Blokkades op de geleidelijn zijn een enorm probleem voor Giselle Delnoye. (foto in scene gezet)
Blokkades op de geleidelijn zijn een enorm probleem voor Giselle Delnoye. (foto in scene gezet) (Foto: Bob Awick)

'Geleidelijn voor slechtzienden en blinden onmisbaar om op pad te gaan'

  Buurt / wijk

HUIZEN - Blauwe stickers langs enkele geleidelijnen en het uitdelen van flyers op drukke knelpunten met de slogan 'Houd de lijn vrij'. Met die acties hopen blinden en slechtzienden dat er meer aandacht komt voor de speciale stoeptegels die het mogelijk maken dat zij op de plaats van bestemming aankomen. "Ik kan op pad dankzij die geleidelijnen", vertelt Giselle Delnoye.

Zij is al vanaf haar geboorte slechtziend. Ze woont in de buurt van de Oostermeent en werkt bij Visio aan de Bovenweg. Ze gaat zelfstandig naar haar werkplek, doet boodschappen en gaat ook regelmatig met de trein. Het klinkt heel simpel en normaal maar voor blinden en slechtzienden is op pad gaan niet altijd makkelijk. "Zomaar even alleen een dagje naar een vreemde stad gaan doe ik niet, dan vraag ik wel iemand mee", vertelt Delnoye.

Knelpunten

En dan is zij nog behoorlijk zelfstandig. "Ik ken de weg op Utrecht Centraal inmiddels wel. Maar makkelijker is het in de nieuwe stationshal niet geworden. Er zijn winkeltjes bijgekomen, het is druk, vaak zetten mensen hun koffers op de geleidelijnen", somt ze op.
Ook in eigen dorp kent ze nog wel wat knelpunten. Zoals in de Oostermeent. "Het fietspad is van het dorp doorgetrokken tot in de Oostermeent. Heel mooi, maar extra oversteekplaatsen met geleidelijnen zijn er niet gekomen. Oversteken is nu niet fijn."

Ze demonstreert meteen hoe zij gebruik maakt van de lijnen in de tegels. De ribbels geven de looprichting aan, nopjes op tegels dat de geleidelijn ophoudt en er een oversteekpunt is. Met redelijk ferme pas loopt ze strak over de lijn heen naar de bushalte naast De Marke. Daar waar anderen flyers staan uit te delen.

Ze stopt voor de stoep eindigt en waar het drukke busstation begint. Nadat ze haar geleidestok vooruit heeft gestoken als teken dat ze wil oversteken, stapt ze voorzichtig de stoep af om recht over te steken. Totdat ze de volgende geleidelijn weer tegenkomt op de stoep.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten