Henk Schipper van de Historische Kring Huizen en conservator Margriet van Seumeren tonen materiaal van de tentoonstelling.
Henk Schipper van de Historische Kring Huizen en conservator Margriet van Seumeren tonen materiaal van de tentoonstelling. Foto: Bob Awick

Bevrijdingsexpositie
in Huizer Museum

HUIZEN - In het Huizer Museum is gedurende de maand mei een kleine overzichtstentoonstelling ingericht over de laatste periode vóór en direct na de bevrijding. Naast afbeeldingen en artikelen uit nationale, internationale en lokale kranten is er een overzicht van spotprenten en bijzondere memorabilia. Conservator Margriet van Seumeren is trots op het feit dat het museum op deze manier een bijdrage kan leveren aan zeventig jaar bevrijding.

"Is het echt waar? Zijn wij niet in droomenland? Zijn wij nu waarlijk een vrij volk? Het is te mooi om waar te zijn na vijf jaar van nood en ellende, van moeite en leed, van tyrannie en terreur. Nogmaals: is het heusch waar? We kunnen het van blijdschap haast niet gelooven: weer vrede en vrijheid."
Het is de voorpagina van de Huizer Courant op zaterdag 5 mei 1945. Het is de eerste keer sinds vijf jaar dat de krant kan worden uitgegeven. In het midden van de krant prijkt een grote foto van de koningin met de tekst "Welkom Neerlands Vorstinne" eronder. Het was voor veel mensen niet te beseffen dat ze verlost waren van de oorlog en dat betere tijden in het vooruitzicht waren.

Tentoonstelling
Dit krantenartikel is te vinden op de tentoonstelling in het Huizer Museum. Henk Schipper, krantenarchivaris van de Historische Kring Huizen en samensteller van de tentoonstelling, heeft het sentiment van die dagen geprobeerd weer te geven met de tentoonstelling.
"Ondanks dat de tentoonstelling van korte duur is, neemt dat niet weg dat het over een van de belangrijkste gebeurtenissen gaat in onze geschiedenis van de vorige eeuw", zegt de archivaris tijdens de opening van de tentoonstelling in het Huizer Museum. Volgens Schipper is er veel meer materiaal dan nu is tentoongesteld.
Bij de expositie zijn onder meer uitgetypte radioberichten uit april 1945 te vinden. Ook zijn er enkele krantenknipsels van illegale kranten uit die tijd. Onder meer de Gooische Koerier was een illegale krant die werd verspreid in Hilversum en omstreken. Volgens Schipper creëert deze tentoonstelling een gevoel van de spanning van bijvoorbeeld de journalisten die schreven voor de krant. "Dit deden zij vaak vrijwillig en om hoop te brengen bij de mensen."

Sfeer
Margriet van Seumeren, conservator bij het Huizer Museum, is zeer verheugd over de tentoonstelling. "Wij zijn heel blij met het initiatief van de Historische Kring Huizen dat wij op deze manier de verhalen uit de oorlog kunnen vertellen. Het is een kleine tentoonstelling, maar wel een tentoonstelling waarin je meteen de sfeer proeft van de tijd zo tegen het einde van de oorlog."
Het materiaal dat is gebruikt voor de tentoonstelling komt uit het archief van de Historische Kring en uit particuliere bronnen. "De tentoonstelling betreft voornamelijk drukwerk van vlak voor en na de bevrijding", aldus Schipper.

Jongeren
Zowel het Huizer Museum als Henk Schipper hoopt ook in deze maand vooral jongeren aan te kunnen spreken met de tentoonstelling. ''Ik denk dat het vooral voor jongeren, die de oorlog niet meegemaakt hebben, van belang is. Die horen wel verhalen, maar die hebben toch een bepaald beeld van de gebeurtenissen en dat is soms heel beperkt. Deze tentoonstelling laat zien hoe het toen was. Dit zou een bijdrage kunnen leveren aan het besef wat de bevrijding toen voor de mensen betekende."

Melden
De expositie over de bevrijding in Huizen is nog tot en met 30 mei te bezichtigen in het Huizer Museum. Dat kan van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De Historische Kring roept mensen met oude krantenknipsels of ander materiaal over of rond de oorlog op om zich te melden.

'Het besef wat de bevrijding toen voor de mensen betekende'