De wethouder en de regiodirecteur slaan de eerste paal.
De wethouder en de regiodirecteur slaan de eerste paal. Foto: Bob Awick

Eerste paal Stad en Lande met oude heistelling geslagen

HUIZEN - De eerste paal van de nieuwbouw aan de Schokker in de wijk Stad en Lande is donderdagmiddag met een ouderwetse heistelling geslagen door onder anderen wethouder Marlous Verbeek en De Alliantie-regiodirecteur Joan van der Burgt.

Er worden hier 22 koopwoningen en 54 huurappartementen gebouwd. Het koopcontract van de laatste woning werd ook ondertekend. Een jong gezin met twee kinderen mag zich straks de trotse bezitter noemen van een van de gezinswoningen die er worden gebouwd. Met een beetje geluk zitten ze nog dit jaar in hun nieuwe huis, want als de bouw voorspoedig verloopt, dan kunnen de woningen allemaal nog dit jaar worden opgeleverd. Dat werd tijdens de bijeenkomst bekendgemaakt en projectontwikkelaar Trebbe West en Heystek Vastgoed Ontwikkeling zijn hier optimistisch over. "Als je ziet hoe het proces tot nu toe is verlopen, hebben we daar zeker goede hoop op."

Tijdens de bijeenkomst werd teruggekeken naar de snelle gang van zaken. Wethouder Marlous Verbeek van Huizen tekende eind november pas namens de gemeente Huizen de overeenkomst voor de ontwikkeling van dit project Stad en Lande Noord. Kort daarvoor had de raad haar akkoord gegeven. Pas een maand daarvoor was de buurt ingelicht over de nieuwbouwplannen. Door het werk van de participatiegroep was er al zo veel ondervangen dat de omwonenden daar goed op reageerden zodat er actie kon worden ondernomen om het plan snel te realiseren.

De nieuwbouwplannen betekenden wel dat wijkcentrum Meentamorfose moest wijken en ook dit ging in sneltreinvaart. Terwijl de vrachtwagens met dozen spullen op en neer reden, werden de eerste bomen geveld en verplaatst. Het wijkcentrum krijgt aan de Landweg een nieuw onderkomen en opent daar op 30 mei officieel haar deuren.

Huurwoningen
Een groot succes van het nieuwbouwplan vond De Alliantie-regiodirecteur Joan van der Burgt de toevoeging van 54 huurappartementen. Zij gaf aan met de gemeente afspraken te willen maken over het toewijzen van woningen aan mensen in de omliggende wijken. "Wij kunnen met deze appartementen oudere echtparen in de wijk een nieuwe moderne woning bieden, zodat hun eengezinswoning vrijkomt. Uiteindelijk kan dit leiden tot 150 verhuisbewegingen." Na de zomervakantie, in september, wordt verwacht dat er kan worden ingeschreven voor deze huurappartementen, die laag in energiekosten zijn door zonnepanelen op het dak.