Het oude schoolgebouw aan de Landweg 3. Hier komt buurthuis Meentamorfose samen met de egelopvang.
Het oude schoolgebouw aan de Landweg 3. Hier komt buurthuis Meentamorfose samen met de egelopvang. Foto: Carin van den Berg

Een wijkcentrum hoort midden in de wijk

HUIZEN - "We horen midden in die wijk te staan", stelt locatiemanager Simone Hinrichs van Versa Welzijn. Zij is tevreden over de nieuwe locatie van wijkcentrum Meentamorfose in het voormalige schoolgebouw aan de Landweg. Op de informatieavond over de verhuizing vorige week woensdag waren ruim dertig mensen afgekomen. Vragen gingen vooral over mogelijke parkeeroverlast.

door Floris Hulleman

Het wijkcentrum verhuist in het voorjaar naar het voormalige schoolgebouw lang aan de Landweg. In hetzelfde gebouw wordt ook de Stichting Egelbescherming Nederland uit Naarden gevestigd.

Visie gemeente
Namens de gemeente verklaarde wethouder Janny Bakker dat de verhuizing past in de visie van de gemeente. "Ik vind het heel belangrijk wat er gebeurt. We hebben ruimte nodig waarin mensen in de buurt hun ding kunnen doen. Daarbij laten we gebouwen met een maatschappelijke bestemming, in dit geval een school, intact. Maar dan met een andere invulling. Zoals past in de visie van de gemeente", aldus de wethouder.
Het huidige pand van het wijkcentrum naast winkelcentrum De Kostmand wordt gesloopt in verband met de realisatie van nieuwe woningen. Over de verhuizing is Hinrichs duidelijk. "Je kunt mekkeren of moeilijk doen over zo'n verhuizing. Maar we bewegen gewoon mee. We zitten op de nieuwe locatie ook zichtbaar en nog steeds centraal in de wijk en dat is belangrijk, want we horen midden in die wijk te staan. Dit wijkcentrum moet het middelpunt zijn", aldus de locatiemanager.

Parkeeroverlast
Omwonenden uitten tijdens de presentatie vooral zorgen over mogelijke parkeer- en verkeersoverlast. "Iedereen gebruikt de Greppelweg, dat is een klein, smal straatje. Dat gaat alleen maar meer worden. Ik hoor tijdens de presentatie heel veel welzijn over dier en mens, maar mijn welzijn gaat er niet op vooruit", laat een enigszins geïrriteerde bewoner weten. "De mensen die er omheen wonen zijn gewoon het haasje.''

Vooronderzoek
Wethouder Janny Bakker liet weten dat er goed vooronderzoek is gedaan. "Die bewegingen vinden aan de Gemeenlandslaan plaats. Wij hebben het laten onderzoeken door onze deskundige. Het zou gaan om minder verkeersbeweging rond een wijkcentrum dan met een school." Wel verzekerde de wethouder dat er eventueel tellingen gedaan kunnen worden om te kijken of dat in de praktijk ook klopt en indien nodig wordt er gekeken naar oplossingen.

Buurtpanel
Besloten werd dat er nauw contact wordt onderhouden tussen de gemeente en de buurtbewoners. Een lid van het buurtpanel zal opereren als tussenpersoon. Ook het buurtpanel zal, net als de buurtcoaches, intrek nemen in het nieuwe pand aan de Landweg. Tijdens de presentatie maakte de voorzitter, Joan van Haaften, bekend dat het panel verder gaat onder een nieuwe naam. Omdat ook delen van de Zenderwijk en Bovenweg onder dit panel vallen, is er gekozen voor een meer overkoepelende naam: buurtpanel 1276. Met de nieuwe naam hoopt de voorzitter dat de andere wijken zich ook meer aangesloten en vertegenwoordigd voelen.

'We hebben ruimte nodig waarin mensen hun ding kunnen doen'
De egelopvang komt ook in het gebouw.