<p>Minimalistische architectuur in hout, waarbij de omgeving wordt weerspiegeld in de teruggetrokken glazen gevel.</p>

Minimalistische architectuur in hout, waarbij de omgeving wordt weerspiegeld in de teruggetrokken glazen gevel.

(

Afbeelding: Slot Architecten

)

Ontwikkelaar appartementencomplex Driftweg: ‘Ik wil er juist iets moois neerzetten dat past bij de plek’

  Buurt / wijk

HUIZEN - Ontwikkelaar Jerry Goossens ziet zich geconfronteerd met veel verzet tegen zijn bouwplannen om een appartementencomplex te bouwen op een perceel aan de Driftweg, net over de grens van Huizen. “Ik wil juist iets moois neerzetten, iets innovatiefs, dat past bij deze plek. Een houten appartementengebouw waarin de glazen gevel naar achteren ligt en waarin de natuur in de omgeving weerspiegeld wordt.”

Bij toeval werd hij geattendeerd op het stuk grond. “Ik woon al jaren in Italië, maar ben regelmatig in Nederland. Dan rijd ik wat rond. Ik ging kijken naar een locatie in Blaricum, maar dat werd niets. Op het terras van een restaurant in de buurt kwam ik in gesprek met mensen. Een van hen had een bijzondere ‘kuil’ te koop in Naarden. Ik ben gaan kijken en het is een plek die je in Nederland niet snel meer vindt. Je ervaart de wereld om je heen niet meer. Ik vond het een uitgelezen kans om op die plek iets bijzonders te doen.”

Topsegment
Normaliter houdt de ontwikkelaar zich bezig met het ontwikkelen van bijzondere woningen op vooral bijzondere plekken in de natuur over de hele wereld. “Dat gaat om het topsegment in huizen, met alles er op en eraan in hoge kwaliteit. Ook met state of the art technische systemen om bijvoorbeeld de gezondheid in de gaten te houden, op sportgebied, voeding, slapen en luchtkwaliteit in het gebouw. Van Nederlandse makelij en innovatief. Mensen die komen kijken, moeten verliefd worden op de woning en dat gebeurd dan ook.”

Aan de Driftweg wil hij door een sobere Japanse stijl van architectuur in hout de bewoners het gevoel geven dat ze alleen in de natuur wonen en niet met meerdere mensen in een appartementencomplex. “De woningen zijn ook hier voor het topsegment bedoeld. Ik denk dat mensen die uit hun villa willen omdat die te groot wordt of ze de tuin niet meer willen onderhouden in dit soort appartementen willen wonen. Ze behouden er de kwaliteit van wonen die ze gewend zijn.”

Vijf jaar bezig
Al bijna vijf jaar is hij bezig met de gemeente Gooise Meren om te kijken wat er mogelijk is. “In het bestemmingsplan is geen nokhoogte aangegeven. Daardoor zou je hoog kunnen bouwen, als je je maar aan de goothoogte houdt en aan het hellingsvlak. Dat is 60 procent, maar het college kan dit aanpassen tot 80 procent. Ik kan een stenen gebouw ontwikkelen dat aan die eisen voldoet, maar dat wil ik niet en de gemeente Gooise Meren ook niet. Daarom zijn we uiteindelijk tot dit plan gekomen.”

Hij spreekt de bewering van Gooise Meren tegen dat hij dit heeft gedaan tijdens een lopend overleg, zoals gemeld in beantwoording van vragen van de PvdA in die gemeente. “De laatste brief die ik heb gekregen van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed geeft mij de keuze om nog een keer terug te komen met aangepaste plannen of dit te doen met een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Dit hadden ze ook al in de brief ervoor aangegeven. We waren met nog wat dingen bezig over de entree van het gebouw. Ik heb voor het laatste gekozen en in overleg met de ambtenaar een aanvraag ingediend.”

Tekst gaat verder na de afbeelding

Omdat het pand in een kuil ligt, zou het niet boven de bomen uitkomen.

Op het moment dat die aanvraag ingediend was, kwam er een storm van kritiek op het bouwplan vanuit de omwonenden en Vrienden van het Gooi. Er werd ook een petitie gestart tegen het bouwplan, die inmiddels ruim 3.500 keer is ondertekend. “Het is duidelijk dat de mensen tegen zijn, maar dat gebeurt op basis va informatie die niet klopt en dat vind ik niet eerlijk. Zo komt het complex niet boven de bomen uit. Hooguit de bomen die op het dak staan. Ik heb de Vrienden van het Gooi ook daarop gewezen. Ik vind het ook vervelend dat ze zonder toestemming het terrein op zijn gegaan en foto’s hebben gemaakt.”

De Vrienden van het Gooi hebben aangegeven faliekant tegen de bouw van een appartementengebouw te zijn. “Wij zijn de eerste partij die ook daadwerkelijk duidelijk maakt bereid te zijn het hele juridische traject van bezwaarschriften tot en met de rechtbank of Raad van State te gaan doorlopen. Wij geven hiermee een signaal af dat wij de gemeente bij de les gaan houden en dat het voor de ondernemer een lastige klus gaat worden om zijn plannen te realiseren”, aldus woordvoerder Dolf van Elten.

Bouwvlak
Er ligt volgens de Vrienden van het Gooit op het terrein een bouwvlak waarbij het bestemmingsplan aangeeft dat hier een groot woongebouw neergezet mag worden met een goothoogte van 6.50 meter en een dakhelling tussen de 30 en 60 graden en een maximale inhoud van 1.000 m³. “Dat kun je op verschillende manieren interpreteren, maar de VVG heeft de gemeente duidelijk gemaakt dat de concrete bouwaanvraag: een gebouw met 37 woningen, 33 meter hoog, met een volume van tenminste 28.000 m³ hiermee niet in verhouding staat”, stelt Van Elten.

Jerry: “Wat de Vrienden van het Gooi beweren, klopt niet helemaal. Ze hebben gelijk wat betreft de goothoogte en het hellingsvlak, maar op het bebouwingsvlak mag meer komen dan 1.000 m3 en een woning.” De gemeente Gooise Meren beaamt dat ook in de beantwoording van vragen van de PvdA: ‘Het perceel kent dus al bij recht een ruime bouwmogelijkheid. Er heeft altijd een woonhuis met bijgebouwen/ woningen gestaan tot deze gesloopt zijn. Dat laatste betekent niet dat er precies hetzelfde teruggebracht moet worden. Er is de mogelijkheid om een gebouw met meerdere appartementen te realiseren. In welke vorm is onderwerp van de aanvraagprocedure.’ “Overigens heeft er nooit een woning gestaan en gaat het over 35 woningen en geen 37 en het kunnen er ook minder worden, maar dan groter”, voegt Jerry nog toe.

Kruimelprocedure
Hoe enthousiast de projectontwikkelaar ook mag zijn en hoe innovatief het plan ook is - de energie wordt met een waterstofcel opgewekt en opgeslagen en zou de hele nabijgelegen wijk in Huizen van energie kunnen voorzien - de tegenstand uit de omgeving is hoog. “Ik heb het gevoel dat de buurt het gewoon niet wil en daarom ben ik ook niet blij met de uitgebreide procedure die de gemeente Gooise Meren nu wil doorlopen. We hebben het er namelijk altijd over gehad dat het een kruimelprocedure zou worden. Het college mag afwijken van het bestemmingsplan.”

Hij wijst daarbij nogmaals op het plan dat hij in samenwerking met de gemeente Gooise Meren heeft gemaakt. “Wat er gebouwd mag worden, dat willen ze niet, want dat is niet mooi. Een bakstenen gebouw met een schuin dak met appartementen. Ik wil er iets moois neerzetten dat past in die omgeving. Iedereen was het daar mee eens. Ik bouw met een plat dak minder dan wat nu zou mogen in het bestemmingsplan. Volgens de wet is hier een kruimel van toepassing en dan moet je die lopen en niet een uitgebreide procedure. Je hebt daarin geen keuzevrijheid.”

Jurist
Samen met een jurist heeft hij daarom al een afspraak staan met de wethouder uit Gooise Meren om nog eens een goed gesprek aan te gaan of het plan wel naar de gemeenteraad toe moet. “Ik hoop dat de gemeente zich daaraan zal houden, zodat we snel aan de slag kunnen. De rechter kan dan altijd nog aangeven of het wel of niet zo had gemogen. Ik ben niet van plan om nog jaren de strijd aan te gaan met de omgeving. Er zullen altijd mensen tegen zijn, ook al is het plan nog zo mooi.”

En de gemeente Huizen? “Dat moet ik wel zeggen, wethouder Roland Boom heeft mij zelf benaderd om met me te praten over het project. Dat vond ik erg fijn.” Wethouder Roland Boom geeft aan dat hij inderdaad heeft gesproken met de projectontwikkelaar en dat er inmiddels ambtelijk overleg en overleg met zijn college in Gooise Meren heeft plaatsgevonden. “Dat heeft niet geleid tot een andere mening”, zegt de Huizer wethouder. “Ik vind het plan nog steeds ongewenst en ongepast op deze plek.”

Buurt
Jerry besluit zijn verhaal met de wens dat hij hoopt dat de buurt inziet hoe bijzonder en innovatief dit ontwerp is en hoe de buurt ook kan profiteren van de energie die er wordt opgewekt. “En ook met de moderne systemen die ook in woningen van buurtbewoners kunnen worden geïnstalleerd, zodat zij meeliften met ons platform.”

Een impressie van de voorgevel van het complex.

Meer berichten