Het gebied waar het om gaat.
Het gebied waar het om gaat. (Foto: Bob Awick)

Gemeente nu met provincie in gevecht om landhuis Limieten

HUIZEN - “Inhoudelijk vinden we het allebei een goed plan. Maar we zitten nu in een juridische discussie.” Met die woorden beschreef een woordvoerder van de gemeente Huizen het geschil over de omstreden bouw van een landhuis op de huidige locatie van kwekerij De Limieten aan de Naarderstraat in Huizen. De kwestie diende vandaag bij de Raad van State in Den Haag.

De Raad behandelde al eerder het bestemmingsplan Zanderij Tjebbes waarin de bouw van het landhuis en de verhuizing van de kwekerij wordt geregeld. Maar de Raad van State zette er grote vraagtekens bij.

Provinciale regels
Volgens de gemeente is de bouw van een landhuis buiten stedelijk gebied mogelijk. De Raad van State wees op provinciale regels die dat mogelijk tegenhouden. De gemeente kreeg de opdracht om dit nader uit te zoeken.

Nu blijkt dat de provincie ook geen mogelijkheid voor het landhuis ziet. Maar de gemeente vindt dat er een vrijstelling kan worden verleend. En die wil de provincie niet geven. Met als gevolg dat ze woensdag tegenover elkaar stonden bij de Raad van State.

Verrassing
En daar bleek dat een verrassing niet is uitgesloten. Zonder meteen duidelijkheid te geven over zijn eindoordeel wees de Raad de provincie op een mogelijke oplossing binnen de huidige provinciale regels. Het lijkt erop dat de provincie te angstig is geweest en zijn eigen regels te strak heeft uitgelegd.

En als die regels het landhuis toch niet mogelijk maken, dan is een vrijstelling ook nog niet van de baan. Volgens de Raad van State heeft de provincie misschien onterecht de vrijstelling geweigerd. De argumenten daarvoor maakten namelijk weinig indruk op de Raad.

Zo noemde de provincie als een reden dat oprukkende stedelijke bebouwing in het buitengebied ongewenst is. “Maar doet zich dat hier voor?”, was de reactie van een van de rechters van de Raad.

Forse woning
Vooralsnog houdt de kwekerij vast aan een kavel van bijna 6700 vierkante meter. Daarbinnen is dan een bouwvlak gegeven in het bestemmingsplan voor een heel forse woning. Volgens een woordvoerster van de provincie is een kavel van 2500 vierkante meter geen probleem met toepassing van de huidige regels.

De Raad gaat zich nu beraden over de zaak en de raadsvoorzitter spoorde de provincie en de gemeente ook aan om intussen zelf een oplossing te zoeken. “Kan dit plan niet, dan moet de kwekerij misschien zijn knopen tellen en een ander plan maken.”

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Meer berichten