Eten en kijken wat je voor elkaar kunt betekenen, dat is het Maatschappelijk Diner.
Eten en kijken wat je voor elkaar kunt betekenen, dat is het Maatschappelijk Diner.

Nieuwe deelnemers versterken Maatschappelijk Diner


HUIZEN - Het Maatschappelijk Diner wordt op 16 maart voor de achtste keer gehouden. Deze keer op een nieuwe locatie, namelijk het Hampshire Hotel Huizen. Deze locatie is groter dan de vorige en dat betekent dat er meer mensen aan kunnen deelnemen. Inmiddels hebben ruim zestig deelnemers zich aangemeld en er is nog plek voor meer.

De organisatie van het diner is in handen van Betrokken&Ondernemen, een onderdeel van de Vrijwilligerscentrale in Huizen. Regina Bruins is daar als directeur van de Vrijwilligerscentrale druk mee bezig op dit moment. "Ik denk dat we wel tot 100 of misschien wel 120 deelnemers kunnen doorgroeien dit jaar. Ook kunnen sommige organisaties nu met twee mensen komen, maar dan moeten ze wel verschillende dingen kunnen bieden zodat er meerdere matches mogelijk zijn. Ze zullen ook niet aan dezelfde tafel zitten."

Matches
En om die matches draait het straks allemaal. Doel van het diner is namelijk om bedrijven en organisaties bij elkaar te brengen en ze te laten kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Het biedt bedrijven, scholen, (sport)verenigingen, serviceclubs, maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties en gemeente een platform om elkaar te ontmoeten, te netwerken en afspraken te maken. Doel van het diner is dat de deelnemers afspraken maken om samen te werken en zo matches tot stand te brengen die worden omgezet in concrete resultaten. Tijdens het diner worden vraag en aanbod in een dynamische sfeer 'verhandeld'. Dat gebeurt weer met behulp van enthousiaste tafelvoorzitters, waaronder het college van burgemeester en wethouders en ladyspeaker Maartje van Weegen. Tijdens het diner wordt een korte film vertoond met compilaties van eerdere matches.
Geld is bij het maken van matches niet het uitgangspunt. Het gaat om kennis, materiaal, faciliteiten en toegang tot elkaars netwerken. "Soms gaat het ook gewoon over 'handen uit de mouwen'. Bijvoorbeeld door met een groepje personeelsleden een activiteit voor gehandicapten te organiseren. In ruil daarvoor krijgen zij een leuke teambuildingservaring. Werknemers zeggen hierover: Het geeft je een trots gevoel over het bedrijf waar je werkt. Een mooi voorbeeld uit het verleden vind ik de match tussen de Trappenberg en een architect. Op de Trappenberg zitten kinderen die problemen hebben met hun zintuigen. Ze wilden daar graag een tuin voor hebben. De architect betrok zijn relaties erbij en dat groeide zo uit. Samen met artsen en het personeel van de Trappenberg is er toen een speciale tuin aangelegd waar de kinderen op ooghoogte dingen kunnen ruiken of voelen en met een blotevoetenpad waar ze dingen kunnen voelen."

Veranderd
Regina ziet dat er in de afgelopen jaren wel dingen veranderd zijn. "Vroeger ontstond de match vaak tussen bedrijven en non-profitorganisaties. Nu zie je dat ze ook steeds meer ontstaan tussen non-profitorganisaties onderling. Dan heeft de ene organisatie bijvoorbeeld een busje dat door de andere kan worden gebruikt." De matches worden keurig op papier gezet en ondertekend. "We bewaken ook dat de matches uitgevoerd worden. Het leuke vind ik dan dat ik later vaak in de krant lees hoe de matches zijn afgelopen."
Een andere verandering is dat het diner nu niet gehouden wordt in november, zoals voorheen, maar in maart. "Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van de locatie, maar we merkten ook dat we in november weinig meer konden doen voor bijvoorbeeld de feestdagen." Het is de eerste keer dat het diner in Hampshire Hotel Newport plaatsvindt en de samenwerking tussen Betrokken&Ondernemen en het hotel geldt daarmee als de eerste afgesloten match. "Ook met andere partijen zoals de ABN Amrobank, Albert Heijn en CM Specialist zijn matches in voorbereiding die als doel hebben het diner te ondersteunen."

ICT-bedrijven
Daarnaast verandert het deelnemersveld. "En dat is goed, want nieuwe deelnemers versterken het Maatschappelijk Diner. Dit jaar doen voor de eerste keer mee Baard, Tuin-, Bos- en Parkmachines, Koetze Beveiliging, Rebel Wooncentrum en Containerverkoop. Ook hebben zich verschillende winkeliers van winkelcentrum Oostermeent aangemeld. Opvallend is het aantal web- en ICT-bedrijven dat dit jaar meedoet."

Bij de Trappenberg werd met vereende krachten een tuin aangelegd.
Elke match wordt netjes vastgelegd en ondertekend.