Mevrouw Reiny van Beekum bekijkt samen met de wethouder wat de plannen voor haar betekenen.
Mevrouw Reiny van Beekum bekijkt samen met de wethouder wat de plannen voor haar betekenen. Foto: Bob Awick

Bewoners laten gevolgen plannen woontorens zien

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft een aanvraag gekregen om twee woontorens te mogen bouwen van 10 en 6 verdiepingen hoog op de huidige plek van Borgstede aan de Huizermaatweg 2. Dit kantoorgebouw staat pal naast woonzorgcentrum De Marke - Meenthoek. De bewoners zijn niet blij met de plannen. Dat lieten zij de wethouder afgelopen donderdag weten tijdens een speciaal voor hen gehouden informatiebijeenkomst.

door Carin van den Berg

Voorafgaand aan de bijeenkomst ging wethouder Marlous Verbeek langs bij twee bewoners die uitkijken op het kantoorgebouw. Een van hen is Els Snel. Zij is bijna 86 en kan niet zelfstandig buiten lopen. Ze zit veel voor haar raam en kijkt naar buiten. "Er zijn zo veel kantoren. Kunnen ze niet gaan bouwen waar geen mens er last van heeft", zegt ze. "Waarom juist deze plek. Ik zit straks twee jaar naar een bouwput te kijken." De wethouder: "Bouwen is nooit een feest, maar er komt iets voor in de plaats." Snel: "Iets dat ik niet wil. Ik gun het jongeren, maar niet hier. Ergens waar mensen er geen last van hebben. Het is hoog hoor, tien verdiepingen. Het is hier al zo donker, kijk maar in de keuken. Nu is het gebouw drie hoog. Het wordt zo dicht gebouwd. Ze zitten op je lip. Dat is echt niet leuk meer."
Een verdieping hoger woont mevrouw Reiny van Beekum-Oskam. Ze is 79. Vijf maanden geleden is ze hier komen wonen met haar man Ben (83). Hij is blind. Ze woonden in Hilversum, maar hun verzorgingstehuis werd verpleeghuis. "We zagen dit huis hier in Huizen met dit prachtige uitzicht en besloten het te nemen. Als ik van de plannen had geweten, had ik nooit hier komen wonen." Ze maakt zich vooral zorgen om de zon. "Straks komt deze niet meer in de woning,ben ik bang."

Informatiebijeenkomst
Na deze rondleiding vindt er in het restaurant een informatiebijeenkomst plaats over de plannen die er liggen. De wethouder geeft net als bij de informatiebijeenkomst in het gemeentehuis aan dat het van belang is dat ook jongeren een plek krijgen om te wonen. "Veel jongeren wijken uit naar bijvoorbeeld Almere omdat er geen huis te vinden is in Huizen." In de beide woontorens zouden gezamenlijk 86 appartementen komen voor jongeren en senioren.
Gerrit Klompmaker van de gemeente houdt vervolgens de presentatie. Daarbij geeft hij aan dat er nog geen besluit is genomen over de komst van de woontorens. De gemeente wil juist van de inwoners horen of er draagvlak voor is. Daarbij somt hij nog maar eens de belangrijkste zaken op. Zo zal de woontoren van tien hoog acht meter verder komen te liggen dan nu de muur van Borgstede. Hierdoor kunnen de bewoners van het woonzorgcentrum juist mooi over de singel heen kijken. Het gebouw komt wel 1,80 meter dichterbij te staan, maar wordt dus gebouwd waar het woonzorgcentrum eindigt. Aan de andere kant blijkt uit de tekeningen die worden gepresenteerd, dat er wel minder zon te zien zal zijn. In de gunstigste periode scheelt dat maar een half uurtje per dag. In plaats van 8.00 uur, wordt de zon pas om 8.30 uur zichtbaar. In de zomer kan dit langer zijn. Dit is een heikel punt voor mevrouw Snel en zij wil er dan ook meer van weten. Ook directeur Wim Schoonhoven van het woonzorgcentrum springt hier op in. "Volgens mij heeft u andere tekeningen laten zien in het gemeentehuis." Klompmaker zegt echter hiervan niets te weten. Bewoners willen ook weten of bekend is wat het voor de zon betekent als het gebouw maar zes verdiepingen hoog wordt. Dat is echter nog niet uitgerekend, want de plannen zijn nog pril. De wethouder heeft beloofd in gesprek te blijven.

Impressie van de woontorens vanaf de Zuiderzee.