Afbeelding
Foto: Huizer Museum
Column Huizer Museum

Kunstwerken van de Huizer Molen gezocht voor nieuwe expositie

Historie

Het Huizer Museum vraagt schilderijen of andere kunstwerken van de Huizer Molen te leen voor een bijzondere expositie die van eind mei tot eind oktober in het museum wordt gehouden. Wat daar getoond gaat worden is nog even een geheim, maar de molen speelt een hele belangrijke rol.

De Huizer Molen, die waarschijnlijk vanaf de middeleeuwen tot aan 1914 op de Molenberg midden in het oude dorp stond, is altijd een geliefd onderwerp geweest voor schilders, fotografen en andere kunstenaars. De Huizer Molen is na de sloop weer opgebouwd in het Nederlands Openluchtmuseum, maar is nooit echt volledig uit de harten van de Huizers verdwenen. Binnen de collectie van het Huizer Museum zijn een flink aantal kunstwerken te vinden met de roomgele molen erop.

“We hopen met de nieuwe expositie zo veel mogelijk werken van de Huizer Molen bij elkaar te krijgen om te tonen aan ons publiek. We hebben ruimte voor een flink aantal werken, maar mochten we nu worden overspoeld met aanbod dan zullen we wel een selectie moeten maken. Het lijkt mij heel erg leuk om de molen als een van de meest vastgelegde iconen van het dorp te kunnen laten zien. Het moet ook een imponerend gezicht zijn geweest: de molen torende een flink eind boven de bebouwing uit, daar boven op die Molenberg”, zo licht directeur Christian Pfeiffer toe.

In de nieuwe expositie wordt aannemelijk gemaakt dat de Huizer Molen een geschiedenis heeft die mogelijk teruggaat tot voor de eerste vermelding in de zeventiende eeuw. De standerdmolen was lange tijd de dorpsmolen van Huizen waar de boeren hun granen lieten vermalen. Daarmee was de Huizer Molen een rechtstreekse herinnering aan het boerenleven van de Huizers. Gelukkig was het verzet groot toen begin 20e eeuw de sloopplannen voor de molen bekend werden gemaakt. De molen was overbodig geworden en de gemeente Huizen zag mogelijkheden om de Molenberg af te graven voor woningbouw. Dankzij het verzet kon de molen in 1914 worden verplaatst naar het gloednieuwe Openluchtmuseum, waar hij nog steeds staat.

Heeft u een schilderij of ander kunstwerk van de Huizer Molen en wilt u deze van eind mei tot eind oktober aan het Huizer Museum uitlenen? Mail dan een afbeelding naar collectie@huizermuseum.nl met uw contactgegevens en wij nemen dan contact met u op over de verdere procedure.

Uit de krant