Oud-minister Pieter Winsemius gaat aan de slag voor het GNR.
Oud-minister Pieter Winsemius gaat aan de slag voor het GNR. Foto: Christian Pfeiffer

Oud-minister Pieter Winsemius onderzoekt mogelijkheden GNR

HUIZEN - Het dagelijks bestuur van het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft de besluitvorming over de samenwerking met het Provinciaal Waterleidingbedrijf (PWN) uitgesteld. Oud-minister Pieter Winsemius is door het GNR gevraagd om deze optie en de alternatieven van Vrienden van het Gooi en Vrienden van het GNR te bekijken. Uiterlijk 1 juni moet duidelijk zijn wat de bevindingen zijn van Winsemius.

Jaap Bond, voorzitter van het bestuur van het GNR, is blij dat Winsemius alle mogelijkheden wil onderzoeken. "Hij is ondertekenaar van het initiatief van Vrienden van het GNR en daarmee tegenstander van de samenwerking met het PWN. Winsemius kent het Gooi en het GNR en is een enorme natuurliefhebber. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij nu alle mogelijkheden op inhoud gaat bekijken en daar zijn oordeel over velt, in plaats van te oordelen naar aanleiding van alle indianenverhalen die de ronde doen."

Vrienden van het GNR
Ook Leon Schouten van Vrienden van het GNR is blij met het feit dat de verkenner is aangesteld en dat de Vrienden van het GNR hun plan kunnen gaan uitwerken. Dat liet hij zaterdag weten in het programma Ochtend Humeur op 6FM. "We hebben op 19 februari een gesprek gehad met het dagelijks bestuur van het GNR en hebben gevraagd of wij ons plan in eendrachtigheid met hen mogen uitwerken. Wij willen het GNR met behulp van de inwoners van de Gooise gemeenschap helpen met knowhow, kennis en geld om het GNR zelfstandig te houden en het natuurbeheer in eigen handen te houden bij de Gooise gemeenten." Al 2.000 mensen hebben de petitie van de Vrienden van het GNR ondertekend.
Bond: "Ze kwamen 19 februari met niets en ik heb ze wel gezegd dat het GNR geen ballentent is, maar een bedrijf. Er moet een goede bodem onder zitten. Daar krijgen ze nu drie maanden voor. Het mag niet zo zijn dat het alternatief van de Vrienden van het GNR betekent dat we elk jaar een begroting in elkaar moeten flansen en het met vrijwilligers moeten doen."

Vrienden van het Gooi
Johan Jorritsma, voorzitter van Vrienden van het Gooi, had vanwege alle weerstand wel verwacht dat de huidige koers niet zou worden voortgezet. "Ik vind het goed dat iemand van het statuur van Pieter Winsemius naar alle mogelijkheden gaat kijken, ook al ben ik niet blij dat hij zich zo prominent verbonden heeft met Vrienden van het GNR. Het is belangrijk dat het onderzoek nu op een objectieve manier gebeurt en ik ga ervan uit dat hij zorgvuldig de standpunten van iedereen zal bekijken." Vrienden van het Gooi ziet in de samenwerking met PWN onder voorwaarden een goede oplossing voor het waarborgen van een langdurig voortbestaan van het GNR. Als aanbeveling hebben zij wel aangegeven om het advies van de klankbordgroep te volgen en het personeel niet over te laten gaan naar het PWN en de suggestie gedaan om het GNR ook een zetel in het bestuur van het PWN te laten nemen, zodat de belangen wederzijds in balans zijn.
Het voorstel van het GNR over de samenwerking met PWN dat in maart aan de raden zou worden voorgelegd, hield in dat ook het personeel over zou gaan naar PWN en dat alleen de rentmeester nog in dienst van het GNR zou blijven. Voor de rest zou de organisatie wel zelfstandig blijven voortbestaan, de gronden in haar bezit houden en zelf bepalen hoe het onderhoud zou worden gedaan.