Wat gaat er in de toekomst gebeuren met de medewerkers van het Goois Natuurreservaat?
Wat gaat er in de toekomst gebeuren met de medewerkers van het Goois Natuurreservaat? Foto: Bastiaan Miché

Wat wordt de toekomst van
het Goois Natuurreservaat?

REGIO - Wat gaat er in de toekomst gebeuren met het Goois Natuurreservaat (GNR)? Dat is een vraag die op dit moment voor opschudding zorgt bij een aantal inwoners. Gaat het personeel over naar het provinciaal waterleidingbedrijf PWN en gaat deze organisatie het beheer doen? Of lukt het de Vrienden van het GNR om de organisatie te behouden zoals deze nu is, maar dan met hulp en meer invloed van de inwoners zelf?

door Carin van den Berg

De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten in het GNR, Naarden, Huizen, Bussum, Blaricum, Laren en Hilversum, krijgen zoals het er nu naar uitziet in maart een voorstel voorgelegd over de toekomst van het GNR. Gevraagd zal worden om akkoord te gaan met de overdracht van het personeel van het GNR, op de functie van rentmeester na, naar het PWN. Voorzitter Jaap Bond van het GNR: "PWN is bereid om jaarlijks 190.000 euro te betalen en is bekend met natuurbeheer. Dat heeft voor ons de doorslag gegeven om met deze organisatie een samenwerking aan te gaan. We hebben gekeken naar verschillende organisaties, zoals Natuurmonumenten en Vitens, een ander waterleidingbedrijf. Vitens doet niet aan natuurbeheer en Natuurmonumenten zou geen bijdrage betalen. Het GNR is een organisatie die het niet makkelijk heeft. We moeten kijken hoe we onze doelstelling, het ten eeuwigen dage in stand houden van de natuur in het Gooi, op de lange termijn kunnen waarborgen. We zijn een te kleine organisatie en te kwetsbaar." Bond legt nadrukkelijk uit dat er bij deze samenwerking verder niets zal veranderen. "Het bestuur van het GNR blijft bestaan en de grond blijft in eigendom van het GNR." Wel zal PWN ook zitting krijgen in het bestuur.

Vrienden van het GNR
Een groep inwoners ziet het voorstel van het bestuur van het GNR anders. Zij hebben inmiddels de Vrienden van het GNR opgericht. "In onze ogen is het een fusie van de werkorganisaties van GNR en PWN. Je kunt ook in de stukken lezen dat het beheer zal worden gedaan door PWN. Het verschil zul je de eerste twee jaar wellicht niet zien, maar wat gebeurt er daarna", zegt Leon Schouten, woordvoerder namens de Vrienden van het GNR. "Wij zijn bereid om structureel 150.000 euro bij te dragen. In ruil daarvoor willen we meer inspraak van de inwoners zelf en het behoud van het GNR zoals het nu bestaat. We kunnen prima zelf voor onze natuur zorgen, daar hebben we geen andere organisatie als PWN voor nodig." Schouten is bang dat met de komst van PWN de provincie te veel invloed krijgt en er dubbele petten zullen zijn in het bestuur. "Vanuit het oogpunt van de provincie kan ik het me wel voorstellen. Het is goed voor PWN, de waterwinning wordt veilig gesteld. Maar natuurbeheer voor waterwinning is wat anders dan het GNR voor ogen staat."

Verbolgen
Bond is verbolgen over alle ophef die nu ontstaan is. Het plan om te gaan samenwerken met een andere organisatie is immers al langer in voorbereiding. In het bestuur van het GNR zitten afgevaardigden van alle gemeenten en die hebben het proces dus ook kunnen volgen. "Ik ben dan ook verbaasd over sommige namen die het initiatief van de Vrienden van het GNR steunen. Het zijn mensen die erbij betrokken waren. Waarom hebben ze toen niets gezegd of mij gebeld om hun zorgen te delen?" De voorzitter van het GNR erkent dat de raden uiteindelijk de beslissing nemen. "Als zij 25% meer gaan bijdragen per gemeente, kan het GNR blijven bestaan zoals het nu is. Zij hebben een keuze." Schouten vindt dat getal van 25% te hoog ingeschat door Bond. "Wij denken dat we met die 150.000 euro het gat kunnen opvangen dat eventueel ontstaat als Amsterdam uit het GNR treedt. Daarnaast willen we op andere manieren ondersteuning bieden. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met een uitzendbureau om te praten over de personeelssituatie bij het GNR. Zij zijn bereid om te helpen en willen op die manier het GNR sponsoren. Op deze manier kun je ook de efficiency van de organisatie verbeteren." Schouten hoopt dat de Vrienden van het GNR nog op tijd zijn om het roer om te gooien. "We zitten nu nog steeds in de wachtkamer en hopen dat we een gesprek krijgen met het bestuur van het GNR. We zijn er niet gerust op dat het proces nog omgekeerd kan worden. Daarom hebben we besloten om nu maar veel lawaai te maken. De inwoners moeten weten wat er speelt."

Het startbeeld van het filmpje van de Vrienden van het GNR.
Voorzitter Jaap Bond van het GNR.