Gert-Jan van Dommelen van Rotary Huizen Gooimeer met Ria Uiterloo en Tanja Frederiks uit Sint-Maarten.
Gert-Jan van Dommelen van Rotary Huizen Gooimeer met Ria Uiterloo en Tanja Frederiks uit Sint-Maarten. Foto: Bob Awick
met bedankvideo

Hoe gaat het met de Sister Marie-Laurence Primary School op Sint-Maarten?

Mensen

HUIZEN - Tanja Frederiks en Ria Uiterloo van het overkoepelende bestuur van de Sister Marie-Laurence Primary School bezochten de afgelopen dagen Nederland.

Voor de school, die vorig voorjaar werd getroffen door orkaan Irma, werd tijdens de actie 'Huizen voor Sint-Maarten' ruim 40.000 euro opgehaald. Hoe staat het er nu voor?

Onderdak
"Inmiddels hebben de leerlingen onderdak gevonden met hun eigen klassen in twee andere scholen die ook onder ons bestuur vallen", vertelt Tanja, financieel manager van het bestuur en projectleider Exceptional School.

"De school is in augustus dichtgemaakt. We hopen dat de oude school wordt gesloopt en er een nieuwe wordt gebouwd", gaat ze verder. Ria, superintendent innovation, vult haar aan: "Dat is nog niet zo eenvoudig, want het geld dat bij de Wereldbank staat, is nog nauwelijks vrijgegeven." Tanja: "Het is een traag proces en heel erg bureaucratisch."

Moeilijk
Gert-Jan van Dommelen van Rotary Huizen Gooimeer, die samen met Rotary Huizen de inzamelingsactie op poten zette, legt uit dat het moeilijk is. Er moet aan allerlei regels voldaan worden en er is een strenge controle.

Tanja: "Het is ook nog de vraag of er voldoende geld is. Er is maar 550 miljoen dollar en dat is een kwart van wat er nodig is om het eiland weer op te bouwen." Ria: "De prioriteit ligt op het herstellen van het toerisme, want dat is de economie van Sint-Maarten en daar verdienen we ons geld mee."

Afvalberg
"Maar er zijn nog andere dingen, zoals een afvalberg midden in de stad. Daar moet ook wat mee gebeuren." Het motto van de wederopbouw is 'Building Back Better' en dat geeft ze de hoop dat uiteindelijk de school nog beter opgebouwd zal worden, maar wanneer? Dat is nog echt niet te zeggen.

En het geld van de inzameling? "Dat mag niet gestoken worden in stenen", legt Gert-Jan uit. "Wel in andere dingen, zoals materiaal om mee te leren of trainingen van het personeel. Geen speelgoed, dus ook geen glijbaan bijvoorbeeld."

Exceptional School
Om een voorzet te nemen op hoe het geld straks te besteden, zijn Tanja en Ria nu ook in Nederland. Ze willen zo veel mogelijk kennis en ideeën opdoen omdat ze een Exceptional School willen worden.

In Huizen brachten ze onder andere een bezoek aan de Optimist aan de Koers, de Parel en de Wijngaard. Ze willen namelijk ook een Positive Behaviourschool zijn.

Lees verder in de digitale editie

De school maakte een speciale video met de leerlingen om iedereen te bedanken:

Uit de krant