Poseren op de trappen van het gemeentehuis, nadat de sleutel van Spietendonk is overhandigd aan Prins Remceaux van de Gooikikkers.
Poseren op de trappen van het gemeentehuis, nadat de sleutel van Spietendonk is overhandigd aan Prins Remceaux van de Gooikikkers. Foto's: Carin van den Berg

'Iedereen is gek, behalve wij', zingt de stoet

HUIZEN - Tientallen mensen verzamelden zich zaterdag 14 februari bij het Kwaakhuis aan de Trekkerweg. Dit is het clubhuis van carnavalsvereniging de Gooikikkers. De vereniging bestaat dit jaar 40 jaar en nee, dat is geen jubileum. In de carnavalswereld draait alles namelijk om het getal 11, dus wordt pas bij 44 jaar weer een groots jubileum gevierd. Ook al wordt carnaval in Huizen niet breed gedragen, gevierd wordt het al die jaren wel. "Je hebt maar een klein groepje mensen nodig om dat te regelen", zegt Quino Smeele, secretaris van het bestuur en president van de raad van elf.

Carnaval is met vele tradities omgeven. Zo is de start traditioneel het om 11.11 uur overhandigen van de sleutel van het dorp. De kleine stoet trekt daarom om kwart voor elf richting het gemeentehuis. Voorop lopen de vlaggendragers met de vlag waarop groot de naam van de Gooikikkers is geschreven. En met kikkers erop natuurlijk. Erachter lopen de Gooiblazers uit Bussum. Zij toeteren er flink op los met gezellige carnavalsnummers. Zij worden gevolgd door de hoogwaardigheidsbekleders binnen het carnaval. Dit jaar zijn dat Prins Remceaux met zijn adjudant Bjorn. Daarachter loopt de raad van elf met de president. Aan het eind van de stoet lopen de kieldragers en andere belangstellenden.

Rijnlands carnaval
In Huizen wordt het zogeheten Rijnlandse carnaval gevierd. "Dat is het carnaval van rond de rivier de Rijn. Je hebt ook nog het Bourgondisch carnaval. Er zijn maar enkele verenigingen in Nederland die bewust voor die laatste versie hebben gekozen. Zij hebben geen raad en er loopt een zot voorop", vertelt Quino, ook wel 'de professor' genoemd vanwege al zijn kennis over het carnaval. "Het Rijnlandse carnaval is een persiflage op het militaire gezag, vandaar ook de steek. Hoe meer veren erop, hoe belangrijker je bent en het is altijd een oneven aantal." In Huizen heeft de prins er vijf, de adjudant drie en de president één.

Ventielfeest
"Carnaval is een ventielfeest", gaat Quino verder. "Een uitlaatklep voor het strakke pak in het dagelijks leven." Van de vooroordelen dat het gaat om een feest dat alleen een excuus is om te zuipen en om seks te hebben, wil hij niets weten. "Dat is het hier in ieder geval niet. Het is een sociaal gebeuren waarbij je met elkaar het leven viert." Een van de dames in de stoet beaamt dat. "Veel carnavalsverenigingen doen dingen voor het goede doel en voor anderen. Wij verzorgen ook altijd een leuke carnavalsmiddag voor ouderen in het dorp. Zoals gisteren in De Marke - De Meenthoek."

Iedereen is gek
Langs de stoet stoppen mensen om te kijken naar het bonte gezelschap dat luidkeels zingt 'Iedereen is gek, behalve wij'. Het is een aanstekelijk deuntje en makkelijk mee te zingen. Al zingend komt het gezelschap aan bij het gemeentehuis. Burgemeester Fons Hertog staat het gezelschap al op te wachten in de hal. Hij draagt een boerenkiel en steek en heeft al zijn carnavalsonderscheidingen om. Hij spreekt de gasten toe in de raadzaal, waar hij de sleutel van Spietendonk, de carnavalsnaam voor Huizen, gaat overhandigen aan de prins. De naam komt van de spieten waar de vis na de vangst op geregen werd. Donk betekent dorp.
Je moet jezelf vooral niet te serieus nemen, is het motto van carnaval. De burgemeester heeft zijn speech dan ook doorspekt met grapjes. Daarna mag de burgemeester aanschuiven aan een keukentafelgesprek, zodat de carnavalsvereniging de Huizer politiek eens op de korrel kan nemen. Hertog slaat zich er heldhaftig en humoristisch doorheen.

Onderscheidingen
Vervolgens is dan het officiële moment aangebroken. De sleutel wordt overhandigd. Prins Remceaux gaat daarna over tot het uitdelen van zijn eigen onderscheidingen. De burgemeester is de eerste die de speciale penning krijgt. Daarna volgen de raadsleden die aanwezig zijn, de mystery guest op de tribune, alle andere bezoekers, de pers. "Dat is ook een traditie", legt Quino uit. "In het werkelijke leven krijgen slechts enkele mensen een onderscheiding voor de bijzondere dingen die ze doen. Bij het carnaval is iedereen bijzonder en heeft iedereen wel een onderscheiding verdiend." Het is een dolle boel in de raadzaal als de polonaise wordt gelopen en de Gooiblazers erop los blazen.

Huizer Spieten Meissie
Voor het 'staatsieportret' wordt keurig geposeerd op de trappen van het gemeentehuis. Met luid gezang natuurlijk. Dan trekt de stoet naar het Oude Raadhuisplein. Daar staat nu sinds een jaar of drie een beeld van het Huizer Melkmeisje. "Daar was in het begin veel gedoe over en dat hebben we toen verkleed met een carnavalskiel. Die heeft daar keurig drie dagen zo gestaan. Alleen de geel-groene sjaal was vervangen door een andere. We hebben er nu een traditie van gemaakt om haar te verkleden. Dit jaar wordt ze het Huizer Spieten Meissie."

Zie onze website www.huizernieuws.nl voor een video van de verkleedpartij.

Opa Henk Smit met kleinzoon Jeroen.
Het Huizer Spieten Meissie krijgt ook een onderscheiding.
De draak steken met de politiek in een keukentafelgesprek.
De Gooiblazers uit Bussum toeteren door in de raadzaal.
Een van de beschilderde doeken van de Gooikikkers in het Kwaakhuis.
Onderscheidingen horen erbij; deze hangen om de nek van Quino Smeele.