Een artist impression van de gewenste nieuwbouw op het Schoemanterrein aan de Plaveenseweg.
Een artist impression van de gewenste nieuwbouw op het Schoemanterrein aan de Plaveenseweg. Gemeente Huizen

Parkeren hoofdzaak bouwplan Plaveenseweg

HUIZEN - Parkeren en de bouwhoogte waren de twee meestbesproken onderwerpen tijdens de informatieavond van de gemeente over het nieuwbouwplan voor het Schoemanterrein aan de Plaveenseweg 2. De eigenaar wil daar tien eengezinswoningen gaan bouwen, nadat een eerder plan met 24 appartementen niet verkoopbaar bleek.

door Carin van den Berg

De informatieavond was eigenlijk gepland in de commissiekamer, maar er bleken veel meer belangstellenden te zijn. Gauw werd daarom naar de raadzaal verhuisd. Wethouder Marlous Verbeek liet weten blij te zijn met zo veel aanwezigen en legde de rol van de gemeente uit.
"Wij hebben een bouwplan binnengekregen en dit voldoet niet aan het bestemmingsplan dat in 2014 is aangenomen. Daarom doorlopen we een zogeheten 'uitgebreide bestemmingsplanprocedure', om het bestemmingsplan aan te kunnen passen als we gaan instemmen met dit plan." De tien woningen, 3 2-onder-1-kapwoningen en 4 woningen in een rijtje, zijn aan de Lindelaan en Koningin Wilhelminastraat te hoog. Daarnaast komen de woningen een stukje buiten het toegestane bouwvlak te staan.

Bouwhoogte
Aan de Plaveenseweg komen de 6 woningen vrijwel direct aan de straat te staan, al vallen ze wel binnen de bouwhoogte van 10 meter. De woningen aan de Lindelaan en Wilhelminastraat zijn 40 centimeter hoger dan toegestaan. Luc Witmans, woordvoerder van de omwonenden, gaf aan te vinden dat de gemeente zich vooral uitzonderingen permitteerde die de eigenaren van het terrein goed uitkwamen. "Waarom wel 40 centimeter hoger bouwen aan de Lindelaan en Wilhelminastraat en niet minder hoog aan de Plaveenseweg?" De woningen daar worden door hun, weliswaar toegestane hoogte, door sommigen gezien als een soort muur die daar in het bouwplan oprijst. De gemeente kwam de omwonenden in ieder geval tegemoet door ze een schaduwberekening toe te zeggen, zodat duidelijk is wat voor invloed deze hoogte heeft op het omliggende gebied.

Parkeren
Daarnaast was parkeren een nog groter issue voor de aanwezigen. Veel bewoners vroegen zich af waar zij dat straks moeten doen. Stedenbouwkundige Dennis den Tenter legde het ingewikkelde rekensysteem zo goed en zo kwaad als hij kon uit. "Vroeger gold er een norm van 1,5 parkeerplaats per woning. Nu is dat 1,8 per woning. Wij hebben in dit plan rekening gehouden met 20 parkeerplaatsen." Hiervan liggen er 4 direct naast de woningen en 11 in een zogeheten 'parkeerkoffer'. Dat is een parkeerplaats op het terrein van Schoeman, die toegankelijk is vanaf de Koningin Wilhelminastraat. Ook komen er nog eens 5 plaatsen langs de weg. "Een goede oplossing," volgens de wethouder, "wij wilden namelijk het blik uit het zicht hebben." "Zorgelijk", volgens Jan Westland, die zich namens de bewoners bezighoudt met de ontwikkelingen rond de Koningin Wilhelminaschool. Hij meent dat het verkeer in de straat, waar je elkaar niet kunt passeren, alleen maar zal toenemen.

Ter inzage
De wethouder deed de toezegging om de parkeersituatie in de buurt in ieder geval nog eens goed onder de loep te nemen. Zeker nadat bewoners hadden aangegeven nu al een parkeerdruk te ervaren. Het plan zal vanaf 27 maart voor 6 weken ter inzage komen te liggen en dan kan iedereen zijn zienswijze indienen. Als er geen weerstand is, kan er voor de kerst gesloopt worden. "Dit plan is toch beter dan een verloederd terrein zoals nu", aldus de wethouder.

Blik zo veel mogelijk uit het zicht op eigen terrein laten parkeren