De strijd om het GNR gaat om de betwiste vraag of samenwerking met PWN niet een provinciale overname wordt.
De strijd om het GNR gaat om de betwiste vraag of samenwerking met PWN niet een provinciale overname wordt. Foto: Bastiaan Miché

Strijd om GNR woedt nu ook
bij Vrienden van het Gooi

HUIZEN/BEL - "We zijn uitermate verbaasd over deze stap van twee van onze oud-voorzitters", zegt waarnemend voorzitter Johan Jorritsma van de Vereniging van Vrienden van het Gooi (VVG) naar aanleiding van een brief van oud-voorzitters Maud Arkesteijn en Hetty Laverman aan de pers. Daarin schrijven de dames namens 32 leden dat het standpunt van de VVG betreffende de samenwerking van het Goois Natuurreservaat (GNR) en PWN, het provinciaal waterleidingbedrijf, niet de hunne is.

door Carin van den Berg

De briefschrijvers vinden dat het bestuur van de Vrienden van het Gooi zich moet uitspreken voor het behouden van een zelfstandig GNR en tegen de voorgenomen overgang van het personeel van het GNR naar het PWN. Volgens de 32 leden staat er in de statuten van de VVG dat de vereniging zo veel als in haar vermogen ligt de Stichting Goois Natuurreservaat in haar doelstellingen ondersteunt. Het bestuur zou dit volgens de schrijvers nu interpreteren als het ondersteunen van het GNR, dus ook de steun aan de plannen voor samenvoeging met PWN. Volgens de briefschrijvers is dat wat anders dan in de statuten staat.
Ten tweede vinden de verontruste leden het onbegrijpelijk dat het bestuur van de VVG in een brief aan het GNR van 16 februari spreekt over het standpunt 'van de vereniging', terwijl het al eerder van hen het verzoek had gekregen om een buitengewone ledenvergadering te organiseren. Tenslotte geeft de brief aan dat de 32 leden er ernstig bezwaar tegen hebben dat het bestuur wel zijn brief aan het GNR en het bestuursstandpunt op de website van de VVG heeft geplaatst, maar in alle talen zwijgt over het bijeenroepen van de door hen gewenste buitengewone ledenvergadering over de kwestie GNR-PWN.

Standpunt
Jorritsma: "Wij hebben inderdaad op 12 februari een brief gekregen. Op 2 februari heeft het bestuur het standpunt ingenomen in zijn vergadering, dat in verband met vakantie van de secretaris op 16 februari naar buiten is gebracht. Vorige week hebben we de briefschrijvers laten weten dat we op hun verzoek een extra vergadering beleggen binnen zes weken, zoals in de statuten vermeld staat. Daarnaast hebben we laten weten dat het bestuur wel degelijk een standpunt namens de vereniging en dus de leden kan innemen. We zetten overigens het beleid voort dat ook al onder voorzitterschap van mevrouw Laverman is ingezet. Op onze website www.vriendenvanhetgooi.nl kun je onder het kopje 'speerpunten' - 'het gooi' alles terugvinden. Al vanaf 2010 speelt dit en waren we via de klankbordgroep van het GNR betrokken bij de besluitvorming rond een eventuele samenwerking. De ontwikkelingen zijn steeds teruggekoppeld naar het bestuur. Zij heeft toen nooit blijk gegeven van een ander standpunt dan dat het bestuur al had ten opzichte van een samenwerking."
Hetty Laverman laat weten wel degelijk te hebben laten weten tegen de samenwerking te zijn. "In 2012 stond in het tijdschrift van de VVG het volgende: 'De VVG is uitgesproken tegenstander van het onderbrengen van uitvoerende beheerstaken in een andere grote organisatie.' Het betrof hier toen het Recreatieschap. In juni 2014 bij de AB-vergadering van het GNR kwam pas weer een voorstel over opgaan van GNR in PWN naar buiten, waar ik als toehoorder bij aanwezig was. Bij navraag bleek ons lid in de klankbordgroep nog van niets te weten. In mijn overdracht in verband met mijn aftreden begin juli 2014 heb ik aangegeven dat het een zorgelijke ontwikkeling was, dat er niet alleen gestreefd werd naar samenwerking maar naar integratie en dat het in wezen dezelfde beweging was als in 2012, maar nu onder de vlag van PWN, 100% eigendom van de provincie!"

Zwaar geschut
Jorritsma stelt dat de oud-voorzitters met hun zorgen ook het bestuur hadden kunnen benaderen. "Ze zetten nu meteen zwaar geschut in door direct naar de pers te gaan. De tegenstelling wordt zo door hen gecreëerd, niet door ons. Zorgvuldigheid gaat bij ons boven snelheid en we hebben nu net in het bestuur ons standpunt vastgesteld. Normaliter zouden we dat standpunt met onze leden hebben besproken op de reguliere vergadering in april. Dat wordt nu door deze brief naar voren gehaald. Wat ik me afvraag is waarom ze zich op ons standpunt richten in plaats van op dat van de bestuurders van het GNR, want daar zijn ze het eigenlijk niet mee eens. Het PWN is een organisatie met ervaring in natuurbeheer en brengt ook nog eens geld mee. Als die samenwerking goed vorm wordt gegeven, kan het GNR nog jaren mee; dat is in grote lijnen ons standpunt."

Provinciale bemoeienis
Maud Arkesteijn, voorzitter van de VVG van 2003-2011, zegt dat de briefschrijvers heel bewust nu al de pers hebben opgezocht en niet hebben gewacht tot intern deze zaak bij Vrienden van het Gooi is besproken. Zij hoopt dat een meerderheid van rond de 1.500 leden het standpunt van haar en de 31 anderen zal overnemen. "Ik heb er ervaring mee. Je moet verder kijken. Dit is een begin van het incorporeren van het GNR door de PWN. We hebben ruim tachtig jaar zelf voor de natuur in het Gooi gezorgd. Dat kunnen we heus wel zelf doen. Straks neemt de provincie het helemaal over. De boswachters zitten straks in Velserbroek en verliezen het contact met het Gooi." Arkesteijn verwijst daarbij naar het standpunt van het personeel van het GNR en de Stichting Steun Goois Natuurreservaat. Ook deze zijn terug te vinden op de site van VVG. Daarnaast verwijst ze naar de actie van de Vrienden van het GNR die een campagne zijn begonnen om de provinciale bemoeienis buiten de deur te houden. Zowel Arkesteijn als Laverman is betrokken bij dit initiatief.
Arkesteijn geeft aan geen boodschap te hebben aan het feit dat het bestuur van de Vrienden van het Gooi deze geluiden ook heeft gehoord en in zijn standpunt daar ook rekening mee heeft gehouden. In het advies van de VVG aan het GNR van 16 februari staat: "De VVG dringt er met het oog op het maatschappelijk draagvlak in het Gooi op aan om: a. in dit stadium nog niet te kiezen voor model B/E maar voor model B/D, de minder ver gaande vorm van organisatorische onderbrenging van de werkorganisatie." Dit is hetzelfde standpunt als de Stichting Steun het Goois Natuurreservaat heeft.
Daarnaast pleiten de Vrienden van het Gooi ervoor om een "zodanige juridische en organisatorische vorm voor de samenwerking te kiezen, dat die samenwerking na een aantal jaren kan worden geëvalueerd en zo nodig weer kan worden beëindigd als blijkt dat dat in het belang is van de continuïteit van de aansturing van het beheer van de Gooise natuur."
Als laatste van de vele aanbevelingen vraagt de VVG "aandacht voor de suggestie van de Klankbordgroep in haar advies van 24 augustus 2014 om er bij PWN op aan te dringen dat in de Raad van Commissarissen van PWN ook een zetel beschikbaar komt voor de natuurbelangen van GNR. Dat zou bijdragen aan het evenwicht in de samenwerking".

Oud-voorzitters: standpunt is van bestuur, niet van leden