Het gapende gat in het Hoofd Winkel Centrum in Huizen blijft een hoofdbreker voor de politiek.
Het gapende gat in het Hoofd Winkel Centrum in Huizen blijft een hoofdbreker voor de politiek. Foto: Bob Awick

VVD bang voor speculanten grond in het centrum

HUIZEN - De VVD is bang dat speculanten grip krijgen op gronden die bedoeld zijn voor de ontwikkeling van het Hoofd Winkel Centrum in het oude dorp. De partij heeft het college vragen gesteld over het voorkeursrecht dat de gemeente heeft om percelen aan te kopen in het oude dorp voor het Hoofd Winkel Centrum daar. De partij heeft informatie dat dit recht vervallen is en is nu bang voor hoge kosten om dit langgewenste winkelcentrum te realiseren. Het college liet in de beantwoording weten dat de rechten inderdaad zijn vervallen, omdat na de uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan niet binnen het jaar een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld.

De partij heeft het college van burgemeester en wethouders nu gevraagd om tijdens de raadsvergadering van 19 maart antwoord te geven op de vraag of deze rechten zijn vervallen. Als dit zo is, wil de partij ook weten wat hier de oorzaak van is en waarom dit niet is voorkomen. Ook wil de VVD weten wat deze vervallen rechten betekenen voor de voortgang van het project. De VVD vraagt zich af of er in dit geval meer participanten komen, levert het vertraging op in planvormng en uitvoering en zijn er extra kosten?
"Kijk," zegt Bikkers, "het is echt niet zo moeilijk om dat Hoofd Winkel Centrum te realiseren. De vraag is alleen wat je daarvoor wilt betalen. Ik ben bang dat dit de gemeente heel veel geld kan gaan kosten. Immers, de eigenaren van die percelen zouden nu kunnen zeggen dat zij een andere koper hebben die meer geld biedt. Wij hebben altijd gezegd: niet tegen elke prijs. De gedrevenheid van dit college om te scoren is groot en ik ben bang dat er hierdoor tientallen miljoenen over de boeg worden gegooid. Het is wel belastinggeld van onze inwoners." De fractievoorzitter geeft aan dat hij van de wethouder de stand van zaken wil weten. "Ik hoop gewoon te horen dat de gemeente deze rechten ondertussen heeft verlengd."

Teleurgesteld
Het college heeft eerder aangegeven binnenkort te komen met plannen voor het Hoofd Winkel Centrum. Desgevraagd laat een woordvoerder weten nog geen concreet tijdstip hiervoor te kunnen noemen. Wel is het college met stel en sprong aan de slag gegaan met het beantwoorden van de vragen. De wethouder laat dinsdag weten het te betreuren dat de VVD gemeend heeft op deze manier met de informatie om te gaan. "Ik kan namens het college zeggen dat wij teleurgesteld zijn dat de heer Bikkers niet heeft gekozen voor persoonlijk contact met de gemeente om zijn vermoedens te checken. Stel dat we de voorkeursrechten vergeten waren, dan zou deze aanpak de belangen van de gemeente hebben geschaad."

Moeizame proces
Het college laat in de beantwoording weten niet te verwachten dat speculanten nu hun kans grijpen. "Wij verwachten dat niet, omdat het moeizame proces van de afgelopen 20 jaar algemeen bekend is en niet uitnodigt om in dat gebied te investeren. Althans, daar zien wij niet direct het belang van. Maar dat is een aanname, want wij kennen uiteraard niet de afwegingen van eventuele aspirant-speculanten. Op dit moment is ons in elk geval niets bekend." Daarnaast gaat het maar om een aantal kleine percelen die nodig zijn om het Hoofd Winkel Centrum te realiseren. De rest van de grond is in handen van de gemeente of de projectontwikkelaars.

College verwacht niet dat aspirant-speculanten nu hun kans grijpen