'Eerst bewegen, dan kun je er weer tegen!' twitterde wethouder Marianne Verhage over de bijeenkomst met deze foto.
'Eerst bewegen, dan kun je er weer tegen!' twitterde wethouder Marianne Verhage over de bijeenkomst met deze foto. Foto: Marianne Verhage

Mensen verbinden door buurtsportcoaches

HUIZEN – De nieuwe buurtsportcoaches zullen meer zijn dan een gesubsidieerde tennisleraar die met een slim promoplan meer leden werft voor zijn club. De coaches zullen als middel worden ingezet om mensen met elkaar te verbinden en kwetsbare groepen actief en gezond te krijgen", aldus kwartiermaker Rens van Kleij tijdens de informatieavond over het inzetten van buurtsportcoaches vorige week woensdag op het gemeentehuis.

door Floris Hulleman

Wethouder Marianne Verhage opende de informatieavond met het benadrukken waar het project om draait. "Ik ben zeer verheugd jullie hier samen te zien bij de start van een mooi project in Huizen. De overheid zet meer in op bewegen in de samenleving. Wij willen met elkaar een vitale samenleving, maar wij willen niet dat mensen dat alleen doen, samen heb je namelijk meer."

Verbinding
Uit de informatieavond kwam naar voren dat de buurtsportcoaches er niet alleen zijn om Huizen meer in beweging te krijgen, maar voornamelijk om verbinding te leggen. "De buurtsportcoaches organiseren sportactiviteiten en leveren een bepaalde meerwaarde op. Het zijn praktijkmensen, de uitvoerders", aldus Van Kleij.
Met het oog op de initiatieven die worden ingediend, zijn er vier speerpunten opgesteld waaraan deze moeten voldoen. Zo wordt onder meer gekeken of het initiatief bijdraagt aan het doel om de jeugd op een gezond gewicht te krijgen, aangezien obesitas nog steeds een groot probleem is. Ook wil men door middel van dit initiatief kwetsbare groepen, voor wie sporten niet vanzelfsprekend is, bereiken. Daarnaast wordt er gekeken naar het bestrijden van eenzaamheid. Tot slot hoopt de gemeente door het initiatief meer betrokkenheid en participatie te creëren en samenhang in een wijk of buurt.

Verschillende achtergronden
Bij de presentatie waren veel geïnteresseerden uit onder meer de zorg, welzijn, onderwijs en natuurlijk sport aanwezig. Van Kleij, verantwoordelijk voor de lancering van dit project, vond het positief dat er vanuit verschillende achtergronden mensen op deze avond waren afgekomen. "Wij willen graag verbindingen leggen tussen deze verschillende sectoren."

Kosten
De initiatiefnemers van de activiteiten hoeven zelf maar 20 procent van de kosten te dragen. Zowel het Rijk als de gemeente legt 40 procent bij. Voor het project is berekend dat Huizen kan werken met een bezetting van 6,4 fulltime buurtsportcoaches. In de praktijk, zo verwacht Van Kleij, zal dit worden opgeknipt en uitgespreid om meer initiatieven te kunnen starten.
Binnenkort begint de gemeente met het voeren van gesprekken met mogelijke initiatiefnemers. Inmiddels zijn de eerste twee dagen op 3 en 4 maart helemaal volgeboekt. Er komen daarom nog extra dagen waarop extra spreekuren worden georganiseerd.

Voor de zomer actief
Volgens kwartiermaker Van Kleij is het de wens om de buurtsportcoaches voor de zomer actief te hebben. Mensen met ideeën of vragen kunnen terecht bij kwartiermaker Rens van Kleij via mail: info@sportmaatwerk.nl.

Wens om buurtsportcoaches voor de zomer actief te hebben