Afbeelding
Foto: Ad Klaassen

Michiel Linders

(foto Ad Klaassen)

Voorzitter AtelierRoute Huizen, 63 jaar, in Huizen sinds 1983

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben beeldhouwer. En ik verzorg beeldhouwworkshops, elke week in mijn atelier en 's zomers ook in Eemnes en in de Dordogne. Heb net een serie lessen afgesloten op basisschool De Springplank – zes groepen, bijna 150 kinderen, die allemaal een beeldje van speksteen hebben gemaakt. Prachtig!"

Waarom beeldhouwen en geen boekhouden?
"Ik heb niks met cijfertjes, ben ook niet heel erg zakelijk. Hoop wél dat een boekhouder net zo blij is met zijn werk als ik."

Met welk materiaal werk je liefst?
"Albast, een steen waar het licht in gaat. En brons."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Mag ik iets met mijn kleinkinderen ondernemen? Ik ben de trotse opa van een kleindochter en twee kleinzoons. Ze zijn nog heel jong, dus: naar de kinderboerderij, naar de hei of bijvoorbeeld een boekje voorlezen."

Wat is je favoriete plek in Huizen?
"Het oude dorp, met de markt op zaterdag. Maar ook als het er heerlijk stil is, bijvoorbeeld op zondag. En het Bad Vilbelpark."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Investeren in samenwerking. De AtelierRoute heeft al jaren een band met de kunstuitleen en de bibliotheek. Een paar jaar geleden vroegen we de Huizer fotoclubs om alle kunstenaars te portretteren. (De foto bij dit artikel is door Ad Klaassen, een van de fotoclubleden, gemaakt.) Nu werken we al aan een expositie in het Huizer Museum voor volgend jaar als de AtelierRoute 20 jaar bestaat. Door dat soort dwarsverbanden wordt iedereen sterker."

Winter of voorjaar?
"Voorjaar! De dagen worden al weer langer. En de krokussen staan al in bloei!"

Optimist?
"Ja! We kunnen veel meer dan we soms denken. Vooral samen, met elkaar."