De dodelijke brand op de Delta was een grote motivatie voor Hans en Joost om op pad te gaan.
De dodelijke brand op de Delta was een grote motivatie voor Hans en Joost om op pad te gaan. Foto: Bob Awick

Brandweermannen Joost en Hans de wijk in: ‘Persoonlijk advies werkt’

112

HUIZEN - Huizer Wijkbrandweermannen Joost Schaapherder (44) en Hans Schotsman (57) gaan de komende weken de straat op met hun voorlichtingsaanhanger.

Ze geven onder andere advies over de rookmelderverplichting die is op 1 juli officieel ingegaan. 

Veiligheid thuis
Met het doel om de brandveiligheid bij mensen thuis te vergroten, worden de twee ervaren brandweermannen sinds 2019 op pad gestuurd. “Met heel veel resultaat”, vertelt Hans.

“Tijdens de voorlichtingsmomenten hebben het niet over de oorzaak van specifieke branden, maar wel over de brandveiligheid bij de mensen zelf in huis. Heb je rookmelders hangen en werken deze nog wel?”

Vrijblijvend advies
Hoewel Joost en Hans al spreken van “heel veel resultaat”, hadden ze eigenlijk nog vaker de wijken in willen gaan. Dit kon echter niet door de coronacrisis. 

“Gelukkig kregen we wel vaak vragen via Facebook of de mail”, aldus Joost. “Ook na een kort artikel in de krant is er altijd wel iemand die reageert. Al is het maar dat ze ons nu herkennen van de foto’s.”

(Tekst gaat door onder de foto’s)


Hans Schotsman.

Joost Schaapherder. Foto’s: Brandweer Gooi en Vecht

De brandweermannen zijn blij met herkenning. “Want daardoor komen we makkelijk in gesprek met inwoners. En als je dan verder vraagt, leer je diegene beter kennen en kun je vanuit zijn of haar perspectief advies geven. Dat werkt.”

“Er is tegenwoordig namelijk zoveel te koop”, vertelt Joost. “Zoals rookmelders die je kunt koppelen aan die van de buren. Maar ook speciale hulpmiddelen voor als je slechthorend bent. Wij helpen mensen met een vrijblijvend advies over wat voor hen geschikt zou zijn.”

Meer informatie over de rookmelderverplichting staat op rookmelders.nl. Heeft u een andere brandende vraag? De Wijkbrandweermannen in Huizen zijn bereikbaar via wijkbrandweer-huizen@brandweergooivecht.nl.

Uit de krant