Golven op oliedoek van Harold Schouten.
Golven op oliedoek van Harold Schouten. Foto:

Ode aan water in Huizer Museum

HUIZEN - De dubbeltentoonstelling Aan het Water/Waterwerken in het Huizer Museum wordt op 28 maart om 16.00 uur geopend in de Boerderij aan de Hellingstraat door Wiegert Dulfer, locodijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

De expositie combineert het Gooimeer-fotoproject 'Aan het Water' van Han van Wel met waterschilderijen van Harold Schouten. Het is voor het eerst dat de verbinding tussen dorp, geschiedenis en water zo wordt gelegd.

Aan het Water
Huizer Han van Wel fotografeerde met zijn telefoon een jaar lang het water vanaf een van de mooiste plekken in 't Gooi: de pier van de uitloophaven die ver uitsteekt in het Gooimeer. 365 dagen lang, elke dag, op hetzelfde moment. Steeds in dezelfde richting. Bovendien schreef hij er ter plekke korte teksten bij en zette het geheel op Facebook. Een bijzonder project met een bijzonder vervolg.

Vuurtoren
De vuurtoren van de uitlooppier waarvandaan Van Wel zijn foto's maakte, is levensgroot nagebouwd voor deze expositie in het Huizer Museum. Vanuit de vuurtoren worden foto's en teksten geprojecteerd, terwijl de teksten tegelijk door de maker worden voorgelezen. De bezoeker kan vanaf speciaal neergezette sofa's comfortabel Aan het Water beleven. Daarnaast is een indrukwekkende fotowand gecreëerd van 66 ingelijste en uitgeprinte foto's en teksten.
Schilder Harold Schouten is al zijn leven lang gefascineerd door het water: "Je kan net zo goed proberen een golf uit het water te vissen als een golf te schilderen," omschrijft Harold Schouten het ongrijpbare fenomeen golf en tegelijk het dilemma van de schilderkunst zelf. "Als je je afvraagt hoe je water schildert, kom je al gauw op de vraag: hoe schilder je überhaupt." Schouten vindt het een mooie opgave om zoiets ongrijpbaars, zoiets vloeiends vast te leggen. "Je kunt het niet letterlijk pakken. Zodra je er een strakke contour aan geeft, ontglipt het je. Water is net zo niks als verf in een tube en net zo véél tegelijkertijd."
Tijdens de tentoonstelling organiseert het Huizer Museum een aantal extra activiteiten, waaronder wandelingen met Han van Wel naar de pier van de uitloophaven. De expositie is tot en met 20 juni te zien. Meer informatie: www.huizermuseum.nl.