De werkzaamheden voor de aanleg van de fietsstraat in de Kerkstraat zijn begonnen.
De werkzaamheden voor de aanleg van de fietsstraat in de Kerkstraat zijn begonnen. Foto: Marie Tromp

Fietsstraat loopt straks als
een rode loper door het dorp

HUIZEN - De komende weken moeten fietsers afstappen zodra ze vanaf Plein 2000 over de Kerkstraat naar het dorp willen rijden. De straat wordt aangepast naar een fietsstraat waar de fietser voorrang heeft en auto's te gast zijn.

door Marie Tromp

Er zijn er nu al meer fietsers dan auto's in de straat. De inrichting is daar niet op aangepast en dat leidt vaak tot gevaarlijke situaties: ouders met kinderen op de fiets, auto's die erlangs willen, lastige bochten, slecht overzicht. Na de herinrichting zijn ook de smalle en schuin aflopende stoepjes verleden tijd.

Op schema
De werkzaamheden zijn begonnen in de laatste week van januari. Vanaf de Hema tot aan bloemisterij Sonia is de straat opengebroken. Alle oude klinkers zijn eruit, er is al een begin gemaakt het nieuwe profiel. Een stratenmaker vertelt hoe het er uit gaat zien: "Ik ben vandaag begonnen met straten, de eerste dagen hebben mijn collega's de oude stenen weggehaald en het zandbed op hoogte gebracht. Tegen deze winkels aan wordt de stoep iets breder. De rijbaan wordt gelegd in een baksteenrode klinker, net zo'n kleur als de meeste fietspaden. We lopen mooi op schema, maar we zijn pas één week bezig. Op verzoek van de winkel hier tikte ik net wat extra klinkers vast. Dan kunnen ze hier morgen de vlaggen neerzetten. Die extra service was een koffie waard." Hij lacht erbij.
De route wordt druk gebruikt. In een kwartier komen tientallen fietsers met de fiets aan de hand langs. Ze lopen over de rijplaten, samen met scootmobielen en kinderwagens. Veel ouders brengen hun kinderen naar sportschool Rebel. Een vrouw met haar dochter staat nog stil bij de Hema. "Fijn dat er een fietsstraat van wordt gemaakt. Het is altijd goed uitkijken bij Rebel. Veel ouders stoppen hier om de kinderen uit de auto te zetten. Als ik aan kom fietsen met mijn dochter let ik altijd goed op. Haar alleen op de fiets sturen durf ik nog niet aan. O, komt er een kiss-and-ridestrook? Geweldig!"

Kiss-and-ridestrook
Bij de kiss-and-ride kunnen auto's even stoppen om bezoekers van de sportschool en de huisartsenpraktijk te laten in- of uitstappen. Het zijn geen parkeervakken, het is echt de bedoeling dat auto's weer doorrijden. De rijbaan wordt versmald naar 3 meter. Het blijkt dat automobilisten daardoor achter fietsers blijven rijden en niet proberen in te halen. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede. De rijbaan blijft toegankelijk voor auto's, vrachtverkeer en hulpdiensten zoals ambulance en brandweer.

Niet nodig
Niet iedereen is even enthousiast over de plannen. Een man in een scootmobiel vindt vooral de aanpassing vanaf het Oude Raadhuisplein, waar nu aan gewerkt wordt, niet nodig. "Dat zag er altijd al netjes uit. Ik snap niet waarom dit stuk opnieuw bestraat moet worden. Verderop, bij de groepspraktijk, daar is het pas onoverzichtelijk. Er is blijkbaar nog geld genoeg bij de gemeente. Deze route wordt druk gebruikt, ook door ons. Wij komen vrijwel altijd zo binnen."
De ondernemers zijn wel tevreden met dit plan. Tijdens informatieavonden zagen zij de plannen en hun opmerkingen werden verwerkt in het definitieve ontwerp. De winkels blijven bovendien bereikbaar tijdens de herinrichting. Een winkelier is blij met de rode loper die straks vanaf Plein 2000 naar het Oude Raadhuisplein loopt. "We organiseren nu eens in de maand een Rode Loperavond, op de vrijdagse koopavond. Straks is het hier elke dag feest."

'Fijn dat er een fietsstraat van
wordt gemaakt'