Links zoon Dennis, rechts vader Wim met de grillworst die in de top 10 van Nederland staat.
Links zoon Dennis, rechts vader Wim met de grillworst die in de top 10 van Nederland staat. Foto: Bob Awick

Keurslager Wim Koelewijn in top 10 met grillworst

HUIZEN - Keurslager Wim Koelewijn in de Vershof aan de Kerkstraat in Huizen heeft de 9e plek behaald met zijn grillworst. "Toen bekend werd dat we bij de top 10 van Nederland behoorden, voelden we ons eigenlijk al winnaar."

Het is voor het eerst dat de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) een wedstrijd uitschrijft voor grillworst. Dat de grillworst een hit was, wist de slager eigenlijk al. "Vooral op zaterdag tijdens de markt wordt er veel verkocht. Dan is het niet aan te slepen. Dat betekent natuurlijk dat hij lekker is, anders zouden niet zo veel mensen de worst kopen." Een vakjury is het met de klanten eens en vond de worst een van de 10 lekkerste van Nederland uit 130 inzendingen.
"Jarenlang is onze chef-slager en chef-worstmaker Ton de Groot samen met de medewerkers bezig geweest om het recept te ontwikkelen. Een overwinning is dan ook een overwinning van het team en daarom gaan we met z'n allen naar de prijsuitreiking."

Prijzen
Keurslager Wim Koelewijn heeft de afgelopen jaren al vele prijzen behaald. Hij werd in 2013 bijvoorbeeld Nederlands Kampioen Erwtensoep en Buffet. Dit laatste met een Marokkaans buffet, bedacht door de medewerkers. Wat is het belang van keuringen en wedstrijden? "Je weet dan uit het juryrapport dat je product goed is. Bij keuringen kun je maximaal 100 punten verdienen. Als je 96 tot 99 punten hebt dan verdien je goud. Heb je 100 punten dan krijg je goud met een ster", legt Lida, de vrouw van Wim, uit. "Dit is echter een wedstrijd waar het alleen om de grillworst gaat. Hier wordt gekeken hoe de grillworst warm en koud smaakt, want dat is verschillend. Ook wordt gekeken of hij de grillsmaak heeft en hoe de worst er uitziet. Het is van belang dat alles klopt."

Familiebedrijf
Koelewijn is een echt familiebedrijf. Lida Koelewijn is ook slager. Het stel leerde elkaar kennen op de slagersvakschool. Wim komt uit een slagersfamilie en wist altijd al dat hij zijn eigen zaak wilde hebben. Op een gegeven moment kwam hij bij de vorige eigenaar Toonen te werken, die het idee van de Vershof bedacht. "Na twee jaar konden we de slagerij overnemen en daar hoefden we niet lang over na te denken", vertelt Lida. Zoon Dennis staat ook in de zaak. Hij heeft net de opleiding tot chef-slager afgerond.

Verbouwing
Nu de keuring achter de rug is, concentreren ze zich verder op de verbouwing die aanstaande is. "We starten 23 februari en hopen 7 maart weer open te zijn. We verkopen dan het vlees en de vleeswaren in een verkoopwagen voor de winkel." In de winkel hangt nu al een tekening en foto's van de nieuwe toonbanken en apparatuur. "Dat is allemaal al klaar. In de week van 9 maart vieren we de heropening."