Naast hulp wordt er ook uitleg over handige programma's gegeven.
Naast hulp wordt er ook uitleg over handige programma's gegeven. Foto: Bob Awick

Oma op weg helpen met haar tablet

HUIZEN - De Hobby Computer Club (HCC) afdeling Huizen heeft zaterdagmiddag voor het eerst in het Holleblok een inloopcafé gehouden voor buurtbewoners. Het is de bedoeling dat deze activiteit elke derde zaterdag van de maand vanaf 11.00 uur wordt gehouden.

Gjalt Zwaagstra van HCC Almere was op de bijeenkomst en vertelde bij radio 6FM meer over het initiatief. "Doel is om een buurtactiviteit op te zetten voor Huizers, een inloopcafé voor computerproblemen. Een hoop mensen krijgen nu smartphones, tablets, smart tv's en alles bevat een computertje. Er is een hoop informatie nodig om deze apparaten in te stellen en te bedienen."

Het zijn voornamelijk senioren die de bijeenkomsten bezoeken. Zij kunnen elkaar wel helpen, legt Zwaagstra uit. "Wat we voornamelijk zien is dat ouderen die zelf een paar lessen hebben gehad bij ons, vaak denken: nu kan ik het ook een ander leren. Die spreken hen dan aan op hun eigen niveau en dat is heel leuk om te zien." Mensen die werkloos zijn geworden en de computerwereld kennen zijn ook welkom om de senioren op weg te helpen, net als jongeren.

Oma
"Meestal is het vaak: 'Oma, hier is een tablet, dan kun je onze foto' s zien'. Dan roept Oma 'help', want die weet niet hoe ze een tablet moet bedienen. Die komt dan bij ons. Dan geven wij uitleg. Op het moment dat kleinzoon foto's op Facebook zet, dan maak je een account met haar aan en dan kunnen ze door een druk op een appje die foto's zien. Dat soort dingen."
Wat zijn de meest gevraagde dingen? "Hoe kan ik dat veilig instellen, zijn mijn gegevens wel beschermd als ik dat doe, hoe kom ik aan accounts, waar moet ik op letten, moet ik een databundel kopen of kan het op wifi. Wij zeggen dan: gebruik een prepaidkaart, vaak kun je overal al met wifi aan de slag. Dat hoeft niet zo veel te kosten."

Ledenterugloop
De computerclub heeft zelf te maken met een ledenterugloop. "Ze willen wel het liefst 4 keer per maand bij elkaar komen. Dat kunnen wij niet meer betalen. Samen met Versa Welzijn organiseren we nu dit. Zij sponsoren de zaal en wij zorgen voor de mensen. Zo bieden we ook mensen die geen HCC-lid zijn onze activiteiten aan."