Brandweerman Ben geeft al jaren les in brandveilig leven.
Brandweerman Ben geeft al jaren les in brandveilig leven. Foto: Bob Awick

Brandweerman Ben: 'Elk brandje begint klein, maar kan dodelijk zijn'

Politie

HUIZEN Al zeven jaar geeft Brandweer Gooi en Vechtstreek voorlichting aan leerlingen van groep 4. Brandweermensen leren hen op een speelse manier hoe zij moeten reageren bij brand. Lesje brandveilig leven voor groep 4

Gewapend met een aansteker voor een klas gaan staan. Dan heb je de aandacht, merkt ook brandweerman Ben Derriks (62). "Elk brandje begint klein, maar kan dodelijk zijn", vertelt hij aan groep 4 van de Van der Brugghenschool.

Noodsituatie
De 23 leerlingen krijgen van hem een les brandveilig leven die ervoor moet zorgen dat branden voorkomen worden, maar ook dat kinderen zich kunnen redden in een noodsituatie.

De lessen werken, blijkt in de praktijk. "Kinderen komen thuis en beginnen daar over rookmelders en je merkt dat dat beter werkt dan een folder", vertelt de Bussumse brandweerman Ben Derriks.

Leskoffer
De Van der Brugghenschool doet al jaren mee aan het project en volgens juf Annemieke van groep 4 is Ben een van de leukste voorlichters. Hij komt met de leskoffer de klas in en toont met een knipoog zijn spierballen.

"Wij van de brandweer moeten natuurlijk sterk zijn", zegt hij lachend terwijl hij de zware koffer in de vorm van een brandweerauto op tafel tilt. De leerlingen zitten op het puntje van hun stoel om maar niets te hoeven missen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant