Werken van Pieter Veenenbos en de familie op de achtergrond tijdens de reünie.
Werken van Pieter Veenenbos en de familie op de achtergrond tijdens de reünie. Foto: Tineke Veenenbos

Nieuw werk ontdekt van schilder Pieter Veenenbos voor reünie

HUIZEN/BLARICUM - Eind januari plaatste deze krant een oproep van Tineke Veenenbos. Ze was op zoek naar schilderijen en/of schetsen die gemaakt waren door haar oudoom Pieter Veenenbos, om ze te exposeren op de familiereünie begin maart. Verschillende mensen reageerden en dus kon Tineke bij de reünie nieuw ontdekt werk laten zien.

door Marie Tromp

Na de oproep werd de redactie meteen benaderd met nieuws voor Tineke. "Ik heb die mevrouw direct gebeld, ze had op zolder een landschapsschilderij liggen. Ze kreeg het als huwelijkscadeau. Pieter was een goede kennis van haar ouders, zij kreeg een tafereel van Tienhoven. Toen ik haar vertelde op welke waarde sommige van zijn werken nu getaxeerd worden, zei ze: 'Dan komt het toch weer in de kamer te hangen'."

Speurtocht
Voor Tineke is de speurtocht en het contact met de mensen een groot deel van de lol. Het geeft haar energie. Ze bezocht de vrouw en mocht een foto van het schilderij uit Tienhoven maken. Ook kreeg ze oude foto's waarop Pieter staat. Altijd gekleed in pak en hoed. Soms was de broek duidelijk een krijgertje en droeg hij hem met de broekspijpen op hoog water. "Ik kreeg nog meer reacties. Schilderen zit blijkbaar in de genen van de familie Veenenbos. Ik werd gewezen op het werk van Arij Veenenbos, een neef van Pieter. Hij schilderde veel in Zeeland, prachtige Zeeuwse trekpaarden bijvoorbeeld. Ook werk uit Kortenhoef en Loosdrecht is opgedoken. Bij de familiereünie ontdekten we dat twee derde van de familie iets heeft met schilderen of beeldhouwen. Bijzonder, vind je niet?"
Het leven van Pieter mag ook bijzonder genoemd worden. Hij trok in de zomermaanden rond en verbleef vaak in onze regio. Hij overleed in Blaricum in 1965. Overal had hij vrienden en kennissen waar hij een tijd kon logeren. In ruil voor deze gastvrijheid liet hij een schilderij of tekening achter. Vooral zijn landschappen zijn zeer treffend. Portretten maken lag hem niet zo, alhoewel Tineke na de oproep in de krant portretten op het spoor kwam. "Dat waren potloodtekeningen, in een schoolschrift. Je ziet de lijntjes er nog doorheen. Op de portretten staat een jongen van een jaar of 10. Hij woonde in een boerderij vlak bij Brielle, waar Pieter kort na de oorlog verbleef."
Pieter woonde en werkte lange tijd in Brielle. Het Historisch Museum in Brielle heeft verschillende stadsgezichten van Pieter in het depot. Tineke kreeg scherpe foto's van deze werken. "Een foto van een gezicht op de vestingwerken heb ik laten afdrukken op canvas en in laten lijsten in een bijpassende houten lijst. Nu heb ik een echte namaak-Veenenbos, daar word ik nou vrolijk van."
Tineke is blij met alle reacties. "De hele bovenverdieping van restaurant CornelisZ was gevuld met schilderijen. Overal stonden of lagen lijsten met werk van Pieter. Veel werkjes zijn binnen de familie gebleven. Voor het eerst was alles bij elkaar te zien. Dat was een hele organisatie: iedereen kwam met in dekens gewikkelde doeken naar binnen. De mensen van CornelisZ waren bijzonder behulpzaam, dat hielp zeker om de reünie te laten slagen."

Bijzondere taxatie
Tijdens de reünie was ook Toon Wildeboer aanwezig, hij is kunstkenner en herkende bij een taxatiedag een schilderij van Pieter Veenenbos. Dit was het begin van de speurtocht naar meer schilderijen. Toons vader Roel Wildeboer en Pieter waren vrienden en trokken er vaak op uit om buiten te schilderen en te schetsen.
Op de familiedag taxeerde Toon schilderijen die familieleden meebrachten. "Er was één echte ontdekking: een familielid van me kwam met een schilderijtje onder de arm binnen. Toon taxeerde de oeroude lijst en het schilderij en raadde aan het direct te verzekeren. Het bleek behoorlijk veel waard te zijn. Echt duizenden euro's, een enorm bedrag. Daar werd ze wel even stil van. Aan verkopen denkt ze nog niet, het heeft ook emotionele waarde voor haar. Ze laat het wel schoonmaken en restaureren."
De speurtocht naar schilderijen heeft tot nu toe 54 nieuwe werken opgeleverd. "Alleen dat deurpaneel dat ergens in Blaricum aan de binnenkant van een voordeur moet zitten, is nog niet boven water. Ik zou zo graag willen weten of het er nog is, er een foto van maken en toevoegen aan mijn verzameling."

Tineke komt steeds meer te weten over de maker van dit schilderij, haar oudoom Pieter Veenenbos.