Johan:
Johan: "Ik hoop dat ik de twee herindicatiegesprekken kan doen met zowel iemand van de gemeente als de zorgverzekeraar." Foto: Bastiaan Miché

Hoe staat het met
veranderingen
in de zorg?

HUIZEN - De gemeente Huizen is per 1 januari van dit jaar verantwoordelijk geworden voor onder meer jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Om te kijken hoe dit proces verloopt, volgen wij in het HuizerNieuws drie mensen in verschillende situaties om te kijken wat deze overgang voor hen betekent. Inmiddels is deze overgang drie maanden in gang gezet en kijken wij hoe het er voor staat. Het gaat om individuele verhalen over de veranderingen in de zorg. Opvallend is wel dat in alle drie de gevallen het zogeheten keukentafelgesprek nog niet heeft plaatsgevonden.

Johan: nog niet veel veranderd, wel veel onduidelijkheid

'Wij nemen contact met u op voor een keukentafelgesprek' is het laatste wat Johan hoorde van de gemeente. Sinds de overgang van de zorg naar de gemeenten op 1 januari heeft hij verder nog niks vernomen.

"Het laatste dat ik gehoord heb is dat mijn huidige PGB, persoonsgebonden budget, indicatie is verlengd met 3 maanden." Zijn vorige indicatie liep tot eind maart en is nu dus verlengd. "De gemeente gaf aan dat ze meer tijd nodig hebben voor de keukentafelgesprekken." Tijdens deze gesprekken wordt per persoon bekeken of de indicatie voor het PGB nog steeds accuraat is. Volgens Johan duurt het 'zeker langer dan gedacht'. Op dit moment is hij druk bezig om zijn stage op de rit te krijgen, maar als hij klaar is gaat hij wat 'belletjes plegen'.
Johan krijgt een persoonsgebonden budget, omdat hij sinds zijn geboorte een meervoudige lichamelijke handicap heeft. Met het budget regelt hij dat hij individuele begeleiding en persoonlijke verzorging krijgt.

Zorgverzekeraar
Los van de gemeente moet Johan ook een deel van zijn zorg regelen bij de verzekeraar. "Ook daar wacht ik nu op antwoord. Het budget is beschikbaar, maar op de herindicatie moet ik nog wachten. Ik heb het idee dat als de juiste informatie, bij de juiste persoon van de zorgverzekeraar terecht komt, dat er dan wel sneller actie wordt ondernomen." Maar dat is nu nog niet het geval.
Voor Johan zit er in de communicatie met beide partijen dan ook weinig verschil. "Het gaat bij allebei niet bijzonder snel." Ondanks de onduidelijkheid is er nog niet veel gewijzigd. "De situatie is nauwelijks veranderd, behalve dat ik dichterbij het punt zit waar mijn PGB indicatie verloopt. Ik hoop dat ik de twee herindicatiegesprekken kan doen met zowel iemand van de gemeente als de zorgverzekeraar en dan hoop ik dat er verder weinig verandert. Ik heb mijn budget nodig, het huidige systeem werkt goed, dus ik hoop dat het in het nieuwe systeem net zo blijft werken."

'De gemeente gaf aan dat ze meer tijd nodig hebben voor de keukentafelgesprekken'


Familie De Jong: 'Onze jongste zoon bleek nog niet bekend te zijn'

"Onze jongste zoon bleek nog niet bekend te zijn." Richard en Wilma de Jong vinden dat ze zelf actie hebben moeten ondernemen om hun situatie bij de gemeente bekend te maken. "Als wij niets gedaan hadden was de situatie nog gelijk."

Richard en Wilma de Jong uit Huizen hebben twee jongens van rond de twintig. Beide jongens hebben de diagnose autisme en hebben daarvoor ook de nodige zorg. Voor het gezin is door de overgang veel veranderd. "Over onze jongste zoon hebben wij tot eind januari niets gehoord. Daarom hebben wij maar een mail gestuurd naar het WMO-loket." Vanuit de gemeente kwam snel een reactie. "Hij bleek niet bekend omdat er vanuit het Zorgkantoor geen gegevens van hem waren aangeleverd." Dat terwijl de gegevens in september 2014 al waren verzonden, vertelt de familie.

Stil
De Jong heeft de beschikking opnieuw teruggestuurd, maar daarna bleef het 'oorverdovend stil'. Tot eind maart. "We ontvingen een brief waarin het budget bekend werd gemaakt. Daarbij stond ook dat ongeveer acht weken voor het aflopen van de indicatie, eind december 2015, één van de medewerkers contact met ons zal opnemen voor een gesprek." Het gezin neemt aan dat dit het zogenaamde keukentafelgesprek zal zijn. Het gezin vindt dat de gemeente hierover wel iets duidelijker had mogen zijn. "Wij blijven in onzekerheid of we voor het jaar 2015 nog een keukentafelgesprek hebben en of dit ook nog noodzakelijk is. Zeker nadat de woordvoerster destijds zo stellig beweerde alle zorgbehoevenden in beeld te hebben en te hebben gesproken."

Noodzakelijke hulp
De ouders hebben er alles aan gedaan om de jongens zoveel mogelijk uit de wind te houden. "Wij als ouders en de zorgverleners zorgen ervoor dat onze jongens dezelfde noodzakelijke hulp krijgen die ze voorheen hadden en dat zij momenteel hier geen last van hebben. We betrekken hen er wel bij, maar het is voor hen moeilijk te bevatten. Of dit zo kan blijven is de vraag en ook een grote zorg voor ons als ouders en zorgverleners."
Voor het komende jaar blijven de ouders wel zorgen hebben. "Houden wij onze zeer gewaardeerde zorgverleners? Dankzij hen en onze inzet zijn onze jongens zo ver gekomen. Als we moeten switchen van zorgverlener ontstaat er een enorme achteruitgang in gestelde doelen."

'Wij blijven in onzekerheid of we voor het jaar 2015 nog een keukentafelgesprek hebben'


Mevrouw De Wit blijft optimistisch: 'maar het moet niet te lang duren'

Loes de Wit is nog steeds even optimistisch als drie maanden geleden en daar is ook genoeg aanleiding voor. Waar ze drie maanden geleden geen kant op kon vanwege de pijn in haar rug, heeft ze drie weken geleden het laatste gesprek gehad en is het bed uit de woonkamer. Hoewel ze van de gemeente nog niks heeft gehoord over het keukentafelgesprek voor de huishoudelijke hulp, blijft ze positief over de gemeente. "Omdat het is afgeschoven door de regering, moet de gemeente het nu oplossen."

Voor Loes de Wit (69) hadden de veranderingen invloed op haar huishoudelijke hulp, anderhalf uur per week, en persoonlijke verzorging. Sinds er meerdere wervels in haar rug waren ingezakt, kon ze alleen maar op bed liggen van de pijn. Inmiddels gaat het een stuk beter. "Vanaf half februari kon ik er af en toe even uit. Ik kon weer langzaam zelf lopen en eten koken en kon het weer langzamerhand opbouwen. Een week of drie geleden heb ik de persoonlijke verzorging afgebouwd."

Huishoudelijke hulp
Ook na 1 januari is de huishoudelijke hulp nog steeds blijven komen, volgens De Wit. De huishoudelijke hulp krijgt ze vanwege de gevolgen van drie botbreuken die ze opliep tijdens een val. "Omdat ik last bleef houden en de zware klussen niet meer zelf gedaan kreeg, heb ik daar hulp voor." Omdat de zorgtaken nu grotendeels zijn overgeheveld naar de gemeente, komt er een herindicatie. Bij deze indicatie wordt vastgesteld of de zorg nog steeds nodig is. In het geval van mevrouw De Wit zou er iemand langskomen, alleen is daar nog niemand voor geweest. "Ik heb nog niks gehoord."
Hoewel ze na drie maanden nog steeds niks heeft vernomen, maakt ze er zich geen zorgen om. "Ik vind het niet zo gek. Dat gesprek vindt eerst plaats bij mensen die op het randje zitten met die hulp. Ik zit nu in het systeem." Ook hoopt ze nog steeds dat andere mensen iets positiever gaan kijken naar de gemeente, zoals ze al meldde in het eerste gesprek met het HuizerNieuws. "De gemeente wordt overspoeld met klachten, terwijl ze er niet altijd iets aan kunnen doen. Omdat ze nog niet alle gegevens hebben. Daarom zei ik toen al, geef ze even een kans." Wel geeft ze aan dat het natuurlijk niet te lang moet duren. "Dat het nog niet zo goed gaat, daar heb ik nog wel begrip voor. Het moet alleen geen jaar gaan duren."
Voor mevrouw De Wit is er dus niet zoveel veranderd. Ze heeft haar persoonlijke verzorging kunnen stopzetten, omdat ze deze niet meer nodig heeft, en wordt nog steeds geholpen in het huishouden. Pas als er dingen blijken te veranderen na het keukentafelgesprek, gaat ze aan de bel trekken. "Tot die tijd maak ik me nog niet zo druk."

'Dat gesprek vindt eerst plaats bij mensen die op het randje zitten met die hulp'


[KADER]

Gemeente: 'er zijn nog losse eindjes'

De gemeente laat via een woordvoerder weten dat de overgang over het algemeen goed gaat. "Het is een nieuwe situatie, dus er wordt gezocht naar nieuwe routines. Daarbij moeten collega's aan elkaar wennen." Volgens de woordvoerder zijn er nog wel wat losse eindjes en zijn nog niet alle zaken even goed geregeld. Dit komt mede doordat nog niet alle gegevens bij de gemeente binnen zijn. Verder roept de gemeente mensen op die nog niks hebben vernomen, om contact op te nemen met de gemeente. "Als wij mensen niet kennen, kunnen we ze ook niet benaderen. Via onze eigen kanalen hebben we laten weten dat zorg doorloopt en dat we in de loop van 2015 contact opnemen. Daar werken we nu aan." Verder wil de gemeente benadrukken dat zij "niet hebben gezegd dat ze iedereen in beeld hebben".

Familie De Jong:
Mevrouw De Wit is inmiddels uit bed en heeft de persoonlijke verzorging af kunnen bouwen en heeft nog steeds huishoudelijke hulp.