Negen van de tien bestuursleden van de stichting in de Oude Kerk, waar op 23 maart volgend jaar de Matthäus Passion wordt uitgevoerd.
Negen van de tien bestuursleden van de stichting in de Oude Kerk, waar op 23 maart volgend jaar de Matthäus Passion wordt uitgevoerd. Foto: Bob Awick

Matthäus Passion in 2016 uitgevoerd in de Oude Kerk

HUIZEN - De stichting 'Matthäus Passion-Huizen' maakte vorige week dinsdag bekend dat zij op 23 maart 2016 in de Oude Kerk een uitvoering wil laten plaatsvinden van de wereldberoemde Matthäus Passion. "Huizen is een gemeente van 45.000 inwoners, dan is het gek dat je geen eigen Matthäus Passion hebt", zegt bestuurslid Eduard Rebel van de kersverse stichting in een interview bij radio 6FM.

Rebel: "Huizen heeft een eigen oratoriumvereniging, namelijk COV Excelsior. Als je aan oratoriummuziek denkt, denk je aan de Matthäus Passion en waarom zou dat niet in Huizen kunnen? Wij denken dat er genoeg potentie is om zoiets ook in Huizen te organiseren."
Bea Tromp, secretaris van de stichting, legt uit dat COV Excelsior jaarlijks al een Matthäus Passion zingt op Goede Vrijdag in Gorkum. "Nu komt dat koor onze kant op. Toon de Graaf zal het geheel dirigeren. Hij is onze eigen dirigent en die van het koor in Gorkum." Het orkest dat de zang gaat begeleiden is het Promenade orkest. Rebel: "Dit orkest speelt op nieuwe instrumenten. Het is geen barok orkest." De solisten voor de uitvoering in Huizen zijn nog niet bekend. Wel wil Rebel zangers en zangeressen in Huizen die een goede Matthäus Passion in huis hebben de mogelijkheid bieden om mee te zingen tijdens de uitvoering in de Oude Kerk. "Dat staat nog in de kinderschoenen."
Hij legt samen met Tromp uit dat er bij de uitvoering in Huizen twee koren van elk 40 leden zullen aantreden. Tromp: "Het worden selecties uit COV Excelsior en het koor uit Gorkum." Eventueel dus nog aangevuld met anderen.
Omdat het koor uit Gorkum meewerkt aan de Huizer uitvoering, kwam de stichting uit op de datum van woensdag 23 maart. Rebel: "In Gorkum is de uitvoering op Goede Vrijdag, dan heb je op donderdag een generale nodig." Huizen heeft dus op de woensdag ervoor een uitvoering en op dinsdag een generale. "We willen dat de jeugd de Matthäus Passion ook kan beleven en daar is de generale een goede gelegenheid voor. Daar zullen we ze ook zeker bij betrekken."

Oude Kerk
De keuze voor de Oude Kerk is volgens Tromp een logische. "De Oude Kerk is het gezicht van Huizen. Daar hoort eigenlijk de Matthäus Passion plaats te vinden. We hebben gekeken en er kunnen 1.000 mensen in." Rebel hoopt op een vol huis. "Het lijkt me geweldig om het affiche te hebben en daar overheen geplakt: uitverkocht." Het bestuurslid wil zich met de uitvoering in Huizen richten op een ander publiek dan in de omliggende plaatsen die hun eigen uitvoering hebben van dit passie-werk van Bach. "Naarden, Laren en Hilversum zitten op een wat duurder niveau." De inkomsten moeten in Huizen wel kostendekkend zijn. "Op dit moment wordt al geld uitgeven, terwijl er nog geen euro op de bank staat. We zijn gebaat bij garantstellingen en die zijn rond. We hebben een sponsorplan gemaakt en dat gaan we nu uitrollen." Hij hoopt hierbij op hulp van de serviceclubs Rotary, Kiwani's, Ronde Tafel en Lions en Zakenclub Huizen. Zij worden door Gerrit de Gooyer, Helen Knoop, Rutger Siersma, en Willem Jan Poldermans vertegenwoordigd in het bestuur. Daarnaast wordt het bestuur gecompleteerd door Jos Verdier, Sjaak Veerman, Fons Peters en Johan Westland. Rebel: "De eerste reacties zijn goed. Ik had al kaarten kunnen verkopen als ik die op zak had."