Gerard Wortel verzorgde de vrolijke noot tijdens het Politiek Café het Gooi.
Gerard Wortel verzorgde de vrolijke noot tijdens het Politiek Café het Gooi. Foto's: Carin van den Berg

HOV, GNR en invloed op besluitvorming hete hangijzers

LAREN - Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), Goois Natuurreservaat (GNR) en de invloed die er uitgeoefend kan worden op besluitvorming waren drie hete hangijzers in het debat van de, meest lokale, kandidaten voor de provinciale verkiezingen tijdens Politiek Café het Gooi maandagavond in het Brinkhuis in Laren. Daarbij werd het vuurtje af en toe aangewakkerd door gespreksleider Erik de Zwart. Al met al bleef het een beschaafd debat, waar hooguit af en toe door elkaar werd gepraat en te vaak standpunten werden herhaald.

door Carin van den Berg

We mogen met zijn allen weer naar de stembus op 18 maart en de organisatie van het Politiek Café vond dat een mooie gelegenheid om wat lokale kandidaten aan de tand te voelen over onderwerpen die hier in de regio spelen. Maar liefst drie Laarders zetten hun beste beentje voor. Maria Klingenberg (CDA), Tom Buijtendorp (D66) en Bert E. Barkmeijer (VVD) vormden de helft van de groep aanwezige politici. Uit Naarden was Lars Voskuil (PvdA) aanwezig en uit Hilversum Karin Walters (Hart voor Holland - HvH). Een buitenbeentje was Remine Alberts, gemeenteraadslid uit Amsterdam, maar doordat zij al Statenlid is, kwam zij zeer goed mee in het debat.

HOV
Hoewel de organisatie vooraf een aantal blokjes met onderwerpen had bedacht, kwam het gesprek direct na het voorstellen meteen op het HOV. De vraag was eigenlijk hoe het zat met de lokale betrokkenheid en hoe de lokale kandidaten zich specifiek konden inzetten voor hun gemeente. De afgevaardigden van CDA en HvH vlogen elkaar direct in de haren. Nieuwkomer Hart voor Holland is tegen het HOV, want dat is een geldverspiller en natuurvernieler. Het CDA vindt dat nu ook, na 12 jaar wordt het plan door de partij als achterhaald beschouwd. Hoewel de dames het dus eigenlijk met elkaar eens waren, ging de strijd het hele debat toch een beetje over wie er nu als eerste tegen het HOV was.
De SP was daar eigenlijk wel de overwinnaar in. Kalm verklaarde de partij altijd al tegen te zijn geweest. Uit ervaring weten ze daar dat het HOV eigenlijk kannibaliseren is: zodra er een grote lijn komt, gaan de kleine korte lijnen weg. Dat is een verlies. Voor de mensen in de buurt funest, want die willen naar de kapper of naar de markt of het buurtcentrum. Forensen profiteren alleen van HOV.
De andere drie partijen VVD, D66 en PvdA lieten zich in positievere woorden uit over het HOV. VVD wil eerst de details weten voordat definitief een knoop wordt doorgehakt. D66 ziet nu een kans voor Huizen om de vervanger van het gemiste treinstation te krijgen. Hier viel ook nog even het dreigement dat als je deze kans laat schieten, hij niet meer terugkomt. De PvdA vindt de betrouwbaarheid van het HOV een belangrijk punt. De partij hoopt met het HOV minder blik op de weg te krijgen.

GNR
Een ander heikel punt in de regio is een aanstaande bemoeienis van het Provinciaal Waterleidingbedrijf (PWN) met het Goois Natuurreservaat. Deze laatste ziet een goede samenwerkingspartner in de PWN die geld in het laatje brengt, wat hard nodig is om het gemis van het geld van Amsterdam straks op te kunnen vangen. De SP vindt de kans van een overname van het GNR door PWN niet groot. Het is in dit geval niet nodig, ook al ziet de partij dat elders veel bezuinigd wordt in het natuurbeheer en dan nota bene bij de ondersteuning van vrijwilligers. PvdA en D66 vinden dat de basis van het GNR nu goed is en dat je zelf zeggenschap moet blijven houden. De PvdA vindt het outsourcen van zaken naar de PWN prima. Dat is toch iets heel anders dan een overname, meldt de partij, iets waar het CDA het mee eens is. De zeggenschap blijft bij de wethouders liggen en daar ligt het nu ook. De VVD ziet ook geen probleem, zolang maar afgetimmerd is dat het eigendom afgetimmerd wordt en bij het GNR blijft. In dit opzicht lijkt het punt PWN/GNR meer te spelen bij de bevolking dan bij de partijen. Een fusie of overname is volgens alle partijen niet aan de orde, maar als er een samenwerking komt, dan moeten eigendom en zeggenschap goed geregeld zijn. Dat is het belangrijkste.
Verder werd er gedurende de avond meerdere malen gesproken over de invloed die de aankomende Statenlieden kunnen hebben op besluiten die in het verleden democratisch zijn genomen. Het HOV is daar een groot voorbeeld van, maar ook de reconstructie van de Hilversumseweg wordt genoemd. Dit laatste had volgens het publiek tegen kunnen worden gehouden als tijdig was ingezien dat dit niet meer de weg was die men een hele tijd terug wilde nemen. Gespreksleider Erik de Zwart hamerde er ook een paar keer op dat juist de provincie verder vooruit moet kijken. In het debat kwamen meerdere voorbeelden naar voren die erop wezen dat dit niet gelukt was. Bijvoorbeeld op het gebied van de ingeplande bedrijventerreinen die óf niet óf niet volledig worden volgebouwd en waar de wegen ernaartoe nog steeds in de planning staan. Volgens de SP kan daar aardig de bezem doorheen en dat kan heel wat geld opleveren voor de provincie.
Ook de invloed van inwoners op de besluitvorming kwam meerdere malen aan bod. De provincie schijnt er nog steeds een handje van te hebben om eerst plannen te maken en daarna pas te kijken wat inwoners ervan vinden. Lokale provinciale partij Hart voor Holland ziet het liever andersom, net als de PvdA. Over een ding waren alle partijen het eens: de opcenten, belastingen op voertuigen, de inkomstenbron van de provincie, gaat niet omlaag. Hij is al veruit de laagste in Noord-Holland. Omhoog hoeven ze ook niet volgens de meeste partijen, tenzij daar bezuinigingen voor teruggedraaid kunnen worden, aldus de PvdA.

Alle stoelen waren bezet met toehoorders.