Winnaars Ted du Blois (rechts) en Olaf Schouw.
Winnaars Ted du Blois (rechts) en Olaf Schouw. Foto: Kastermans

Huizers winnen met vaas ontwerpwedstrijd Tergooi

HUIZEN - Ontwerpers Ted du Bois en Olaf Schouw uit Huizen zijn de winnaars van de eerste editie van de Tergooi Ontwerpwedstrijd. Dat heeft de jury donderdag bekendgemaakt.

Met deze wedstrijd daagde Tergooi en de Holland Art Group jonge ontwerpers uit om een gebruiksvoorwerp te ontwerpen dat past bij de behoefte van het ziekenhuis. Dit jaar werd gevraagd om een goed vormgegeven en praktische vaas te ontwerpen en daarvan een prototype te maken.
Het ontwerp van de Huizers is een glazen waterreservoir in de vorm van een erlenmeyer met een mantel van kurk. Deze kurken buitenkant kan gepersonaliseerd worden met bijvoorbeeld briefkaarten. Juryvoorzitter Elsemieke Havenga: "Het mooie van het winnende ontwerp is dat het functioneel is en dat er een knipoog in zit doordat berichtjes op je vaas kunt bevestigen. Een klassiek ontwerp, uitgevoerd in kurk en duurzaam. Ook is het makkelijk in het gebruik in een ziekenhuisomgeving, want kurk kan tegen een stootje. Bovendien is de winnaar er als beste in geslaagd om alle criteria van deze wedstrijd op originele wijze te verbinden met Tergooi. Tergooi neemt deze vaas dan ook graag in productie voor eigen gebruik."

Publiek
De vakjury was verrast door de grote hoeveelheid van meer dan 100 aanmeldingen voor de wedstrijd, waarvan veel ontwerpen afvielen. Het publiek kon stemmen op de 19 overgebleven vazen. In totaal 2500 mensen hebben gestemd, waarbij het prototype van Ted du Bois en Olaf Schouw ook als publieksfavoriet uit de bus kwam met 22% van de stemmen. Daarvoor kregen zij een grafisch kunstwerk van kunstenaar en jurylid Donald van Schilt.