Kunstenares Iris van Keulen bij het doek dat nu nog in de hoek van haar woonkamer hangt en straks in het Gemeentemuseum in Den Haag.
Kunstenares Iris van Keulen bij het doek dat nu nog in de hoek van haar woonkamer hangt en straks in het Gemeentemuseum in Den Haag. Foto: Koosje de Beer

Woest werk van Iris van Keulen op ZomerExpo

HUIZEN - De collage Cityscape hangt nu nog in de woonkamer van kunstenares Iris van Keulen, maar verhuist in juli naar het Gemeentemuseum Den Haag als gekozen kunstwerk voor de vijfde grote ZomerExpo. Het thema van de expositie is dit jaar 'Woest'. "Toen ik dat hoorde heb ik me direct aangemeld, want een passender thema voor dit werk kon ik niet bedenken."

door Koosje de Beer

"Het was heel spannend", vertelt Iris van Keulen over de voorronde in Amsterdam voor de ZomerExpo twee weken geleden. "Elke kunstenaar mag zich voor de ZomerExpo van het Gemeentemuseum Den Haag inschrijven. De selectie is echter erg streng en gebeurt tijdens de voorrondes, waaronder de voorronde waar ik ben geweest in Loods 6 in Amsterdam."

Jury
Ongeveer één op de twaalf ingebrachte werken komt door de selectie heen en overleg met de jury is niet mogelijk. "De jury bestaat uit museumdirecteuren, kunstenaars en redacteuren van kunstbladen, maar blijft verder anoniem", licht de kunstenares uit Huizen toe. "De zes juryleden bekijken elk ingebracht werk ongeveer een halve minuut en stemmen via een stemkastje om elkaar vooral niet te beïnvloeden. Van de 960 kunstenaars die tijdens mijn voorronde waren gekomen, konden de meeste na deze snelle beoordeling alweer naar huis. Het werk van de overgebleven groep wordt in de tweede en laatste ronde beoordeeld. Zij moeten dus nog langer in spanning zitten."

Wildcard
Tot haar grote vreugde kwam Cityscape, een collage waarin zij een impressie geeft van de rafelranden van de stad, niet alleen door de eerste selectieronde heen, maar kreeg Van Keulen ook een wildcard toegekend. "Elk jurylid mag per voorronde een wildcard geven voor een werk dat hij of zij zeker in het museum terug wil zien. Ik was natuurlijk helemaal gelukkig dat de jury zo enthousiast was over mijn collage. Daarbij was het erg plezierig dat ik het vervolg van de voorronde heel ontspannen kon afwachten."

Worsteling
Iris van Keulen maakt portretten en schildert daarnaast ook abstract. Vergeleken met haar schilderijen was dit werk op papier - in haar eigen woorden - een worsteling. "Een schilderij geeft mij meer houvast: ik heb in mijn hoofd wat ik wil schilderen en breng dit beeld vervolgens op doek. Papier heeft geen herkenbare vormen, ik kan mij niet vasthouden aan een bepaald patroon en dat maakt het voor mij moeilijker, maar tegelijkertijd ook uitdagender." De achtergrond van Cityscape die Van Keulen eerst heeft geschilderd met zwarte inkt, heeft ze later ingevuld met bruin postbodetape, duct tape en kleine stukjes van een behangstaal. "Tijdens mijn opleiding aan de Nieuwe Akademie in Utrecht, die ik na mijn vroegpensioen heb gevolgd, lag de nadruk op de verbeelding. Een werk wordt pas interessant als het een idee suggereert zonder dit idee te expliciet weer te geven. Ik vind dat dit in deze collage heel goed is gelukt. Je kunt zien dat het een verlaten deel van een stad is, zonder dat ik dit precies zo heb uitgetekend."

'Moderne kunst schuurt of wringt vaak met het gevoel van mensen'

Tergooi
Het portfolio van Iris van Keulen is breed en hoewel zij met plezier terugkijkt op de zoektocht die het maken van Cityscape was, wil zij zich in uiteenlopende richtingen blijven ontwikkelen. "Moderne kunst schuurt of wringt vaak met het gevoel van mensen. Lang niet iedereen wil het daarom in de eigen woonkamer hangen, terwijl ik het wel belangrijk vind om mijn werk zo veel mogelijk te delen met anderen. Op dit moment werk ik aan een opdracht voor een doek in een van de familiekamers in Tergooi Ziekenhuizen. Dit werk kan iets betekenen voor mensen die in een moeilijke situatie zitten; dat is voor mij zeker zo belangrijk als kunst alleen maar omwille van de kunst."