Afbeelding

Thuiszorgorganisatie gaat in hoger beroep in zaak tarieven huishoudelijke hulp

Zorg

HUIZEN - Thuiszorgorganisatie Gooi en Vechtstreek (TGVS), ook wel bekend als Vitaal Thuiszorg, legt zich niet neer bij de uitspraak van de voorzieningenrechter over de tarieven in de huishoudelijke hulp en gaat in hoger beroep. 

Afgelopen zomer verloor de thuiszorgorganisatie het kort geding tegen acht Gooise gemeenten (Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren). Volgens TGVS zijn de tarieven die de gemeenten hanteren voor de bekostiging van huishoudelijke hulp niet voldoende. Daarom werd aan de rechter gevraagd in te grijpen en de tarieven met minimaal 11,3 procent te verhogen. Directeur Esther Hoekzema van TGVS meldde toen dat de kosten (door externe factoren, waaronder wijzigingen in de CAO) namelijk flink zijn gestegen. Daarom zou verhoging van de tarieven noodzakelijk zijn.

De verschillende Gooise zorgwethouders hebben in een brief aan hun gemeenteraad aangegeven dat de betreffende tarieven 'zorgvuldig tot stand zijn gekomen op basis van jarenlange monitoring en onderzoek onder alle aanbieders door de Regio'. Daarbij wordt benadrukt dat de tarieven voor iedere aanbieder hetzelfde zijn en boven het landelijk gemiddelde liggen. "Ons meest gebruikte tarief voor huishoudelijke hulp bedraagt momenteel 26,40 euro per uur."

De rechter was het met de Gooise gemeenten eens en heeft de vorderingen van TGVS om de tarieven te verhogen in een kort geding afgewezen. De gemeenten hoefden (ondanks die CAO-wijziging) de tarieven dus niet te verhogen. TGVS gaat nu echter in hoger beroep en heeft gevraagd om een spoedappel. Het is nog niet bekend of dit gehonoreerd wordt. 

Uit de krant