De Stichting Huizer Botters gaat de werf van de gemeente huren.
De Stichting Huizer Botters gaat de werf van de gemeente huren.

Gemeente doorbreekt impasse werf voor 9 ton

HUIZEN - De gemeente Huizen koopt de Botterwerf voor 900.000 euro. Ze neemt de werf over van de Stichting Botterwerf Huizen, nadat deze de exploitatie niet rond kon krijgen. Hierover was al een lang slepend conflict. De Stichting Huizer Botters gaat de werf nu huren van de gemeente.

De gesprekken over de overname zijn al sinds juni vorig jaar bezig. "Het staat in ons collegeprogramma dat we initiatieven zullen ondernemen om de impasse te doorbreken. De botters kunnen nu op hun plek blijven liggen en de werf is ook ongelofelijk belangrijk uit toeristisch oogpunt. Het is een prachtige attractie in het Nautisch Kwartier en het krijgt ook nog eens een sociale functie", vertelde wethouder Marlous Verbeek bij 6FM.

Geen feesten
De Stichting Botterwerf Huizen kreeg geen toestemming om grote feesten te houden op de werf. Eigenaar Geesink vertelde bij 6FM dat hij daardoor de exploitatie niet rond kon krijgen en inmiddels al met twee rechtszaken hierover bezig was. "Met de verkoop van de werf kunnen we daar nu een punt achter zetten." Belangrijk voor hem was wel dat de komende tien jaar het bestemmingsplan ongewijzigd blijft. "Wij waren beperkt in de exploitatie. Het kan niet zo zijn dat wij de werf nu verlaten en de nieuwe exploitant het allemaal wel mag. Dat zou ridicuul zijn." Hij gaat zich met zijn stichting nu bezighouden met de restauratie van het varend erfgoed: een jacht van 9 meter dat in 1932 werd gebouwd op de werf van Kok. Hij hoopt het in 2017 in de vaart te hebben.

Inloopplek
De Stichting Huizer Botters gaat de werf nu voor 36.000 euro per jaar huren. De gemeente legt daar 6.000 euro bij voor de sociale functie die de werf nu ook gaat krijgen. "Het moet een inloopplek zijn voor alle Huizers en tevens een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een beperking ook terechtkunnen. Er komt een groep vrijwilligers voor begeleiding", aldus de wethouder. De werf in Elburg is voor die sociale functie een voorbeeld. Frans van der Kolk van de Stichting Huizer Botters: "Zij hebben een leermeester lopen die kinderen en jongeren begeleidt. Daar gaan we het een klein beetje van kopiƫren hoe we dat hier gaan doen." Eerste prioriteit van de Stichting Huizer Botters is het aanpassen van de werf. "Er moeten bergruimten komen voor de zeilen en dergelijke. Daarnaast hebben we het probleem van de schimmel op de HZ 108. Het zal dus pas vanaf 2016 zijn dat we gaan kijken hoe we dat kunnen gaan regelen met die inloopplek en de werkervaringsplekken."