De lichtkrant aan de overkant van het woonzorgcentrum zorgt voor overlast.
De lichtkrant aan de overkant van het woonzorgcentrum zorgt voor overlast. Foto: Carin van den Berg

Lichtkrant houdt bewoners wakker

HUIZEN - Bewoners van De Marke - Meenthoek die aan de kant van uitgaanscentrum De Graaff Wichman slapen ervaren overlast van de lichtkrant die daar aan de gevel hangt. Ze hebben hierover een klacht bij de gemeente ingediend. De Omgevingsdienst Gooi en Vechtstreek onderzoekt nu wat er aan de hand is.

Jan Broers is een van de bewoners die last heeft van het licht. "Als ik ga slapen dan maak ik het heel donker en soms moet ik zelfs nog een oogmasker voordoen om te kunnen slapen." Hij vertelt dat hij anderhalf jaar geleden ook al last had van het felle licht. "Met behulp van de politie en weet ik niet wie allemaal, heb ik het voor elkaar gekregen om er een tijdschakelaar op te zetten. Dan was het licht gewoon 's nachts uit. Dat moet toch zo te regelen zijn."
Tijdens een bijeenkomst van de gemeente over de woontorens die wellicht in de toekomst naast woonzorgcentrum De Marke - De Meenthoek worden gebouwd, maakte hij nog maar eens zijn punt. Meerdere bewoners vielen hem bij en ook de directeur meldde dat een aantal bewoners hier last van hebben. De wethouder zegde toe dat ze het punt in ieder geval zal meenemen om te bespreken.

Grote witte cijfers
De lichtkrant speelt nu 24 uur per dag zijn reclames af in bewegende letters en in verschillende kleuren. Met name de klok tussendoor met grote witte cijfers geeft veel licht af. "Daar kun je echt niet van slapen", zegt Broers. Eigenlijk vindt hij dat het woonzorgcentrum meer had moeten doen om te voorkomen dat de bewoners overlast hebben. "Ze hadden bezwaar aan moeten tekenen tegen die vergunning of zo", moppert hij.

Vergunning
Bij navraag bij de gemeente blijkt dat de vorige eigenaar van het uitgaanscentrum in 2010 een vergunning heeft gekregen voor de lichtkrant. In deze vergunning staat wel vermeld dat deze na 21.00 uur 's avonds uit moet zijn.
De klacht over de verlichting is bekend bij de gemeente en is daar ook in behandeling. Dit doet de omgevingsdienst Gooi en Vechtstreek. Zij hebben binnenkort een gesprek met de indiener van de klacht en dan wordt gekeken hoe een en ander opgelost kan worden.