Bij mooi weer zijn vaak groepen jongeren bij de Aanloophaven te vinden die plezier maken.
Bij mooi weer zijn vaak groepen jongeren bij de Aanloophaven te vinden die plezier maken. Archieffoto: Carin van den Berg

Zorgen buurt Aanloophaven om groepen jongeren die komen zwemmen

Buurt / wijk

HUIZEN - De bewoners van de Westkade rondom de Aanloophaven tot aan het haventje van de Westkade/Griend maken zich zorgen om de jongeren die met het mooie weer in de Aanloophaven komen zwemmen en de omgeving als plek van vertier kiezen. Zij schreven een open brief aan de ouders van deze jongeren.

Een aantal jongeren neemt het bij hun bezoek namelijk niet zo nauw met het opruimen van troep die achtergelaten wordt na een gezellig dagje uit en met andermans eigendom. Jongeren zijn welkom, maar de buurt wil wel regels met ze afspreken.

Dag ouders,

Wat heerlijk dat Huizen voor de jeugd zo'n heerlijke (en gratis) zwemplek heeft vanaf de Aanloophaven aan de Westkade tot en met het haventje rondom de Westkade/Griend! 

Veel gezelligheid, lekker zwemmen en chillen op de groenstrook en met vrienden samen zijn. Van thuis wat lekkers mee nemen en als dat op is gewoon even naar de supermarkt en nog meer halen zoals chips, blikjes drinken, koek, biertjes en ijsjes. 

Dit alles wordt natuurlijk in (plastic)tassen mee genomen. Als het dan etenstijd is komt de pizzakoerier langs met dozen pizza en plastic vorkjes. Heel erg gezellig allemaal!

Nu zult u natuurlijk denken hoe wij zo precies weten wat de jongelui allemaal eten en drinken... 

Wel, dat komt omdat wij, de bewoners rondom de Aanloophaven en haventje van de Griend/Westkade, dit allemaal opruimen als de jongelui na een dag gezelligheid naar huis gaan. Gelukkig nemen ze hun fietsen/scooters, die vaak vlak naast onze auto's staan geparkeerd, dan ook weer mee. Auto’s, die toch echt na zo'n dagje wel verschillende deukjes en krasjes hebben gekregen. Helaas zitten er op onze auto's dan geen briefjes met naam en telefoonnummer van de eigenaar van de fiets/scooter die de deuk of kras heeft gemaakt. Ook wordt de motorkap van onze auto’s vaak gebruikt als stoel om even de schoenen weer aan te trekken. 

Wij hebben regelmatig vriendelijk gevraagd of ze hun eigen rommel mee willen nemen als ze weg gaan en in de daarvoor op paar meter afstand(!) bestemde prullenbakken willen gooien. 

Wij krijgen dan verschillende antwoorden:

‘Natuurlijk mevrouw…’ (heel soms)

‘Is niet van ons/mij…’ (vaak)

‘Lag er al…’ (vaak)

Natuurlijk zal úw kind zich netjes gedragen en zijn/haar rommel mee nemen, geen grote mond geven als wij wat vragen. Úw kind zal ook vast niet degene zijn die op de privéboten en dito steigers rondom de Griend gaat zitten en het verboden toegangsbord (art. 461) dus zal negeren. Úw kind zal ook zeker niet horen bij de groep kinderen die straatmeubilair moedwillig kapot maakt of hun muziek zo hard zet dat deze tot ver in de omtrek is te horen.

Gelukkig maar, want wellicht kan úw kind dan degene zijn die een voorbeeld is voor de rest van zijn/haar vrienden en vriendinnen! Eentje die wél zijn/haar rommel opruimt en vriendelijk en beleefd blijft naar de omwonenden? En bijvoorbeeld wil voorstellen ‘met de pet rond te gaan’ om de twee bloembakken die, gevuld met prachtige plantjes, aan de draaibrug van de Griend hingen, weer terug te hangen, aangezien ze inmiddels op de bodem van het haventje liggen?

Begrijp ons niet verkeerd, wij heten alle kinderen, die hier niet wonen, uiteraard van harte welkom in onze buurt! We willen echter wél graag wat regels afspreken met elkaar om het voor iedereen leuk, gezellig en veilig te houden. 

Wat is ons voorstel?

Eigen rommel weggooien in een van de vele prullenbakken.

Niet meer rennen, klimmen op en duiken van de steiger in het haventje van de Griend. Dit is namelijk privéterrein.

Niet meer op motorkappen van en tegen auto’s aanleunen.

Muziek op een zodanig volumeniveau zetten dat de omwonenden er geen last van hebben.

Geen plastic in het water gooien; de ‘plasticsoep’ is al erg genoeg zoals het nu is.

Luisteren en geen grote mond geven als de omwonenden bovenstaande zaken aan de kinderen vragen.

Na jaren van grote ergernis, onnodige vernieling en overlast willen wij middels deze open brief u als ouders van de kinderen die hier komen zwemmen en chillen met klem vragen of u ons wilt helpen hiermee en het gesprek met uw kind wilt aangaan.

Laten we met z'n allen genieten van dit prachtige stukje Huizen en er een tópzomer van maken!

Uit de krant