Zaterdag waren er diverse workshops ter gelegenheid van de open dag om het eenjarig bestaan te vieren.
Zaterdag waren er diverse workshops ter gelegenheid van de open dag om het eenjarig bestaan te vieren. Foto: Bob Awick

Bewustzijnscentrum Bala bestaat een jaar

HUIZEN – Bewustzijnscentrum Bala aan de Trompstraat 1 in Huizen bestaat een jaar. Om geïnteresseerden kennis te laten maken met het centrum, organiseerde het centrum afgelopen zaterdag een open dag.

door Floris Hulleman

Op die open dag bleek het nog best lastig om het centrum in een paar zinnen goed te omschrijven. "Het is een verzamelplek in het kader van het maatschappelijk welzijn. Bewust worden van de geest en het lichaam en wat het allemaal doet", antwoordt een therapeut op de vraag wat het centrum precies inhoud.
"Bala is een ontmoetingscentrum, een plek om jezelf te zijn, jezelf te ontwikkelen en een passie tot leven te roepen. Jezelf te durven zijn. En om geïnspireerd te worden om het beste uit je leven te halen", vertelt Holistisch personal trainer Alejandro Casas, die onder meer kookworkshops geeft in het centrum.
Elke docent, therapeut of leraar, verbonden aan het centrum in het oude schoolgebouw aan de Trompstraat, heeft een eigen kijk op de functie van het centrum, blijkt tijdens de open dag. Volgens medeoprichter Gaby Hoogendoorn is het een samensmelting van vele vakgebieden. "Er worden workshops gegeven, yogalessen, mindfulnesstrainingen, er zijn psychologen, spirituele en energetische therapieën." Eigenlijk teveel om op te noemen.
Het centrum is dan ook meer dan alleen een spiritueel centrum, vertelt Hoogendoorn. "Het spirituele wordt zo zweverig. Het gaat om bewust zijn van je lichaam en geest. Luister naar je lichaam en naar je geest, maar let bijvoorbeeld ook op je voeding en je manier van leven."
Samen met Crescentia Heuvingh begon Hoogendoorn zes jaar geleden een kleine praktijk aan de Ambachtsweg in Huizen. "We hadden toen alleen een wachtruimte, een yogaruimte en een kleine praktijk." Dit is zich door de jaren heen langzaam gaan uitbreiden tot een groot centrum.
"Nu hebben wij vijf praktijkruimtes, twee leslokalen en yogazalen." Door de groei en uiteindelijk de samenwerking tussen verschillende therapeuten en leraren, hebben ze meer mensen kunnen bereiken.

Vakgebieden
"In de afgelopen jaren zijn wij gaan zoeken naar een aantal mensen die met ons samen wilden werken en ook hetzelfde gedachtegoed hebben." In die zoektocht is Hoogendoorn een hele hoop mensen tegengekomen en heeft hij uiteindelijk samen met anderen een bewustzijnscentrum op kunnen richten met verschillende vakgebieden.
Het voordeel van zoveel verschillende vakgebieden in een centrum bijeen is volgens de Hoogendoorn dat ze elkaar versterken. "Het grote voordeel van ons centrum is dat wij mensen naar elkaar kunnen verwijzen. Wij weten van elkaar waar we sterk in zijn. Daarbij komt ook nog dat niemand van ons alle kennis in pacht heeft. En dat je elkaar dan kan helpen, vinden wij ook heel belangrijk."
Hoogendoorn vindt het ook geen probleem dat er meerdere therapeuten of leraren zijn op een vakgebied. "Wij geven niemand het alleenrecht om iets te mogen doen. Alles waar ik niet sterk in ben, kan een ander aanvullen." Ook zijn sommige therapeuten niet de hele week beschikbaar en dan kunnen die dagen aangevuld worden door een collega.
Er is saamhorigheid, benadrukt Hoogendoorn. Maar hoewel alles onder een dak valt, is ieder zelfstandig. "Dat willen wij ook. Iedereen heeft zijn eigen telefoonnummer en behandelt zijn eigen cliënten."

Geen manager
Het afgelopen jaar is het centrum snel gegroeid. Ondanks het grote bereik denken Heuvingh en Hoogendoorn op dit moment nog niet aan een nieuwe plek. "Ik wil eigenlijk geen tweede centrum, anders word ik al snel een manager. Onze passie is om mensen te helpen. Ik ben zelf ook therapeut en wil dat gewoon kunnen blijven doen."