Demi Brama hangt voor haar oefening tijdens het NK paaldansen in de paal.
Demi Brama hangt voor haar oefening tijdens het NK paaldansen in de paal. Foto: GymPOWER.nl | Maurice Smeets

Demi is eerste Nederlands kampioen paaldansen Novice

HUIZEN - De twaalfjarige Demi Brama uit Huizen is vrijdag 26 april in de Maaspoort Sports & Events Hal in 's-Hertogenbosch de eerste Nederlands kampioen paaldansen geworden in haar categorie Novice. Ze werd eerste met een puntenaantal van 10,05 en liet daarmee de nummer twee, die 4,05 punten behaalde, ver achter zich. Bij 6FM Actueel gaf ze zaterdag een interview.

Demi begon met paaldansen nadat ze een demonstratie had gezien op toen nog Koninginnedag. Haar moeder was niet zonder slag of stoot gewonnen voor het idee. "Ze leerde de sport paaldansen kennen en toen vond ze het uiteindelijk goed", vertelt de jonge gymnast tijdens het interview.
Demi is lid van fitnesscentrum U Can Do It aan de Keucheniusstraat. Niet alleen Demi scoorde hoog tijdens het NK, ook Esmee Schaap deed het goed. Zij werd tweede bij de junioren. "Ik ben de enige van mijn leeftijd bij het centrum. Ik zou het leuk vinden als er meer meisjes van mijn leeftijd komen."

Elke dag geoefend
Ze legt uit dat ze voor het NK paaldansen elke dag haar act een aantal keer heeft geoefend. "Normaal train ik 2 of 3 keer per week een uur." Er staat bij haar thuis in de huiskamer een paal, zodat ze kan oefenen wanneer ze daar tijd voor heeft.
De dans die ze heeft gedaan, heeft ze samengesteld uit een aantal oefeningen. "Je hebt daarvoor een speciaal formulier. Daarop staan alle oefeningen aangegeven, met de punten. Je moet ook een aantal verplichte oefeningen doen."
Tijdens de wedstrijden is er een tienkoppige jury die de oefeningen beoordeelt. "Dat is ontzettend spannend", aldus Demi. "Ze kijken of je voeten goed zijn gepunt, of je je benen strekt als het nodig is en dat soort dingen. Ook kijken ze of je al je verplichte oefeningen doet en in de juiste volgorde en of je de oefeningen lang genoeg vasthoudt."

Russische split
Het moeilijkste onderdeel dat Demi in haar oefening had zitten was de Russische split. "Je hebt dan een voet op de paal en twee handen vast aan dezelfde kant. Je probeert je been dan eerst zo veel mogelijk uit te strekken. Vervolgens gooi je je been terug en klem je je met twee benen om de paal en laat je je langzaam zakken." Bij het oefenen van de Russische split is ze wel eens gevallen. "Dat is niet erg, want je valt op een speciale turnvloer." Thuis heeft ze zo'n vloer niet. "Maar dat is niet erg. De paal die ik thuis heb is niet zo hoog."
Normaliter zijn de palen waarin gedanst wordt 6 meter hoog. Tijdens het NK paaldansen waren ze 4 meter hoog. Ook staan er altijd twee palen op het podium waaraan gedanst wordt. "Eén paal zit vast en de andere paal draait", legt ze uit. "Op de paal die draait kun je mooie bewegingen maken, omdat die in de rondte draait." De palen worden van tevoren goed schoongemaakt zodat ze stroef zijn. "Je kunt er helemaal in naar boven klimmen."

Wereldkampioenschap
Na een mooie oefening behaalde ze tijdens het Nederlands Kampioenschap als eerste bij de categorie Novice, jeugd, de eerste plaats en mocht ze zich de eerste Nederlands kampioen paaldansen noemen. Ze kreeg een mooie grote, gouden medaille naar huis. De wedstrijden waren ook bepalend voor een eventuele gang naar het wereldkampioenschap. "Maar daarvoor moest je 15 punten hebben en ik heb er maar 10 gehaald", vertelt Demi. Over drie jaar hoopt ze nog steeds bezig te zijn met paaldansen en ook naar het WK te zijn geweest. "Paaldansen is heel erg leuk om te doen. Je kunt er al je energie in kwijt en gebruikt er al je spieren mee."