Het mout wordt met behulp van een boormachine gemalen door leden van het gilde.
Het mout wordt met behulp van een boormachine gemalen door leden van het gilde.

Ook proeven op open dag bij Huizer Bierbrouwersgilde

HUIZEN - Liefhebbers van bijzondere bieren zijn op zaterdag 14 maart welkom bij de open dag van het Huizer Bierbrouwersgilde. Deze groep van thuisbrouwers laat zien hoe je bier brouwt. Het proeven van dit bier kan nog niet meteen, bierbrouwen is een proces dat tijd vraagt. Wel kunnen andere bieren worden geproefd.

door Marie Tromp

In 2002 richtte Wil van den Broek samen met 3 andere thuisbrouwers het Huizer Bierbrouwersgilde op: "Bierbrouwen is complex, maar ook weer eenvoudig als je de spelregels kent. Er komt een hoop ervaring en chemie bij kijken om een goed bier te maken. In het begin heb je totaal geen weet van al de zaken die er spelen tijdens het hele brouwproces. Het is dan handig de kunst af te kijken bij anderen. Die ervaring vind je bij een gilde. We helpen elkaar met recepten en delen onze ervaring."
Verder organiseren de gildeleden lezingen en proeverijen. Ze bezoeken brouwerijen, mouterijen en hopboeren en kopen gezamenlijk grondstoffen in. Naast deze voordelen biedt het gilde ook gezelligheid, tijdens de gilde-avonden proeven ze elkaars bier en wordt er over van alles en nog wat gesproken.
Wil legt graag uit wat er zo leuk is aan zelf bier brouwen: "Er bestaat geen beter tijdverdrijf dan bier brouwen. Je bent de hele dag bezig om van gerstemout, water, hop en gist een smakelijke drank te maken. Met deze vier ingrediënten kan eindeloos gevarieerd worden om je eigen smaak te creëren of een bestaand bier na te brouwen. Het bierbrouwen is wel aan regels gebonden. Je moet schoon werken: bier brouwen is schoonmaken, reinigen en desinfecteren, dat moet het basisuitgangspunt zijn, anders wordt het niets. En bier moet gisten: werken met verontreinigd materiaal geeft verkeerde reacties, het bier kan mislukken."
Wil is het hele jaar door bezig met bier. "Bierbrouwen is absoluut geen wintersport, het gehele jaar door kan er gebrouwen worden, ook thuis, mits je in de zomer de beschikking hebt over een koele ruimte met temperaturen onder de 20°C. De meeste bieren worden er niet beter van als ze bij een te hoge temperatuur vergist worden. Ze krijgen dan fruitige bijsmaken. Een lagere temperatuur is voor de vergisting beter."
Natuurlijk past een brouwer zijn recepten steeds aan. Wil begint in het voorjaar met 'Gooische trol', hier gaat vlierbloesem in. In de zomer maakt hij vooral Belgisch witbier en Duitse Weissen: smakelijke frisse, lichtgekleurde bieren. De herfst vraagt om bockbier en dubbelbock en in de winter waagt hij zich graag aan een donker bier.

Proeven
Op de open Brouwdag wordt in vijf kleine brouwinstallaties met een capaciteit van 20 tot 40 liter een bier van het Duitse type Alt gebrouwen. "Een van de gildeleden is hier bedreven in en heeft een uitstekend recept ontwikkeld. Hij gaat er zelfs mee naar de landelijke wedstrijd voor amateurbierbrouwers in mei. Je mag ons het hemd van het lijf vragen en we laten je een Alt en diverse andere bieren proeven. In september/oktober organiseren we een bierbrouwcursus, waar we de cursisten het hele brouwproces leren en de cursisten ook zelf aan de slag gaan. Om te beginnen met brouwen heb je niet veel nodig, een grote pan, een vergistingsvat, emmers en wat ander keukengerei. De gildeleden helpen beginners door materiaal uit te lenen. En het Huizer kraanwater is zuiver en helder, ideaal voor het bier. Wist je dat bier brouwen vroeger echt een vrouwending was, wat later overgenomen is door de mannen? Wat mij betreft is het plezier voor twee: er zijn nog vrouwen die brouwen, ook in het Huizer gilde."