Mijndert Rebel met een steek met zwarte struisvogelveren.
Mijndert Rebel met een steek met zwarte struisvogelveren. Foto: Marie Tromp

Rebel's Begrafenisonderneming zoekt goed doel voor jubileum

HUIZEN - Afgelopen najaar deed Rebel's Begrafenisonderneming een oproep in deze krant. Voor hun 200-jarig bestaan werken ze aan een jubileumboek waarvoor ze materiaal zochten. Volgens Mijndert Rebel, die de 8e generatie Rebel is binnen het bedrijf, is er weinig nieuw beeldmateriaal binnengekomen na de oproep.

door Marie Tromp

"Het fotograferen van uitvaarten is echt iets van de laatste tijd. Ik had verwacht dat er ergens op zolder bij iemand wel iets te vinden was. Het vastleggen van een uitvaart was jaren geleden niet gewoon. Inmiddels zijn er zelfs uitvaarten die live gestreamd en gedeeld worden via internet. En in Almere hebben we een Uitvaartwinkel. Zo volgen we al 200 jaar de maatschappelijke ontwikkelingen."

1807
Toch heeft de oproep wel respons opgeleverd, vertelt Mijndert verder: "We hebben een tiental mensen mogen spreken die mooie verhalen uit het verleden van Rebel wisten te vertellen. Verder ontdekten we dat het jaartal 1815 eigenlijk zomaar gekozen is. We zijn 8 jaar te laat met dit jubileumjaar. Een historicus is het streekarchief in Naarden ingedoken en ontdekte dat de eerste akte van aangifte waarbij mijn voorvader Rebel vermeld werd, dateert uit 1807. Hij werd blijkbaar vaker gevraagd om dit werk te doen, een overlijden aangeven. Het hoorde ook bij het nabuurschap: buren die elkaar helpen. In 1815 is ook de Staat der Nederlanden opgericht. Misschien heeft dat ermee te maken."
Het bedrijf wil het jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. In al die jaren heeft de onderneming een belangrijke rol gespeeld in het maatschappelijk leven. Om die rol te onderstrepen wil het bedrijf iets terugdoen voor de maatschappij. Zij reserveert in 2015 voor elke door haar uitgevoerde uitvaart 200 euro voor een nog nader te bepalen goed doel. Iedereen kan een goed doel nomineren. Er is een aantal voorwaarden waar het aan moet voldoen: het moet breed gedragen zijn met een maatschappelijk doel gericht op mensen. De voorkeur gaat uit naar een project met raakvlakken met het levenseinde in zijn algemeenheid. Dit mag lokaal, nationaal en internationaal zijn.
Mijndert vertelt over dit gebaar: "Als bedrijf zijn we ook bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen; we zijn dan ook aangesloten bij GreenLeave, voor een duurzame uitvaart. Deze actie sluit aan op onze visie. Het wordt over een heel jaar berekend serieus geld. Voor een klein bedrijf als het onze is het ook echt een flink bedrag. Daarom wil ik wel dat het goed besteed wordt. Er zijn al doelen in het buitenland zijn genoemd, bijvoorbeeld om een mortuarium op te zetten in Afrika. Of een stichting ondersteunen die zich inzet voor onderzoek bij ziektes, zoals Stop Hersentumoren of Duchenne Heroes. Ook lokale doelen zijn genoemd, voor het opzetten van een hospice in Huizen of Almere."

Stemmen
"Mensen kunnen nog tot 1 maart een goed doel indienen, stemmen kan tussen 1 maart en 1 april. Tijdens de open dag op 11 april maken we bekend welk doel er gekozen is." Voor Mijndert Rebels is werken als begrafenisondernemer een bewuste keuze: "Mijn moeder zegt altijd dat een uitvaart regelen in je genen moet zitten. Je moet van mensen houden. Mijn ouders lieten me beginnen met drager en chauffeur zijn, zo rolde ik erin en ontdekte ik dat het bij me past." Hij haalt een zwarte steek met struisvogelveren tevoorschijn. Deze wordt in het boek besproken. "Ze hadden vroeger kleine hoofden, hij past mij niet."