Duo-voorzitters Gert-Jan de Lange (midden) en Gert van den Broek (rechts) van ondernemersvereniging Hart voor Huizen met Chiel van Chielato, een ambachtelijke ijsmaker.
Duo-voorzitters Gert-Jan de Lange (midden) en Gert van den Broek (rechts) van ondernemersvereniging Hart voor Huizen met Chiel van Chielato, een ambachtelijke ijsmaker. Foto: Bob Awick

Compact
centrum
met dorps
karakter

HUIZEN - Ondernemersvereniging Hart van Huizen vervult een belangrijke rol in Huizen. Niet alleen is zij de vertegenwoordiger van de 120 ondernemers die in het gebied zijn gehuisvest, samen met betrokken ondernemers wil de vereniging ook zorgen voor een aantrekkelijk winkelgebied voor de Huizer inwoners. Gert-Jan de Lange van de gelijknamige menstore en Gert van den Broek, eigenaar van Van der Tol Opticiëns, vervullen samen het voorzitterschap van de vereniging. In dit interview vertellen zij over de visie van Hart van Huizen voor een compact centrum met dorps karakter, puur, eerlijk, authentiek en ambachtelijk en over zondagopening, parkeren, de markt, horeca en natuurlijk het gat van Keuchenius.

Om met de actualiteit in huis te vallen, trappen we af met de vraag hoe het Hart van Huizen denkt over de opmerking die wethouder Marlous Verbeek maakte op 6FM over de plannen die er al jarenlang zijn voor een hoofdwinkelcentrum. Zij gaf aan dat zij persoonlijk vond dat er geen groot hoofdwinkelcentrum hoefde te komen. Verbeek verwees daarmee naar de ontwikkelingen die in de afgelopen 20 jaar hebben plaatsgevonden, waardoor plannen die toentertijd gemaakt zijn niet meer actueel zijn. Van haar mocht het een tandje minder, voor Hart van Huizen ook?

"Wat ons betreft mag het ook wel een tandje minder", zegt Gert-Jan. "Er stond bijvoorbeeld een brug gepland waar de vrachtwagens over zouden rijden, daar is weerstand tegen. Wie verzint zoiets?" Gert: "Onze visie voor de toekomst is een heel compact en compleet winkelcentrum, waarbij de Keucheniusstraat is opgevuld met een aantal winkels die passen in de ambachtelijke sfeer die we willen uitstralen en waar service en kwaliteit hoog in het vaandel staan." Gert-Jan: "We roepen eigenlijk al twee jaar dat een compact centrum met een mix van zelfstandigen en ketens de toekomst heeft. Met de opkomst van het internet gaat het erom dat klanten het winkelen beleven. En ook het Rijk sluit zich nu bij deze visie aan. Dat is wel fijn." Daar mogen dus ook trekkers bij zitten als de Action of een tweede grote supermarkt. "Je moet het in balans houden. Natuurlijk kun je bij een prijstrekker niet altijd kwaliteit en service verwachten, maar de inwoners gaan er graag naartoe en je moet als ondernemer altijd naar je klanten luisteren." Ook moet er bij de invulling van het gat van Keuchenius goed nagedacht worden over de routing. "Daar moet je een expert voor inschakelen", zegt Gert-Jan. "Belangrijk is dat mensen rond kunnen blijven lopen. Als dat betekent dat er eventueel een doorbraak moet komen bij Albert Heijn, zodat mensen van de Keucheniusstraat naar de Lindenlaan kunnen lopen, dan is dat een optie."

Verder vindt het Hart van Huizen het belangrijk dat als er nagedacht wordt over een andere invulling van het centrum, de parkeervoorzieningen die er zouden komen wel gehandhaafd blijven. "Gratis parkeren is wat wij als winkeliersvereniging na blijven streven. Op een topdag als zaterdag is het lastig om een goede plek te vinden. Als er winkels bijkomen, dan moeten er ook parkeerplaatsen bijkomen", aldus Gert. Inmiddels is de routing voor de parkeerplaatsen weer tiptop in orde. "We merkten dat er soms borden verkeerd stonden of niet goed zichtbaar waren doordat zij in de heg verdwenen waren. We hebben het allemaal nagelopen en nu zijn de borden weer goed zichtbaar. En ik heb nog een goede tip. Als je een minuut over heel of een minuut over half aankomt en je parkeert in de blauwe zone, dan mag je de pijl op het half uur of uur erna zetten. Dat scheelt toch weer." Omdat er nogal wat servicegerichte winkels zijn in het dorp, zoals de zaken van beide heren zelf, is het belangrijk om die ruime parkeertijd van twee uur in de blauwe zone te hebben. "Maar wie langer wil blijven, moet gewoon in de parkeergarage gaan staan of bij de Naarderstraat. Dan kun je rustig winkelen."

Zondagopening
Een heet hangijzer lijkt de zondagopening te zijn van de winkels in Huizen. Hoe wordt daar onder de winkeliers in het Hart van Huizen over gedacht? "Het is hier eigenlijk niet zo'n actualiteit. De laatste bijeenkomsten is het ook geen onderwerp van bespreking meer geweest. Wij hebben het ook niet als speerpunt opgenomen in onze visie. Er is een onderzoek geweest van het HOF, de Huizer Ondernemers Federatie, waarbij de meerderheid heeft aangegeven dit niet te willen. Het grootste deel, 80%, wil dat niet omdat men 7 dagen per week te veel vindt om te werken. Slechts 20% heeft er religieuze redenen voor. Er zijn natuurlijk veel zelfstandigen hier in het dorp. Die werken al zes dagen per week en hebben geen behoefte om nog eens een dag extra open te gaan. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat bij een zondagopenstelling de omzet op de overige dagen minder wordt, dus uiteindelijk levert het een kleine zelfstandige niets op", zegt Gert-Jan. "Wij richten ons liever op zes dagen open en het behalen van een hoog serviceniveau", sluit Gert zich hierbij aan.

Maar hoe zit het hier dan met de wens van de klant? Elke keer zijn er toch wel weer heftige reacties als het onderwerp ter sprake komt. "Voor de verkiezingen speelde het ook heel veel. Het HOF heeft naar aanleiding van het onderzoek het advies uitgebracht om zes zondagen per jaar open te gaan. Dat is door de huidige coalitie niet overgenomen. We leggen ons neer bij deze politieke realiteit en richten ons met Hart van Huizen dan liever op andere zaken. Bijvoorbeeld over hoe wij een aantrekkelijk winkelcentrum kunnen zijn voor de inwoners van Huizen en toeristen. Wij willen een authentiek en dorps karakter nastreven als winkeliersvereniging en dat is niet hetzelfde als oubollig of ouderwets als je dat soms denkt. Dat kan heel modern zijn. Denk maar eens aan de invulling van de waterkrachtcentrale aan de Havenstraat. Hier wordt iets ouds in een hypermodern jasje gestoken. Dat is een mooie aanvulling voor ons dorp", zegt Gert-Jan enthousiast. De heren zien met plezier hoe de gemeente probeert om van de Havenstraat een aantrekkelijke toegangsweg te maken naar het oude dorp. "Misschien valt die 1.000 meter van de haven naar het dorp dan wel mee als het je lukt om deze te overbruggen. Dan trek je ook meteen de toeristen hier het dorp in", zegt Gert. "Misschien kunnen ze daar nog wel iets van een evenemententerrein aanleggen."

De heren van het Hart van Huizen zien ook wel wat in het toerisme waar de gemeente zich nu meer op gaat richten, zoals de riviercruises. "Wij denken dat Huizen nog vrij onbekend is, ook al trekken onze winkels ook veel klanten van buitenaf. We zijn denk ik de meest onbekende plaats in de omgeving. Naar mijn mening is er dus nog veel potentieel dat we naar Huizen kunnen trekken. Het Fletcherhotel hier in Huizen is een van de beste hotels in die keten. Dat zegt genoeg, lijkt mij", zegt Gert-Jan. "We zouden als gemeente kunnen investeren in een soort van tramachtig dingetje dat op en neer rijdt tussen de haven en het centrum. Een soort Goois trammetje. Ook al willen we een authetiek dorp blijven, we kunnen het ons niet veroorloven om niet buiten onze grenzen te kijken. Omdat we een groeigemeente waren, hebben we denk ik al geleerd om alert te blijven en om zowel Huizers als mensen die van buiten Huizen komen iets te bieden wat zij aantrekkelijk vinden. Mijn opa was al visventer in 1896 en kwam buiten de grenzen. Dan leer je verder kijken. We zijn allang niet meer dat zwartekousendorp. Zo worden we nog wel gezien; misschien omdat wij hervormd zijn en de dorpen om ons heen katholiek."

Markt
Een andere wens die het Hart van Huizen nog heeft is dat de gemeente de markt weer zijn keuzevrijheid geeft als het gaat om wie er op de markt mag staan. "Het vorige college heeft dit dichtgetimmerd. Er is een wachtlijst en wie bovenaan staat, die mag op de markt komen. Wij streven naar een markt die aansluit bij onze visie voor het Hart van Huizen. Puur, eerlijk, authentiek en ambachtelijk. Die zouden wij graag voorrang willen geven."

Over de markt zijn ze wel goed te spreken. "Ze werden niet voor niets tweede en vooral de laatste drie jaar hebben we met elkaar hard gewerkt om er iets moois van te maken", vertelt Gert. Hij snapt de wens van de inwoners en de eigenaars van horecabedrijven om ook wat meer ruimte voor horeca op deze plek te hebben. "We moeten continu blijven kijken wat er in de toekomst mogelijk is. Als het gat van Keuchenius is opgevuld, dan kan de markt wellicht nog een stuk die kant op schuiven en is er op andere plekken meer ruimte voor terrassen, zodat mensen daar ook van kunnen genieten."