alsmede goede verlichting - ook op het pad de wijk in."

Daarnaast verwacht HvB nog wat tijdwinst te halen door te sleutelen aan de stoplichten bij de Randweg over het kruispunt naar de carpoolplaats. "Dan staat er niets meer in de weg om het HOV via het Merktracé tot een succes te maken", meldt Jongeling. Ze gaat dan uit van een carpoolplaats op de huidige locatie.