Afbeelding
Foto: Bob Awick

Motorrit Free-Riders in mei voor goede doel KiKa

HUIZEN – Vijfhonderd motoren door het rustieke dorp van Huizen: als het aan Robbert Kuypers en zijn kompanen, de Free-Riders, ligt gebeurt dit op zondag 17 mei als zij een rit organiseren voor het goede doel KiKa. Met het organiseren van deze rit hoopt de Huizer zo veel mogelijk geld op te halen ter bevordering van de onderzoeken naar kanker bij kinderen. Voor de tour zoekt Kuypers vooral bedrijven die op enige manier willen sponsoren.

door Floris Hulleman

Over ruim twee maanden wil motorrijder Robbert Kuypers, met het liefst zo veel mogelijk mederijders, geld ophalen voor het goede doel. Met een motorrit van ongeveer 100 kilometer door het Gooi, langs Barneveld en Leusden, hoopt hij zo veel mogelijk mensen te mobiliseren. "De mensen betalen 10 euro per deelnemer of je nou rijdt of achterop zit."

Emotioneel
"Vorig jaar deden we een rit voor de MH17-slachtoffers. Tijdens die rit kwam een motorrijder, Dennis Verzijl, om het leven. Ik zag het bijna gebeuren. Ik heb een oproep gedaan op Facebook: weet iemand wie die jongen is?" Wat Kuypers toen nog niet wist, was dat een ex-zwager zou reageren. Het slachtoffer bleek een goeie vriend van hem te zijn. "Wij hebben toen ter ere van Dennis een rit georganiseerd. Dat was heel emotioneel." Na afloop van deze rit vonden de mannen dat er ook eens een rit moest komen met een positieve insteek. "Ik liep al een tijdje rond met een idee en heb toen voorgelegd aan de mannen hoe zij het zouden vinden om een tour te organiseren met als doel geld op te halen voor KiKa."

Goedkeuring
Het goede doel had Kuypers geselecteerd na een uitgebreide zoektocht. "Ik heb uitgezocht bij welke organisaties de directies er beter van worden. Bij KiKa gaan de complete donaties naar de onderzoeken. Het was toen voor mij heel simpel. Hoe eerder je erbij bent met die kinderen, des te beter." Met de Free-Riders is hij toen de eerste besluiten gaan nemen. "Dit idee ontstond rond september en in november ging ik echt knopen doorhakken. Denk daarbij aan de voorbereidingen voor het organiseren. Maar ook antwoorden bedenken op vragen als: hoe stel je zo'n groep samen? Of hoe gaan we mensen werven?" Iedereen binnen de groep kreeg een taak en Kuypers zelf nam contact op met KiKa om te overleggen. "De contactpersoon vond het idee geweldig. Er was eigenlijk niet eerder zo'n actie opgezet." Naast de goedkeuring van Kika om de actie te organiseren, kreeg hij ook het nodige advies.
Toen het proces eenmaal op gang was gekomen en de eerste reacties binnenkwamen, werd Kuypers steeds enthousiaster. "Als de eerste brieven van de gemeenten binnenkomen en je bedrijven zover krijgt dat ze willen sponsoren, realiseer je je dat het echt gaat gebeuren." Inmiddels hebben 18 bedrijven zich gemeld als sponsor en rond de 170 deelnemers aan de rit, waarvan er 70 al betaald hebben. "We hopen dat er in deze laatste weken nog een enorme run komt. Wij hebben geen maximum aan het aantal deelnemers. We willen gewoon zo veel mogelijk binnenhalen voor die onderzoeken."

Kick
"Als inderdaad blijkt dat er 400 à 500 rijders zijn, dan krijg ik wel een kick. Dat we dat kunnen realiseren met vrienden, en sowieso in Huizen! Hier gebeurt al niet zo veel en dan komen er op een zondag 500 motoren het terrein op."
Voor de rit hoopt Kuypers ook bedrijven te kunnen strikken om te sponsoren. "Bedrijven kunnen op twee manieren sponsoren. Ze kunnen een bedrag doneren en ze kunnen er ook voor kiezen om hulp te bieden aan de organisatie."
Deelnemers en sponsors kunnen in contact komen met Robbert Kuypers via de Facebookpagina van de motorgroep: www.facebook.com/freeridersnl. Ook via de website kunnen mensen zich aanmelden: www.free-riders.eu.

'Bij KiKa gaan de complete donaties naar de onderzoeken'