In de aula van de Huizermaat zijn al proefdiensten om de puntjes op de i te zetten voor een gave eerste dienst met Pasen.
In de aula van de Huizermaat zijn al proefdiensten om de puntjes op de i te zetten voor een gave eerste dienst met Pasen. foto: Hendrik Zuidersma

Thousand Hills start met kerkdiensten in Huizen

HUIZEN - De kerkgemeenschap Thousand Hills start met ingang van 5 april 10.30 uur elke zondag met kerkdiensten in de aula van SG Huizermaat. Er zijn al twee proefdiensten geweest. "We zijn de puntjes op de i aan het zetten en willen voor een gave dienst zorgen met Pasen", vertelt Koen Prinzen (30), pastor en verantwoordelijke voor de diensten in Huizen.

Thousand Hills is in 2006 ontstaan in Hilversum en houdt daar wekelijks op zondag twee diensten waar zo rond de 600 mensen komen. "Het was zoeken naar onze identiteit", zegt Sebastiaan van Wessem (42), lead pastor en eindverantwoordelijke bij Thousand Hills. "We begonnen met rond de 200 man en pas rond 2010-2011 wisten we wat we als kerk wilden uitstralen en begonnen we te groeien. Dat is ook de reden dat we nu beginnen in Huizen. Zo'n 50 tot 100 mensen die de diensten bezoeken, komen namelijk uit Huizen."
Eigentijds, bijbelvast, levengevend, voor jong en oud: zo omschrijven Koen en Sebastiaan hun kerk, die volgens hen anders is dan de traditionele kerken. "Traditionele kerken hebben er vaak moeite mee zich aan te passen aan wat de hedendaagse cultuur vandaag de dag nodig heeft om te laten zien dat Jezus nog steeds relevant is. De aanpak die wij kiezen past bij deze tijd", zegt Sebastiaan.

Muziek
Muziek maakt altijd deel uit van de diensten. Er wordt begonnen met twee nummers voor een dynamische start van de dienst en na de preek volgen er nog vier nummers. "Onze muziekkeuze is afgestemd op de jongere generatie. Top 40-stijl, dus niet de gezangen van 20 jaar geleden. Veel Engelse liederen ook", vertelt Koen. "Onze dienst mag knallen, moet aanspreken. We zijn enthousiast en willen dat mensen God in onze diensten ervaren en zien hoeveel onze gemeenteleden van God houden." Sebastiaan vult aan: "Hoe meer participatie, hoe beter. We houden niet van bankzitters, we willen dat mensen uit onze kerk betrokken zijn, niet alleen in de kerk, maar ook daarbuiten." De huidige kerkgangers zijn dan ook het visitekaartje en leggen de contacten met niet-kerkelijke mensen en nodigen hen uit om een keer mee te komen. "Onze kerk is een kerk waar je je buren mee naartoe kunt nemen. Waar je trots op kunt zijn en over kunt zeggen: het maakt mij niet uit hoe je denkt over mijn geloof, ik wil je hier graag naartoe brengen."
Thousand Hills richt zich met name op jonge mensen die de kerk de rug hebben toegekeerd of nog nooit in de kerk zijn geweest. "Als ouders geloven, is het nog niet automatisch zo dat hun kinderen dat ook doen. Zij zullen altijd zelf een beslissing moeten nemen of zij God in hun leven laten en hoe ze daar vorm aan geven. Wij willen mensen laten zien hoe je God in je dagelijkse leven kunt hebben op een waardevolle manier. Dat laatste vinden traditionele kerken vaak moeilijk. Wij hopen dat de andere kerken door onze komst gaan kijken hoe zij het anders kunnen doen. We willen de leegloop stoppen en weer meer mensen in de kerk krijgen", legt Sebastiaan uit. "Wij zullen immers niet voor iedereen de juiste kerk zijn en vinden wel dat iedereen een plek in de kerk moet kunnen vinden." Sebastiaan en Koen zijn ervan overtuigd dat hun missie ook in Huizen zal slagen. "Rond de 5.000 mensen bezoeken een kerk in Huizen. Op een bevolking van 45.000 mensen is er dus nog een enorm potentieel", aldus Sebastiaan. Kennismaken kan zaterdag bij een pop-upstore aan de Achterbaan 18 van 10.00 tot 15.00 uur. Ook organiseert Thousand Hills zaterdag 4 april paasactiviteiten voor kinderen in winkelcentrum Oostermeent van 11.00 tot 14.00 uur. Daarna is het knallen met de diensten.