Monica Lemmens (links) en Larisa Landré van GroenLinks delen complimenten uit voor groene tuinen.
Monica Lemmens (links) en Larisa Landré van GroenLinks delen complimenten uit voor groene tuinen. Foto: Bob Awick

Complimenten van GroenLinks voor 250 groene tuinen

HUIZEN - 'Onze complimenten. Uw groene tuin is goed voor biodiversiteit en waterafvoer. Daar is GroenLinks Huizen erg blij mee', staat er op de kaart die zaterdag bij 250 willekeurige huishoudens met een groene tuin in de bus viel. De partij liet zich daarbij inspireren door Nationale Complimentendag die op de zondag erna was.

Raadslid Larisa Landré ging samen met fractievoorzitter Monica Lemmens van GroenLinks en vrijwilligers samen op pad voor de actie. Bij radio 6FM gaf zij na afloop een interview. "Vorig jaar hebben we het voor het eerst gedaan. Toen stonden zonnepanelen centraal. Tot nu toe is de actie groengericht. Het moet ook wel makkelijk te zien zijn, want we gaan niet in iemands gegevens spitten hiervoor."
Het viel haar op dat het nog best wel zoeken was om in Huizen 250 huizen te vinden met een groene tuin. "We zijn door Huizen gereden, gefietst en gelopen, op zoek naar veel groen en weinig tegels. Dat valt in sommige wijken vies tegen, soms liggen er bijvoorbeeld veel tegels omdat mensen hun auto in de voortuin parkeren. Als er een klein tegelpaadje ligt en een terrasje en er meer dan één plantensoort in de tuin staat, dan zijn wij al heel blij en dan hebben de bewoners het kaartje met onze complimenten verdiend."
Bij het begin van de actie werd er door de uitvoerders van de actie aangebeld bij mensen. "Veel mensen waren helaas niet thuis. De mensen die er wel waren, waren ontzettend blij verrast. Ik heb een paar mensen in hun tuin kunnen overvallen en heb gemerkt dat mensen met een groene tuin ook vaak erg trots zijn op hun tuin en het fijn vinden om daar een complimentje voor te krijgen." Om de actie bijtijds af te kunnen ronden, werd na verloop van tijd gewoon het kaartje in de bus gegooid. "Het zijn er nogal wat, 250."

Verstening
Nederland is met 7% verstening het tweede versteende land na Malta. "Deze cijfers heb ik van de website van Operatie Steenbreek. Dat is een initiatief om de tegeltuin tegen te gaan. Het is een recent onderzoek geweest op Europees niveau en het staat op hun site", vertelt Larisa. De oprukkende tegeltuin speelt bij de verstening een grote rol en heeft ook echt een aantal nadelen. "Het hele vervelende van de tegeltuin is dat het water niet meer goed wordt afgevoerd. Normaal trekt dat namelijk de grond in. Bij een tegeltuin wordt het regenwater afgevoerd naar het riool. Als het heel hard regent, kan het riool dat niet aan en krijg je overstromingen en dat soort ongein. Tuinen zonder planten zijn daarnaast ook heel slecht voor bijen, andere dieren en de biodiversteit. Om uit te leggen hoe belangrijk die biodiversiteit is, kan ik wel een heel programma vullen. Achter op de kaart met de complimenten hebben we dat ook nog wel uitgelegd."

Op de vraag of het overvloedige regenwater ook in Huizen voor problemen zorgt, antwoordt ze: "Verschillende mensen in Huizen kunnen precies aanwijzen waar bij een grote regenbui een groot zwembad in de straat blijft liggen. Het gekke is dat dit niet altijd in de buurt is waar veel tegeltuinen liggen. Het zijn de plekken die laag liggen en die al het water krijgen van de tuinen die het niet aankunnen." Daarom ging de partij ook door heel Huizen met de actie. "De één-op-éénrelatie tussen een tegeltuin en de plek waar het water naartoe gaat is niet direct te zien."
Het initiatief van GroenLinks Huizen kreeg zelf ook een compliment. Van Water Natuurlijk. Deze partij wordt door GroenLinks ondersteund en neemt deel aan de komende waterschapsverkiezingen. "We kregen van hen een plantje om onze eigen tuinen groener te maken."