Het was behelpen bij Bakker Bart, maar wie contant kon betalen, kon nog wel wat krijgen tijdens de stroomstoring.
Het was behelpen bij Bakker Bart, maar wie contant kon betalen, kon nog wel wat krijgen tijdens de stroomstoring. Foto: Bastiaan Miché

Stroomstoring: 'Ik moest weer hoofdrekenen'

HUIZEN - Opeens viel overal het licht uit en gingen de televisieschermen op zwart. Huizen zat vrijdag gedurende meer dan een uur zonder stroom door een technisch probleem in het verdeelstation in Diemen. Niet alleen Huizen, maar ook grote delen van Noord-Holland en Zuid-Flevoland zaten zonder stroom.

Ook de winkeliers hadden problemen: zo kon er een groot deel van de ochtend bijvoorbeeld niet gepind worden in de winkels. "We moeten het op dit moment doen met het wisselgeld van de klanten", vertelt een medewerker van Bakker Bart in Huizen aan radio 6FM. Door de stroomstoring was digitaal betalen niet mogelijk. "Ik moet opeens weer hoofdrekenen, dat wordt ook lastig. Dat is tegenwoordig niet meer zo normaal. Het lukt wel aardig, het komt soms uit mijn tenen, maar het komt wel goed."
Doordat er veel machines waren uitgevallen, konden ze bij de bakker maar weinig verkopen. "We kunnen op dit moment alleen nog kleine broodjes verkopen. Het grote brood kan niet meer gesneden worden en we kunnen geen koffie zetten, dus ook geen ontbijtjes aanbieden. Dus we kunnen niet veel, maar wel iets."

Gesloten
Bij het Kruidvat in het centrum van Huizen stonden de medewerkers buiten een sigaretje te roken om de tijd te doden. "We waren aan het werk achter de kassa en in een keer ging het licht uit in de winkel. En de kassa's deden dus ook niks meer. Omdat wij een vrij diepe winkel hebben, is er achter in de winkel geen licht. Dus dat wordt lastig", vertelt een medewerker. De winkel werd na een kwartier gesloten, omdat er niet meer te werken viel. Wel kon de winkelvoorraad worden aangevuld. "Wel meer winkels zijn op dit moment dicht. Wij gaan gewoon door met de vracht en we kijken wel hoever we komen."
Op het centrale plein van Huizen, het Raadhuisplein, waren vrijdagmorgen niet veel bezoekers te vinden. De mensen die ondanks de storing toch op goed geluk even snel een boodschap wilden doen, werden teleurgesteld. "De winkels zijn allemaal dicht, ik denk dat het dus niet gaat lukken vandaag. We hopen dat het snel verholpen is, want mijn wasmachine staat aan. Vol met water", vertelt een mevrouw. Ze was al op de fiets naar de Boni geweest, maar die was ook gesloten.

Politie
Vanwege de storing belden veel mensen vrijdagmorgen met het alarmnummer 112 om melding te maken van het voorval. Zo veel dat de politie vreesde voor overbelasting van het netwerk. Om dit te voorkomen plaatste de politie een oproep op Twitter. 'Bel alleen in uiterste noodzaak 112. Dit om overbelasting te voorkomen.' Ondanks de grootte van de storing konden medewerkers van netbeheerder Tennet vrij snel het probleem vinden en de stroomstoring verhelpen. Rond elf uur hadden de meeste huishoudens en winkels in Huizen weer stroom.

Eén miljoen
Een veel groter gebied dan Huizen bleek door de stroomstoring te zijn getroffen. Het nieuws verspreidde zich met name via Twitter. Hier was vrij snel duidelijk dat het niet alleen om Huizen ging, maar om een uitgestrekt gebied, van Haarlem tot aan Almere, dat zonder stroom zat. Uit latere berichtgeving van de netbeheerder zou blijken dat ongeveer één miljoen huishoudens waren getroffen door de stroomstoring. Daardoor had de stroomstoring directe gevolgen voor het dagelijks leven. Mensen kwamen vast te zitten in de lift, ziekenhuizen moesten over op noodstroom en op Schiphol konden geen vluchten binnenkomen. Door het uitgestrekte gebied was ook het mobiele verkeer verstoord, waardoor het lastig was te communiceren. Nadat de problemen waren verholpen, konden huishoudens en winkels weer normaal draaien. Onder meer het treinverkeer en vlieghaven Schiphol hadden nog de hele middag en avond last van de storing.