Aan het eind van de dag verzamelt Viggo Waas alle leerlingen voor een groepsfoto op hun Schoolplein14.
Aan het eind van de dag verzamelt Viggo Waas alle leerlingen voor een groepsfoto op hun Schoolplein14. Foto's: Carin van den Berg

Schoolplein14 cadeau voor
de drie Bijvanckscholen

BIJVANCK - De leerlingen van de Bijvanckscholen aan de Levensboom werden vorige week woensdag verrast. Ze kregen een Schoolplein14 cadeau van de Johan Cruyff Foundation en de plaatselijke COOP. Daar kan met de Doekoe-actie nog een aantal weken gespaard worden voor materiaal dat het buitenspelen van de leerlingen helemaal tot een feest maakt.

'Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school', is het motto van Johan Cruijff en van de foundation die zijn naam draagt. Viggo Waas, ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation en oud-gymleerkracht: "Kinderen zouden zo lang mogelijk en zo veel mogelijk buiten moeten spelen. In plaats daarvan zitten ze vaak achter hun mobiel, tablet, de tv of de computer."
De foundation vindt dat kinderen weer moeten leren om te bewegen. Het schoolplein is de meest voor de hand liggende plek om het in beweging komen te stimuleren en daarom werd twee jaar geleden Schoolplein14 in het leven geroepen. "Het is dé manier om die oude grijze schoolpleinen uitdagender en aantrekkelijker te maken voor leerlingen om er te gaan bewegen. Dat doen we met een aantal kleurige coatings waar leerlingen verschillende spelletjes op kunnen spelen", vertelt Niels Meijer, directeur van de Johan Cruyff Foundation. De foundation sloeg de handen ineen met COOP, Unilever en Arla Food voor de Doekoe-actie. Hierbij worden 10 Schoolplein14's cadeau gegeven. Wie in de actieweken speciale producten koopt, krijgt hiervoor doekoe. Deze kunnen bij de plaatselijke supermarkt in de Bijvanck in de buis voor een van de drie scholen gegooid worden. Zo kan er gespaard worden voor bijvoorbeeld korven, bakken voor het frisbeewerpen, stoepranden en dergelijke.

Achtertuin
De make-over van het schoolplein in de Bijvanck is de landelijke aftrap van de actie. Plaatselijke COOP-eigenaar Rik Nijenhuis: "In februari hoorde ik van de plannen van COOP voor deze actie. Ik was meteen enthousiast. Twee weken geleden werd ik benaderd of ik mee wilde werken aan de landelijke aftrap, omdat ik zo enthousiast was. Ik beschouw de school als mijn achtertuin en schenk ze daarom ook graag dit Schoolplein14."
Om de leerlingen echt te kunnen verrassen, werden woensdagmorgen de ramen van de lokalen afgeplakt en ging men aan de slag om het plein om te toveren tot een Schoolplein14. Rond half elf kwamen de leerlingen van groep 5 en 6 opgewonden naar buiten voor hun sport-en-speldag. Daar werden ze door Viggo Waas en de mascotte van de Johan Cruyff Foundation opgewacht. Hij opende na een woordje van Rik Nijenhuis en wethouder Ben Lüken van Blaricum het schoolplein door met een aantal leerlingen een spel te spelen op het ronde kenmerkende Schoolplein14-vlak. Waas legde de regels uit, waarna een spelletje werd gespeeld. Vervolgens klonk de toeter en verspreidden de leerlingen zich over het plein om op diverse plekken te gaan spelen.

Sparen
Juf Marijke vindt dat het plein nog leuker is gemaakt. "Het is belangrijk dat het actief aanzet tot buitenspelen. Niet alleen hier maar ook thuis, want daar zitten kinderen vaak met hun tablet of achter de televisie." Ze vindt het supergaaf dat de plaatselijke COOP het plein aan de scholen cadeau wilde doen en is er dankbaar voor. Het leukste vindt ze het ronde Schoolplein14-vlak. "Het is heel simpel en het verbaasde me dat je er zo 4 of 5 spelletjes op kunt doen en zelfs nog meer spellen kunt bedenken." Moeder Melanie Dullemand kijkt op een afstandje naar haar 9-jarige dochter Emma die op het plein aan het spelen is. Oorspronkelijk komt ze uit Engeland. "Dit zie je daar niet. Ik vind het heel leuk gedaan."
Viggo Waas is zijn oude vak nog niet verleerd en beweegt zich heel natuurlijk en als een ware leerkracht tussen de leerlingen en groepen door. Hij laat zich zelfs verleiden tot een wedstrijdje op de skippybal. Verliezen wil hij niet en doet hij ook niet. "Ik ben een slechte verliezer", zegt hij na afloop. "De skippybal was bovendien niet op mijn lengte gemaakt." De kinderen zien in hem ook meer een meester dan een beroemdheid en dollen maar wat graag met hem. "De kinderen zien er hier goed uit. Ik heb wel eens anders gezien. Goede voeding is ook belangrijk, naast bewegen." Aan het eind van de ochtend roept hij de leerlingen met de megafoon bij elkaar voor een groepsfoto. Daarna is het tijd voor een ijsje en een handtekening van Viggo.

Viggo Waas deelt handtekeningen uit.
De 14 regels van Johan Cruyff.