De winnende scholieren krijgen een schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam.
De winnende scholieren krijgen een schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam. Foto: Bob Awick

Van der Brugghenschool uit Huizen wint E-waste Race

Algemeen

HUIZEN - Feest op de Van der Brugghenschool. De Huizer basisschool is namelijk de winnaar geworden van de zogenaamde E-waste Race in de Gooi en Vechtstreek, bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In totaal haalden de tien deelnemende basisscholen 26.688 elektronische apparaten op in de buurt.

De winnende scholieren krijgen een schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam aangeboden. Marlous Verbeek, loco burgemeester van Huizen, reikte de prijs uit.

De Van der Brugghenschool was met 5689 apparaten en een score van 3154 de winnaar, vlak voor De Regenboog in Kortenhoef. Volgens een woordvoerder van de GAD was het tot het allerlaatste moment spannend wie de winnaar zou worden. De nummer 2, De Regenboog dus, krijgt nog wel een mooie troostprijs met een gratis gastles van de afvalcoach en een rondleiding op het afvalscheidingsstation van afvalinzamelaar GAD.

De afgelopen weken zamelden leerlingen van verschillende scholen in de regio Gooi en Vechtstreek elektrisch en elektronisch afval in hun wijk in. Leerlingen van Basisschool De Wilgetoren, C. Hummelingschool, Leeuwenhoekschool Hilversum, Rehobothschool ,Van der Brugghenschool en Kamperfoelieschool in Huizen, Vondelschool en Kath. Montessorischool, Bussum, Joseph Lokinschool Ankeveen en De Regenboog Kortenhoef deden mee aan deze wedstrijd. 

Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt, meldt de GAD. "Zo komen schadelijke stoffen niet in het milieu en worden schaarse grondstoffen opnieuw ingezet." De opbrengst van alle opgehaalde mobiele telefoons worden door Blink geschonken aan goed doel KiKa, strijd tegen kinderkanker.

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. De GAD zet hiervoor ook het mobiel scheidingsstation in, hier kan kleine huishoudelijk afval waaronder elektronisch afval worden ingeleverd. In de Gooi en Vechtstreek is de E-waste Race een initiatief van Weee NL en GAD.

Uit de krant

!