Maartje Schut schreef naast haar studie Geneeskunde een sitcom. Ze hoopt een geschikte partij te kunnen vinden om deze verder uit te werken.
Maartje Schut schreef naast haar studie Geneeskunde een sitcom. Ze hoopt een geschikte partij te kunnen vinden om deze verder uit te werken. Foto: Bob Awick

Maartje toont proefaflevering van haar sitcom in de bioscoop

HUIZEN – Maartje Schut uit Huizen vertoont in de bioscoop op 13 april een proefaflevering van haar eigengemaakte en -bedachte sitcom 'Wasserette de Watering'. Deze werd geschoten op locaties in Huizen, Hilversum en Blaricum. Op dit moment liggen al 25 scenario's voor mogelijke afleveringen klaar. Met de voorvertoning hoopt Maartje onder meer een geschikte partij te vinden die dit verder wil uitwerken.

door Floris Hulleman

"Ik ben gewoon naar het Mediapark geweest en ben toen gaan aanbellen." Vind de tijd maar eens. Naast het volgen van een opleiding Geneeskunde - en vijf dagen coschappen lopen - je eigen serie schrijven, vormgeven en regisseren. Voor Maartje Schut (28) was het even plannen, maar ze heeft er ontzettend veel plezier aan gehad. "Ik deed het voornamelijk in mijn vrije weken en in de weekenden. Het is een kwestie van goed voorbereiden. Gelukkig ligt mij dat, anders was het nooit zo gelukt."

Moeder
Het idee om een sitcom te schrijven over het dagelijks leven in een wasserette ontstond in de loop der jaren. "Ik was als klein kind al bezig met toneelstukjes en dingen zelf verzinnen. Ik heb toen ook voor mijn moeders vijftigste verjaardag een film gemaakt. Dat idee van een wasserette kwam door mijn moeder: die was altijd bezig met de was. Mijn moeder kreeg alle vlekken eruit. Dat idee is toen blijven hangen en af en toe schreef ik kleine scenario's. Die ben ik op een gegeven moment in november 2013 gaan uitwerken. Binnen een half jaar had ik 25 afleveringen geschreven. Als ik ging schrijven, dan vloeide het er vanzelf uit," vertelt Maartje.
Na een half jaar lag er een scenario voor een hele serie. "Die speelt zich af in een wasserette: de Watering. Deze zaak wordt gerund door Eefje - gespeeld door Maartje - en haar moeder en broer. Twee elektriciens komen daar dagelijks over de vloer. Dat zijn mannetjes aan huis. In de sitcom volg je het reilen en zeilen van deze familie." Volgens Maartje moeten we denken aan dagelijkse situaties die we allemaal herkennen. "En dan met de komische gevolgen daarvan."

Proefaflevering
Om het verhaal daadwerkelijk naar beeld te krijgen, besloot Maartje om een proefaflevering te maken. "Toen ik de scenario's eenmaal had liggen ben ik begonnen met het zoeken naar locaties. Ondertussen ben ik verschillende toneelverenigingen aan gaan schrijven voor mogelijke acteurs." Via een toneelvereniging kwam ze in contact met twee professionals: cameraman Jeroen van Eden en regisseur Tristan van Doorn, die ook hun eigen mediabedrijf hebben. Na heel veel rondbellen kon ze uiteindelijk een professioneel team samenstellen. "Iedereen van de cast komt bijvoorbeeld van een toneelvereniging of heeft een acteeropleiding gevolgd. Het zijn dus mensen die hun vak begrijpen." Met dit team is ze in januari begonnen met het repeteren. "Wij mochten gebruikmaken van de ruimte in het - inmiddels gesloopte - buurtcentrum Meentamorfose. Daar hebben we eind januari in de keuken onze eerste opnames gemaakt. Half februari hebben we gefilmd in een van de twee wasserettes in Hilversum. De laatste scènes zijn gefilmd in een restaurant in Blaricum."
Nu al het voorbereidingswerk erop zit, kijkt ze uit naar de voorvertoning. "We hopen dat dit goed bij het publiek valt. Ik vind het in ieder geval zo'n leuk project! Ik dacht echt: dit ga ik niet laten liggen. Als je een team hebt van twintig mensen geeft dat je ook vertrouwen. Zonder hen was dit project nooit zo van de grond gekomen. Dan ga je er echt voor."