Dirigente Margreet Veerman maakte een site voor een concertagenda, zodat voorkomen kan worden dat koren op dezelfde dag optreden.
Dirigente Margreet Veerman maakte een site voor een concertagenda, zodat voorkomen kan worden dat koren op dezelfde dag optreden. Foto: Bob Awick

Agenda moet concerten zelfde avond voorkomen

HUIZEN – Twee concerten die in Huizen op dezelfde avond plaatsvinden, waardoor het publiek moet kiezen? In de afgelopen jaren gebeurde het meerdere keren. Om dit te voorkomen startte Margreet Veerman, dirigent bij meerdere koren in Huizen, de website www.concertagendahuizen.nl om meer overzicht te bieden.

Op deze site staat een kalender waar onder meer koren, muziekgroepen en musici uit Huizen hun geplande concerten kunnen laten vermelden. Het overkwam Veerman zelf ook dat er iets dubbel was gepland. Als dirigent is ze onder meer verbonden aan het Christelijk Seniorenkoor De Lofstem, dat een paar jaar geleden het 45 jarig bestaan vierde. "Wij wilden naar aanleiding van het jubileum een concert geven. Wij hadden toen een datum uitgekozen voor dit concert. Later kwam een koorlid naar mijn toe, met het verhaal dat een ander koor op die datum ook zijn jubileum vierde. Toen hadden wij dus een probleem."

Dezelfde vijver
Omdat de datum nog niet was doorgegeven aan de media en het publiek, kon de datum nog verzet worden. "Wij gaven dat concert in de Nieuwe Kerk en hebben het toen een dag eerder gehouden," aldus de dirigent. Het komt wel vaker voor dat concerten, musicals of optredens op dezelfde avond worden georganiseerd. Toch is het volgens Margreet Veerman niet handig. "Je hebt soms te maken met ongeveer hetzelfde publiek. Je vist dan in dezelfde vijver. Het kan best zijn dat mensen graag naar beide concerten willen en dan een keuze moeten maken." Daarbij wil het koor of de muziekgroep, die lang hebben geoefend en zich hebben voorbereid op zo'n concert, ook graag een volle zaal.

Agenda
Nadat het vaker was voorgekomen, ontstond bij Veerman het idee voor een concertagenda. Een website waar alle optredens van koren en muziekgroepen uit Huizen worden getoond. "Het hoofddoel is dat er geen twee concerten worden georganiseerd op dezelfde avond in Huizen. Ik begreep dat er 25 jaar geleden ook wel zo'n agenda is geopperd, maar dat kwam toen niet van de grond. Nu hebben we de nieuwe media en kunnen we het makkelijker realiseren." Ze nam contact op met alle besturen van de verschillende koren om hen op te hoogte te brengen van de nieuwe agenda. " Sommige gaven meteen hun lijst met concerten, maar ik heb ook van verschillende koren geen reactie gekregen."

Matthäus Passion
Een goed voorbeeld, volgens Veerman, van het nut van de agenda, is de Matthäus Passion die volgend jaar rond Pasen wordt georganiseerd in de Oude Kerk in Huizen. "Deze Passion vindt plaats op 23 maart, op die avond geeft Deo Juvante het jaarlijks terugkerende Paasconcert in de Kruiskerk. Deze vallen dus op dezelfde dag. Ik kan me heel goed voorstellen dat de leden van Deo Juvante ook graag naar de Matthäus Passion willen luisteren. Maar die kiezen natuurlijk voor hun eigen optreden." Kennelijk waren, zo zegt Veerman, de organisatoren niet op de hoogte van deze traditie van Deo Juvante. "Nu zie je dus dat deze website heel handig gebruikt had kunnen worden." Volgens Bea Tromp, secretaris van de Matthäus Passion in Huizen, is niet gekeken naar andere concerten. "We geven het concert samen met de Passion in Gorkum. Wij wilden deze dagen achter elkaar plannen en aangezien zij op Goede Vrijdag hun uitvoering hebben en donderdag de generale, zitten wij daar één dag daarvoor."

Oproep
Veerman roept daarom koren, muziekgroepen, musici en muziekverenigingen op, die zich nog niet hebben aangesloten bij de agenda, om zich te melden en aan te sluiten bij de agenda. Hoe meer groepen zich aansluiten, hoe overzichtelijker de website kan worden. De groepen kunnen zich aanmelden via concertdata@concertagendahuizen.nl.

Matthäus Passion en Paasconcert Deo Juvante in 2016 op dezelfde dag