Harold Schouten (links) en Han van der Wel vertellen over hun werk in het Huizer Museum.
Harold Schouten (links) en Han van der Wel vertellen over hun werk in het Huizer Museum. Foto: Bob Awick

Kunstenaars vertellen over
hun fascinatie voor water

HUIZEN - De dubbeltentoonstelling Aan het Water/Waterwerken in het Huizer Museum is zaterdag geopend. Kunstenaars Han van Wel en Harold Schouten spraken over hun werken met Radio 6FM. Han maakte elke dag op dezelfde plek aan het Gooimeer een foto van water, Harold probeert in zijn schilderwerken het water te vatten.

Harold: "Als je water schildert, is het lastig om de strepen, de grafische kant van het water, te pakken te krijgen. Wat je doet is eigenlijk meer eromheen bewegen, het karakter te vatten in verf, in lijn. Als je de contour neerzet, dan ontglipt de golf je letterlijk."
Water is een onderwerp dat de schilder al heel lang boeit. "Ik merkte in het begin dat je moeilijk de vinger erachter kunt krijgen bij water. Naarmate je het langer doet, wordt het interessanter. Het wordt soms abstracter, soms ga je dichter tegen waarneming aan zitten. Je kunt er lang mee bezig zijn en het is een onderwerp waar je niet snel genoeg van krijgt. Ik vind water prachtig. Je bestaat zelf voor een groot deel uit water. Gewoon het hele landschap, de atmosfeer, zeker in Nederland. Water is hier prominent aanwezig, maar ook de zorg om water. Alle rotzooi, plastic dat erin wordt gedumpt. Dat laat ik ook terugkomen in mijn schilderijen."
Voor de schilderijen met plastic gebruikt Harold andere kleuren, want plastic heeft veel kleur. Daarnaast ook andere materialen. "Het geeft me andere mogelijkheden om mezelf uit te drukken." Meestal start hij zo'n schilderij op locatie. "Ik heb een klein huisje bij Wijk aan Zee." Op een van de werken in het museum heb je het gevoel alsof je op het strand staat, maar wel bij een sterke noordwestenwind. Die laat het zand opwaaien.
Een ander soort werken is die van de onderwaterwereld. "Duiken heb ik nooit gedaan. Dit is meer fantasie. Dat geeft me ook weer andere mogelijkheden. De dingen die je ziet op Facebook sla ik op in mijn hoofd en het geeft me de gelegenheid om meer vanuit de verf en vanuit een vrije opbouw werken te maken."

Han van der Wel
Han heeft zich laten inspireren door de werken van Harold. "Het zijn de mooiste waterwerken die je hebt na het IJsselmeer." Han maakte voor zijn kunstwerk elke dag op hetzelfde punt van hetzelfde water een foto, 365 dagen lang. "Daarmee heb ik laten zien dat water elke dag anders is. Ik ben enthousiast over het resultaat. De 66 meest interessante van de 365 foto's die ik heb gemaakt zijn te zien. Zij geven bij elkaar een heel goed beeld van wat ik heb gemaakt. Een minuut na het nemen van de foto was het water alweer anders. Fascinerend. Mensen die ik sprak op die plek zeiden wel eens 'water is toch altijd hetzelfde', maar dan kijk je toch niet goed."
Voor het werk van Han werd in het museum de vuurtoren op de pier waar Han zijn foto's maakte nagebouwd. Vanuit deze vuurtoren worden de foto's en teksten geprojecteerd, terwijl de teksten tegelijkertijd door de maker worden voorgelezen. De bezoeker kan ervan genieten op speciaal neergezette sofa's. De 66 foto's hangen daarnaast ook nog aan de wand met de teksten erbij.
Margriet van Seumeren van het Huizer Museum: "Water heeft altijd een grote rol gespeeld in Huizen. De combinatie van de werken levert een fantastische tentoonstelling op. Het gaat over water zoals je het ziet als bezoeker, als kijker en als toerist, maar ook zoals de kunstenaar het ziet. Niet alleen van boven, maar ook van onderen in de onderwaterwereld. Bezoekers zullen echt gaan nadenken over water als ze dit zien."