Cursusleider Els Schipper sorteert het cursusmateriaal.
Cursusleider Els Schipper sorteert het cursusmateriaal. Foto: Marie Tromp

Gilde Gooi Noord geeft geheugentraining

HUIZEN - "Wat ging ik ook al weer doen", is een bekende vraag die vooral ouderen zichzelf hardop vragen. Het geheugen laat hen soms in de steek. Speciaal voor mensen die zich nog helemaal 'bij de tijd' voelen, maar toch regelmatig merken dat zij iets vergeten, geeft Gilde Gooi Noord een geheugentraining.

door Marie Tromp

Vergeten is een normaal verschijnsel, maar als het steeds vaker voorkomt wordt het tijd hier iets aan te doen. In groepsverband leren de deelnemers met en van elkaar nieuwe technieken om dingen van de dag beter te onthouden en 'trucjes' om het geheugen scherp te houden. De geheugentraining is niet bedoeld voor mensen met dementie.

Blijven bewegen
Cursusleidster Els Schipper vertelt over de inhoud van de training: "Het is voor mensen vanaf 60 jaar en ouder. Het is een cursus om je bewust te worden van hoe je geheugen werkt en wat je er zelf aan kunt doen. Ik zeg altijd: je moet blijven bewegen, anders kom je straks niet meer overeind. Zo is het ook met de hersenen, je moet ze actief houden. Puzzelen, lezen, praten, dat is belangrijk. Maar ook gewoon wandelen, dat stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat de hersenen voldoende gevoed worden. De cursus is er ook voor de sociale contacten. We zien elkaar wekelijks en bespreken van alles. Sinds ik met pensioen ben, heb ik tijd om deze cursus te geven. Ik heb er zelf ook baat bij en val helemaal in de doelgroep", zegt Els lachend.
Er zit een duidelijke opbouw in de lessen. "De eerste les gaat over namen onthouden. Veel mensen vinden dit lastig. De deelnemers ondervragen elkaar en moeten elkaar aanspreken met de voornaam. De extra's blijven hangen. Zo kun je namen beter onthouden. Hans houdt van hardlopen, bijvoorbeeld."

Opfrissen
"Ik begin steeds met het geheugen op te frissen: wat hebben we de vorige keer ook alweer gedaan? Dat houd je scherp. Elke les gaat over een andere manier van onthouden. Een leuk onderdeel is de geheugenschijf. Hierop plak je afbeeldingen van dingen die je niet moet vergeten als je naar buiten gaat. Deze schijf hang je naast de voordeur. Door de plaatjes te zien, kun je checken of je niets vergeet. Het leuke van je geheugen is dat je na een paar weken deze geheugenschijf niet meer nodig hebt, dan weet je het uit je hoofd en is het een gewoonte geworden."
"De cursus is niet geheel vrijblijvend, ik geef huiswerk mee. We laten deelnemers kennismaken met verschillende manieren om iets te onthouden. Iedereen heeft hier uiteindelijk een favoriete manier voor. Door er thuis mee aan de gang te gaan komen ze er achter welke methode bij ze past en welke ze gaan gebruiken."

Mindmap
"We leren de deelnemers ook nieuwe manieren van onthouden, beelddenken of met een mindmap. Dat leren kinderen nu op school. Je tekent, plakt plaatjes of schrijft woorden op in een bepaald patroon. Van een dagje weg wil je onthouden met wie je was, hoe je erheen ging en wat je hebt gedaan. Als je later de mindmap erbij pakt, komt de hele dag zo weer bij je in je herinnering."
De cursus wordt gegeven in de Draaikom, hier zit ook het geheugenhuis. Voor sommigen is dit de volgende stap. Als Els merkt dat een deelnemer veel vergeet, verwijst ze die naar de huisarts door. Het kan het begin van dementie zijn. Daarom is het invullen van een geheugenchecklist een vast onderdeel van de cursus. Zo zien deelnemers meteen hoe het met hun geheugen gesteld is.

'Zo is het ook met de hersenen, je moet ze actief houden'